Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Belediyelerin imar yetkisine tirpan geliyor..

Belediyelerin imar yetkisine tirpan geliyor..

31 Mart seçimlerinde birçok büyüksehiri kaybeden AKP hükümeti, belediyelerin imar yetkisini kisitlamaya hazirlaniyor. 10 Aralik 2018 günü Resmi Gazete'de yayinlanan ‘torba yasa' düzenlemesiyle Imar Kanunu'nun bazi hükümlerinde degisiklige g

Getirilen yeni tanimlamalarla tüm imar yetkilerinin Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin elinden toplanmasinin önü açildi. Buna göre, belediyeler artik bakanligin her il için hazirlayacagi Çevre Düzeni Plani'na uygun hareket etmek zorunda kalacak.
 
TANIMLAR DEGISTI
Imar Kanunu'nun 5'inci maddesinde yer alan Çevre Düzeni Plani'nin tanimi “Ülke ve bölge plan kararlarina uygun olarak, konut, sanayi, tarim, turizm, ulasim gibi yerlesme ve arazi kullanim kararlarini belirleyen plandir” seklindeydi. Geçen aralik ayinda kanunda yapilan degisiklikle bu tanim, “Varsa mekânsal strateji planlarinin hedef ve stratejilerine uygun olarak yerlesim, gelisme alanlari ve sektörlere iliskin alt ölçek planlarini yönlendiren genel arazi kullanim kararlari çerçevesinde ilke ve kriterleri belirleyen, bölge, havza veya il bütününde hazirlanan, plan hükümleri ve raporuyla bir bütün olan plandir” haline getirildi.
Haritalar üzerinde arazilerin kullanis biçimlerini belirleyen ve uygulama imar planlarina hazirlanmasina dayanak olan ve belediyeler tarafindan hazirlanan nazim imar plani da kanuna göre, çevre düzeni planina uygun olarak hazirlanacak. Böylece her il için Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin hazirlayacagi Çevre Düzeni Plan hükümleri o kentin “imar anayasasi” olacak. Belediyeler ise sadece uygulayici ve denetleyici bir rol üstlenecek.
KADEMELERE DÜZENLEME
Geçen yilsonu yapilan degisiklikle Imar Kanunu'nun 6'nci maddesindeki planlama kademeleri de degistirildi. Buna göre, mekansal planlar, kapsadiklari alan ve amaçlari açisindan Mekânsal Strateji Planlarina uygun olarak; “Çevre Düzeni Planlari” ve “Imar Planlari” kademelerinden olusacak.
Imar planlari ise nazim imar plani ve uygulama imar plani olarak hazirlanacak ve her plan bir üst kademedeki plana uygun olarak hazirlanacak. Kademelerin baglandigi “Mekansal Strateji Plani” da degisiklikle kanuna girdi. Kanuna göre, mekansal strateji planlarinda; kalkinma plani ile varsa bölge planlari, bölgesel gelisme stratejileri ve diger strateji belgelerinde ortaya konulan hedefler dikkate alinacak.
Mekânsal Strateji Plani, sehirlerin gelisme yön ve egilimleri ile nüfus öngörülerine, afetlere ve kentsel dönüsüme ve kirsal alanlarin gelistirilmesine iliskin strateji ve politikalar da içerecek. Hem ülke bütünün de hem de gerekli görülen bölgeler için hazirlanabilecek Mekânsal Strateji Plani ile sektörler için yatirim alanlari olusturulabilecek. Hali hazirda hükümetin açikladigi eylem plani çerçevesinde hazirliklari devam eden Türkiye Mekansal Strateji Plani'nin duyurulmasindan sonra özellikle büyüksehirler basta olmak üzere birçok kent için Çevre Düzeni Plani'nin hayata geçirilecegi ögrenildi.
RANT VERGISI RAFTAN INEBILIR
AKP iktidari, geçen yil Imar Kanunu için hazirladigi 12 maddelik yasa taslagi içerisine “rant vergisi” düzenlemesini de eklemis ancak, Meclis'e gelen torba yasa teklifinin içine koymamisti. Çikartilan madde, uygulama imar planlarinda yapilacak degisik sonucunda daha yüksek bina veya fazla insaat yaparak rant elde edenlerden “deger artis payi” alinmasini öngörüyordu. Düzenlemede, deger artis payinin yüzde 30'u imar plani degisikligini onaylayan belediyelerde açilacak kamulastirma hesabina, yüzde 30'u bakanligin dönüsüm projeleri özel hesabina, yüzde 40'i Hazine ve Maliye Bakanligi'na yatirilacagi belirtiliyordu. Hükümetin, 31 Mart yerel seçimlerinde birçok büyüksehiri kaybetmesiyle, parsel bazli plan tadilatlarinin bir nevi vergilendiren söz konusu degisikligi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemi getirebilecegi kaydediliyor.



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli