Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

98 BIN RISKLI YAPININ 56 BINI YENILENDI

98 BIN RISKLI YAPININ 56 BINI YENILENDI

17 Agustos'un 20'nci yil dönümünde, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, 10 yilda Esenler'de yaklasik 98 bin riskli yapinin 56 bininin yenilendigini açikladi.

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, 17 Agustos 1999'da meydana gelen ve binlerce vatandasin hayatini kaybetmesine ve on binlerce vatandasin da yaralanmasina yol açan Marmara Depremi'nin 20'nci yilinda, "Yikici Olmayan Depremler Güvenli Konutlarla Mümkün" sloganiyla, "17 Agustos ve Esenler’de Kentsel Dönüsüm" konulu bir basin toplantisi düzenledi.

FOTOGRAFLAR KORKUNÇ TABLOYU GÖSTERDI

Kahvaltiyla baslayan programda Baskan Göksu, "Esenler ve Kentsel Dönüsüm Sergisi"ndeki fotograflar üzerinden Esenler'deki arazi ve yapi stokunun önceki, simdiki ve gelecekte hedeflenen durumlari ile ilçede yürütülen kentsel dönüsüm çalismalarini anlatti. Göksu'nun gösterdigi örneklerde, yikilan binalardaki çürük ve eksik demirlerin (dönüsüm çalismalari sonucunda yikilan 5 bin konuttan çikan demir toplami 500 daire yapmaya ancak yetecek kadar), kolonsuz, dayaniksiz ve çarpik binalarin vahameti deprem gerçegini bir kez daha gözler önüne serdi.

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, Türkiye'nin ilk "Akilli ve Güvenli Sehri"ndeki Güney Rezerv Bölgesi Kentsel Dönüsüm Proje Alani'ni gezdirerek, Esenler'de depreme yönelik yürütülen kentsel dönüsüm çalismalari hakkinda basini bilgilendirdi. Göksu, 10 yilda Esenler'in yüzde 40'indan fazlasini nasil yenilediklerini ve kentsel dönüsüm çalismalarinda 2023 hedeflerini anlatti.

56 BIN KONUT YENILENDI

Esenler'de yaklasik 100 bin riskli yapinin 56 binini yenilediklerini açiklayan Baskan Göksu, "Esenler yaklasik 18,5 km yüzölçümüne sahip bir ilçe. 7,4 milyon metrekaresi normal nüfusumuzun yani  yaklasik 500 bin kisinin yasadigi alan. Bu alanda artik yapilasma bitmis, en yenisi asagi yukari 30 yila varan bina stokuyla karsi karsiyayiz. 2006 yilinin Istanbul Büyüksehir verilerine göre 98 bin 160 konutta  problem var. Konutlarin yenilenmesiyle ilgili kendimize bir yol haritasi çizdik. Bu çerçevede su zamana kadar çok sükür yaklasik 56 bin konut yenilendi. Yenilenen 56 bin konutun yaklasik 6 bini kamu ile yenilendi. Digerleri ise özel sektör kamu is birligi ve özel sektör ile sahislar araciligiyla yenilendi" diye konustu.

RISKLI 16 BIN 500 KONUT TRANSFER EDILECEK

10 yil önce göreve geldiginde Esenler'in yüzde 86'sinin ruhsatsiz, imarsiz ve eski yapilardan olustugunu söyleyen Göksu, Esenler'de kurulacak Türkiye'nin ilk akilli ve güvenli sehriyle ilgili su ifadeleri kullandi:

"Riski yapilar, 2009 yilinda yüzde 86'ya yüzde 14 iken su an yüzde 60'a yüzde 40 durumuna getirildi, büyük bir mesafe kat edildi. 7,4 metre karelik alanimiza, 8,7 metrekare yeni bir alan ilave edilerek bu alan deprem için dönüsüm alani ilan edildi. Bu alan Esenler Belediyemizin mülkiyetine geçti. Bu mülkiyet alanina da dönüsüm konutlari insa edilecek. Bu bölgede kurulacak sehrin tamami yatay mimariyle, ticari katrani 7, konut katlari 5 sekilde planlandi. Ortalama kisi basina düsen yesil alan miktari 21 metre olmak üzere bir çalisma yapiliyor. Bu çalismalar tamamlandiginda Esenler'de risk tasiyan yapilarimizin dönüsümünü bitirmis olacagiz. Ilk etap olarak imar sorunlu 16 bin 500 konutun dönüsümünü gerçeklestirecegiz. Bu alanda toplam 40 bin konut yapilacak. Plan ve lejant ne ise onu birakiyoruz, yapilasma yapmiyoruz.  Bu proje bittiginde, 16 bin 500 konut buraya transfer edildiginde mevcut Esenler içerisinde yaklasik 1,5 milyon metre kare alan açilmis olacak. Ilk etap ile risk tasiyan konutlarimizin büyük bir kismini dönüstürmüs olacagiz. Hedefimiz 2020 yili sonu itibariyle tüm konutlari teslim etmek."

2020 YILI SONUNDA TESLIM EDILECEK

Güney Rezerv Bölgesi Kentsel Dönüsüm Projesi'nin Türkiye'nin en büyük kentsel dönüsüm alani ve projesi oldugunu aktaran Göksu, "Projemiz eksiksiz bir sekilde devam ediyor. Projemizi Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz ile beraber yapiyoruz. Bütün insaatlarimiz TOKI tarafindan insa ediliyor. 2020 yili sonu itibariyle konutlarimizi teslim etmeye baslayacagiz. Esenler'de en riskli yapilardan baslayarak konutlarimizi teslim edecegiz. Her yil riskimizi azaltarak  yolumuza devam etmis olacagiz. Hedefimiz 2023 yilina kadar Esenler'de riskli yapilarin büyük bir bölümünü bitirmis, Cumhuriyetimizin 100. yilinda Esenler'i deprem riskinden kurtulmus bir ilçe haline getirmek istiyoruz" seklinde konustu.

Göksu, olasi afet durumunda Türkiye’de ender belediyelerde var olan tam donanimli Afet ve Acil Durum Araci ile  56 gönüllüden olusan Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi'ni de (ESKAT) basin mensuplarina tanitti.



  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı