Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Atamasi yapilmayan bir ögretmen daha intihar etti

Atamasi yapilmayan bir ögretmen daha intihar etti

On binlerce ögretmen açigina ragmen atamasi yapilmayan ögretmenler issizlik, geçim derdi ve geleceksizlik kaygisiyla yasamina son veriyor.

Atamasi yapilmayan bir ögretmen daha intihar etti

On binlerce ögretmen açigina ragmen atamasi yapilmayan ögretmenler issizlik, geçim derdi ve geleceksizlik kaygisiyla yasamina son veriyor.

Aydin`in Incirliova ilçesinde yasayan 25 yasindaki Merve Çavdar, atamasi yapilmayinca intihar etti. 2014 yilinda sosyal bilimler ögretmeni olarak mezun olan Çavdar’in, atamasinin gerçeklesmemesi ve issizlik nedeniyle bir süredir bunalimda oldugu belirtildi. Önceki gün sabah saatlerinde evden ‘Is bulmaya gidiyorum’ diyerek çikan Çavdar, Güzelçamli sahiline geldiginde yanindaki haplarin tamamini içerek intihar etti.

MUTSUZ EGITIM EMEKÇILERI ÜLKESI

Evrensel`e konusan Egitim Sen Genel Baskani Feray Aytekin Aydogan, ögretmenlerin insaatlarda, fabrikalarda is cinayetinde hayatini kaybettigini ya da intihar ederek yasamina son verdigini belirterek, “Intihar eden meslektaslarimizdan biri ‘Gelecege dair tüm umudumu kaybettim’ diyerek intihar etmisti. AKP egitim politikalariyla; gelecegini, hayallerini, umutlarini kaybeden, mutsuz egitim emekçileri ülkesi yaratti ayni zamanda” dedi. 

Milli Egitim Bakanligi (MEB) tarafindan hazirlanan son bütçe raporunda, bakanligin “109 bin ögretmene ihtiyaç duyulmaktadir” ifadelerini kullandigini belirten Aydogan  “Ögretmen ihtiyaci 109 bin olmasina ragmen ve atamasi yapilmayan ögretmenlerin sayisi yarim milyon. Atamasi yapilmayan ögretmenler ordusu yaratildi” dedi. Milli Egitim Bakanliginin derhal harekete geçmesi gerektigini dile getiren Aydogan, “Bütçeler sermaye gruplarina degil, ögretmen istihdamina, okullarimiza ögrencilerimize ayrilmalidir” dedi.

ISSIZLIK YA DA DÜSÜK ÜCRET

Ögretmenlerin issizlige ya da özel kosullarda çok düsük ücretlere çalistirilmaya mahkum edildigini kaydeden Aydogan söyle konustu: “Ögretmenler hayatlarinin en güzel dönemlerinde büyük bir geleceksizlik ve umutsuzluga mahkum edildi. Bu da yetmedi, ögretmen atamalari sürecine mülakat, güvenlik sorusturmasi ve KPSS kriteri getirildi.Ögretmenlere geleceksizlik dayatildi” diye konustu. 

SERMAYEYE DEGIL, EGITIME BÜTÇE

Milli Egitim Bakanligina çagri yapan Aydogan, “MEB’in yapmasi gereken özel okullara, sermayeye tesvik adi altinda ayirdigi bütçeleri sermaye gruplarina degil, ögretmen istihdamina, okullarimiza ögrencilerimize ayirmasidir. Bunu yapmadigi sürece egitim sistemi kan kaybediyor, alarm veriyor, ayni zamanda gelecegimizi de kaybetme tehlikesiyle karsi karsiyayiz.”

‘GÖSTERISÇI INTIHAR EYLEMI’

Egitim sendikalarinin açiklamarina göre bugüne kadar atamasi yapilmadigi için 47’yi askin ögretmenin intihar ederek yasamina son verdigi belirtiliyor. Konuya iliskin 2016 yilinda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin atamasi yapilmayan ögretmen intiharlariyla ilgili elestirileri yanitlayan dönemin AKP’li Milli Egitim Bakani Nabi Avci’nin cevabi AKP’nin tutumunu yansitiyordu. Avci, atamasi yapilmayan ögretmenlerin intiharlari için “Gösterisçi intihar eylemi diye bir sendromdan bahsediliyor” ifadelerini kullanmisti. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli