Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

300 bin kus yasiyordu: Uzmana göre Burdur Gölü ?öldü`

300 bin kus yasiyordu: Uzmana göre Burdur Gölü ?öldü`

300 bine yakin su kusuna, endemik kus türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70`ine ev sahipligi yapan Burdur Gölü`nde yürütülen son çalismalar korkunç bir gerçegi ortaya çikardi.

300 bin kus yasiyordu: Uzmana göre Burdur Gölü ‘öldü’

300 bine yakin su kusuna, endemik kus türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipligi yapan Burdur Gölü’nde yürütülen son çalismalar korkunç bir gerçegi ortaya çikardi.
‘Bilim insani olmaya gerek kalmadi’
Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre Burdur Gölü’ndeki çalismalari yürüten Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Iskender Gülle, “Burdur Gölü’nün geldigi son noktayi görmek için bilim insani olmaya gerek kalmadi. Çünkü göldeki çekilme eski haline dönmeyecek sekilde kritik seviyeyi asti. Artik Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz” dedi.
‘Kus türleri azalacak, popülasyon etkilenecek’
Su oranindaki azalisin durdurulamayacagini vurgulayan profesör söyle devam etti: “Su anda tek yapabilecegimiz su miktarindaki azalisi en alt noktaya çekebilmek. Bunu yapsak bile önümüzdeki 10 yilda eski Burdur Gölü olmayacak. 1980’den bu yana tuzluluk orani yüzde 40 artti. Önümüzdeki 10 yilda bu orana yüzde 30 daha eklenecek ve tuzluluk orani deniz suyunu geçecek. Kus türleri azalacak, popülasyon etkilenecek, ekolojik zenginlik yok olacak.”
‘Kaçinilmaz sona dogru’
Bu durumun yer alti sularini da yok ettigini dile getiren uzman, bölgede uzun vadede susuzluk sorunu çok ciddi boyutlara ulasacagini belirterek, “Bakanliklar her seyin farkinda. Ancak çözüm artik çok zor. Çünkü sosyal tepkileri göze alip bol suya alisan vatandasin suyunu kesemiyorsunuz. Bakanliklarin da yapacagi bir sey kalmadi. Kaçinilmaz sona dogru sürükleniyoruz” diye konustu.
Kaynak: Diken


  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı