Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Birinci büyük problemimiz terörse ikincisi de çarpik kentlesme!

Birinci büyük problemimiz terörse ikincisi de çarpik kentlesme!

Içisleri Bakanligi Egitim Dairesi Baskanligi Durmus Yalçin Konferans Salonu`nda düzenlenen 104. dönem kaymakam adaylari konferansinda konusan Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum, "Birinci büyük problemimiz terörse ikincisi de çarpik kentlesme" dedi...

Birinci büyük problemimiz terörse ikincisi de çarpik kentlesme!

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Içisleri Bakanligi Egitim Dairesi Baskanligi Durmus Yalçin Konferans Salonu`nda düzenlenen 104. dönem kaymakam adaylari konferansina katildi.

Bakan Kurum, kaymakam adaylarina, Içisleri Bakani kadar güvenlik ve emniyetten, Adalet Bakani kadar adaletten, Çevre ve Sehircilik Bakani kadar çevre ve sehirden anlamalari gerektigini söyledi.

Kurum, "Kendinize güveniniz tam olsun bir kere ama istisare etmeyi, arastirmayi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bilmeyebilirsiniz, bilmemek ayip degil ama istisare etmek çok önemlidir. Arkadaslarinizla da istisare edin ama en son karari siz vereceksiniz. Bilmediginiz seyi kesinlikle arastirin. Bilmeden kadar vermek yanlis bir yola sizi sürükler, o manada arastirmaniz, bilgi edinmeniz çok önemli." seklinde konustu.

Anadolu Ajansi`nda yer alan habere göre;  Kurum, hafta sonlari sehirleri ziyaret ettigi söyleyerek "Insallah yerel seçime kadar da tüm sehirlerimize gidecegiz." dedi.

"Siz alip o isi çözmekle sorumlu kisisiniz"

Bakan Kurum, kaymakamlarin sorumluluk alip, bazi kararlari vermesi gerektigini söyledi. Kurum, "Bazen gidip, `ben yaziyla istedim, Ankara, ilgili bakanlik yapsin` veya `benim görevim bunu yazmakti, ben de bunu yazdim...` Sizin göreviniz yazmak degil, siz postaci degilsiniz. Siz alip o isi çözmekle sorumlu kisisiniz, bir sekilde çözeceksiniz. Isterseniz oradaki isçiyle, isterseniz bakanlikla yapin ama o isi yapmak zorundasiniz. Biz vatandasa dokunmak, dinlemek zorundayiz ve herkese esit davranmak zorundayiz. Bu sizin en önemli göreviniz." ifadelerini kullandi.

kurum, adaylardan kaymakamlik yaptiklarinda kapilarini açik tutup, halki taniyip, dilek ve taleplerini dinlemelerini istedi. Kurum, "Bunlari yapiyor olmaniz, oradaki halkla bütünlügünüzü, halkla olan uyumunuzu her geçen gün artiracak. Sizin oradaki davranisiniz, oradaki tutumunuz çok önemli. Bunu yaptiginiz takdirde de zaten halkin gönlünü almis olacaksiniz." dedi.

"Bütün ülkemizin mekansal planini çikarmak zorundayiz"

Kurum sözlerine söyle devam etti; 

"Sehircilik anlaminda bizim söyle problemlerimiz var. Sehirlerin mekansal planlarini yapmamiz gerekiyor. Bizim ülkedeki birinci büyük problemimiz terörse ikinci büyük problemimiz de çarpik kentlesme. Bu çarpik kentlesmede, siz bir ülkeye zarar vermek istiyorsaniz, terörden daha büyük zarar verebilirsiniz. Çünkü bu çarpik kentlesmeye meydan verdiginizde daha sonra bunlarin altyapisini, sosyal donatisini, ulasimini çözebilmek adina birçok emek, zaman ve para harcamaniz gerekiyor."

Bakan Kurum, Türkiye`nin deprem kusaginda bir ülke oldugunu hatirlatarak, çarpik kentlesmenin de 5-6 il disinda diger tüm illerde bulundugunu anlatti. 

Kurum, kaymakam adaylarina gittikleri ilçede bu konuda yapmalari gerekenleri anlatti. Kurum sunlari söyledi; "Biz 100 günlük eylem planina da koyduk. Benim bu bakanlik döneminde yapmam gereken en önemli isin, bu ülkenin mekansal stratejik planinin yapilmasi gerektigini düsünüyorum. Buna da ugrasiyorum. Bununla ilgili üniversiteyle beraber çalisiyoruz. Bütün ülkemizin mekansal planini çikarmak zorundayiz. Ilçelere gittiginizde bos bulunan arsayi herkes bir sekilde `söyle bir proje yapmaliyiz` gibi yaklasimlarla proje gerçeklestirebilir." 

Kaymakam adaylarina sehrin koordinasyonunu saglamalari için genis bir vizyonla bakmalari gerektigini belirten Bakan Murat Kurum, görevli gittikleri sehrin haritasini incelemeleri, istatistik tutmalari ve kaynaklari verimli tutmalari tavsiyesini de verdi.

Kaymakamlarin ilçeyle ilgili ihtiyaç taleplerine kosarak karsilik vereceklerine isaret eden Kurum, "Biz zaten hizmet için geldik. 50 yil kaymakamlik yapsaniz da olur, yapmasaniz da olur, aslolan 3-5 sene yapin, iz birakin." dedi.

Kentsel dönüsüm projelerine de deginen Kurum, kaymakam adaylarindan ilçelerine gittiklerinde, ilçenin ihtiyacina ve vatandaslarin bu konudaki talepleriyle ilgili de kentsel dönüsüm kararlari almalari gerektigini ifade etti.

Içisleri Bakanligi Egitim Dairesi Baskanligi Durmus Yalçin Konferans Salonu`nda düzenlenen 104. dönem kaymakam adaylari konferansinda konusan Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum, "Birinci büyük problemimiz terörse ikincisi de çarpik kentlesme" dedi.

Iklim degisikliginin de önemli bir sorun olduguna dikkati çeken Kurum, tüm Karadeniz`de stratejik bir eylem plani hazirladiklarini anlatan Kurum, söyle konustu:

"Derelerin kesitleri, dere koruma bandi üzerindeki yerlesim alanlari, kanalizasyonun, menfezin kesiti, köprünün dere güzergahindan geçiyorsa saglam bir zemine oturup, oturmadigi, oturmadiysa kazikli midir, degil midir gibi birçok seyin sizi her yere nüfus ederek, arastirarak, bunlari tespit etmeniz gerekiyor. O gün orada bir milyon para harcarsiniz, selden önce harcadiginiz bu para belki devletimizi 50-100 milyondan kurtarir."



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı