Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

BELEDIYE MECLISININ GÖREVLERI!

BELEDIYE MECLISININ GÖREVLERI!

Gazetemizde çikan bir habere göre AKP`li meclis üyesi ve belediye baskan yardimcisi Ömer Çetinkaya`nin CHP`li meclis üyesi Kemal Sahin`in sordugu soru önergesine: ’

Sayin meclis üyesi böyle zirt pirt önergelerle mecliste gündem yaratmak istiyor ve bu sekildeki önergelerle zamanimizi aliyor. Esenler ’de verilen ihaleler seffaf veriliyor, kafasi takilan bir konu varsa internetten girip baksin. Sayet, interneti yoksa bizim belediye birimlerinde internetler çalisiyor oralardan bakabilir. Daha olmadi arkadasin internet kullanma kabiliyeti yoksa kendini gelistirsin interneti yoksa biz kendisine internet veririz’’ seklindeki alayci tavirla cevap vermesi hukukçu da olan baskan yardimcisinin aslinda nerede oldugunu unutmasindan kaynaklaniyor!

CHP`li meclis üyesinin cevap vermemis olmasi onun sorunudur. Lakin bu bulundugu makamin hakkini bilmez tavra cevap vermek kamuoyu adina bir borçtur.

Bu tavri kapak olarak görenlerde var! AKP`lilerin kapak yapma derdi aslinda pis kokularin yayilmasindaki endiseden geliyor! Söyledikleri her sözü, yaptiklari her isi kapak zannediyorlar!

Belediye tüzel kisiliginin baslica üç organi vardir. Bunlar; belediye baskani, belediye encümeni ve belediye meclisidir.

Belediye meclisi belediyelerin en yüksek karar organidir! Kurulmasi, çalisma usulleri, görevleri kanunla düzenlenmistir. Halkimiz encümen ile meclis üyeligini karistirsa da encümen de meclis üyelerinden seçilir.

Seffaf belediyelerde meclis senede 300 karar alirken encümen 3000 karar almaz!

Gündem belirleyip 3 gün önceden gönderemeyen ve halka bu gündemi saglikli ve maliyetsiz duyurmayanlarin, kisacasi kendi görevini yapamayanlarin, belediyeyi borç batagina sokup, SP-PP ve FP baglantisini tam manasi ile kurumayanlarin çogunluk ve oldubitti ile bu isleri yürütmesi tiraji komik durumdur.

Özürsüz ve izinsiz olarak arka arkaya üç birlesim günü veya bir yil içinde yapilan toplantilarin yarisina kayilmayan üyenin üyeliginin düsmesine savunmasi alindiktan sonra üye tam sayisinin salt çogunlugu ile karar verilir. Bu maddeye siginarak olmadik kisileri meclis üyesi listesine koyup, idare edip, diledikleri gibi yönetim sergileyenlerin meclis üyelerinin hepsini kendi atadiklari adam gibi görme nezaketsizligi de basbayagi komik durmaktadir.

Kent konseyinde olusturulan görüsler belediye meclisinin ilk toplantisinda gündeme alinarak degerlendirilir gibi kanuni bir hükmü yok sayanlarin meclis üyesinin en bariz çalisma teknigini zirt pirt diye nitelendirmesinden daha komik ve acinasi ne olabilir ki!

5393 sayili Belediye kanununda belediye meclisinin çalisma görev ve yetkileri belirtilmistir.  Meclisin bilgi edinme ve denetim yollari; faaliyet raporunu degerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüsme ve gensoru yolu ile kullanir. Usul hakkinda söz alabilir!

Belediye meclis üyelerinin sordugu soruyu belediye baskani veya görevlendirdigi biri cevaplamakla yükümlüdür. Belediye meclisi, siyasi mesele ve siyasi temennilerin konusulacagi yer olmayip yerel ile ilgili her türlü sorunun cevap alinacagi yerdir. Meclis üyesi internetten degil, belediye baskanindan cevap alir.

Anlasilan metal yorgunlugu belediyelere kadar inmis, yetki ve sorumluluklar unutulmaya baslanmis, konumunun farkinda olmayanlar veya bunu unutanlar makam isgal etmeye devam etmektedir. Sorulari cevaplamakla yükümlü makamin bunu degerlendirecegini kamuoyu olarak düsünmekteyiz!

18.09.2017 



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli