Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP genel baskanini seçti: 2019`a Kiliçdaroglu`yla

CHP genel baskanini seçti: 2019`a Kiliçdaroglu`yla

CHP`nin 36. Olagan Kurultayi`nda Kemal Kiliçdaroglu yeniden genel baskan seçildi. Kiliçdaroglu 790 oy alirken Muharrem Ince 447 oyda kaldi

CHP genel baskanini seçti: 2019’a Kiliçdaroglu’yla

CHP’nin 36. Olagan Kurultayi’nda Kemal Kiliçdaroglu yeniden genel baskan seçildi. Kiliçdaroglu 790 oy alirken Muharrem Ince 447 oyda kaldi. Partiyi 2019 yilina hazirlayacak kadrolar bugün seçilecek. Kiliçdaroglu, seçildikten sonra yaptigi konusmada “Adaleti, demokrasiyi, hukuku, birlikte yasamayi savunacagiz. Iktidar hesap verecek” dedi.

CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu’nun 1130 imzayla aday gösterildigi genel baskanlik yarisinda 790 oy alarak besinci kez CHP’nin genel baskani oldu. 163 imzayla aday olan Ince ise, 447 delegenin oyunu aldi. Toplamda 1253 delegenin oy kullandigi kurultayda, 1237 oy geçerli sayildi.

Kiliçdaroglu genel baskanliga yeniden seçildikten sonra yaptigi konusmada “Üstlendigim görevin sorumlugunu biliyorum. Bu siradan görev degildir çok önemlidir. Bu ülkenin her ferdinin hakkini hukukunu ve adaletini saglamak için her türlü mücadeleyi yapacagima söz veriyorum. Bugün, yasadigimiz ortamda CHP’ne genel baskanlik yapmamin siradan olmadigini biliyorum. Birilerinin uykusunun kaçacagina da biliyorum ama biz hakli davamizi Türkiye davamizi sonuna kadar götürecegiz. Adaleti, demokrasiyi, hukuku, birlikte yasamayi savunacagiz. Türkiye’yi yeniden çagdas uygarliga tasimak için hep birlikte mücadele edecegiz. Bu bizim namus borcumuzdur. Önümüzdeki süreç, siradan degildir zor kosullarda mücadele verecegiz. Hepinizin yanimizda olmasini istiyorum. Türkiye, tarihinin en zor dönemeçlerinden birini yasiyor. Iktidardakilerin bunun hesabini vermesi lazim. Baris, huzur içinde, özgürce yasamak isiyoruz. Huzurun garantisini ve teminatini veriyorum sizlere. Bu aksam 7 sehidimiz var 6’si Afrin’de, hepimiz çok üzgünüz. Kahraman askerlerimize minnet borçuluyuz, Allah rahmet eylesin diyoruz, ailelerine, milletimize bas sagligi diyoruz. Onlarin mücadelesi Türkiye ve gelecek mücadelesidir. Onlar bizim onurumuzdur. Biz bu topraklari sehitlerin kanlariyla suladik. Türkiye’yi aydinliga çikarmak Türkiye’yi beka sorunudan kurtarmanin yolu, bizim ülkemize sahip çikmamizdan geçiyor. Savasin en iyi bilen Atatürk, “zorunlu olmadikça savas cinayettir’’ demistir. Bugün zorunlu bir tabloyla karsi karisyayiz. Beka sorunu var bu sorunu açanlar bugün Türkiye’yi yönetenler. Bunun hesabini sormak boynumuzun borcudur’’ dedi.

PM ’ye rekor basvuru

PM basvurusu toplamda 621 olarak gerçeklesti. Bu sayi diger yillara göre rekor olarak degerlendirildi. Basvurularin 514’ü PM’ye 107’si ise Yüksek Disiplin Kurulu’na oldu. Kiliçdaroglu, partisinin 36. Olagan Kurultay’inda yaptigi konusmada da, baskilara karsi “duvarlari yikma” sözü verdi. Kiliçdaroglu’nun konusmasindan önemli diger mesajlar söyle:

Salonda aldatilan yok: Bu salonda terör örgütü tarafindan aldatilanlar, pazarlik masalari kuranlar, terör örgütüyla ayni menzile yürüyenler, devletin haremi iffetini, kozmik odasini, yani namusunu terör örgütüne tesim edenler, terör örgütlerine dönüp ne istediniz de vermedik diyenler, vatan topragini terör örgütüne teslim edip Süleyman Sah türbesini kaçiranlar, kendi vataninda vergi ödememek için Man adalarinda sirket kuranlar yoktur. Burada sadece namussuzlar kadar cesur olmaya ant içmis namuslular vardir. Bu nedenle adi adalet ve cesarettir. Adaleti ve cesareti bir arada götürecegiz.

Bes temel sorun: Yil 2018, ülkemizin genel durumu söyle; Türkiye bes temel sorunla karsi karsiya. Karamsar bir tablo var ve bu tablo kaygilari ve endiseleri derinlestiriyor. 2002’de iktidar olduklarinda Türkiye’nin bir temel sorunu vardi; bazen Kürt sorunu, bazen toplumsal baris, bazen Güneydogu sorunu olarak dillendirilirdi. Simdi 2018’de 4 temel sorun daha eklendi. Demokrasi, ekonomi, egitim ve dis politika sorunu. Bu sorunlar birbirini etkilemektedir. Biz CHP olarak, her sorunun üzerine kararlilikla yürüyen ve çözüm üreten bir partiyiz.

Mustafa Kemal’in makasiyla kesecegiz: Temel sorunlarimizdan birisi de ekonomi. Ekonomi de geldigimiz nokta son derece vahim. Rantiyeye, tefeciye para öderseniz yakanizi kaptirirsiniz, bunlar yakalarini kaptirdilar bir türlü kurtaramiyorlar, çünkü göbekten baglilar. Biz de o göbek bagini Mustafa Kemal’in makasiyla kesecegiz. Ilk bir yil içinde yoksullugu bu topraklarda tarihe gömecegiz.

Meydan okuyoruz: Biz referandum ile birlikte bir adalet yürüyüsü de gerçeklestirdik, referandum sonrasinda. Bu adalet yürüyüsünde yalniz olmadigimizi gördük. Adaletin çürümüslügünü sadece Türkiye’ye degil, bütün dünyaya gösterdik. Ve biz 432 kilometrenin her milimini orunla gururla yürüdük, dünyaya meydan okuduk. Maltepe’de görkemli bir miting yaptik. Maltepe’de önümüzde bir duvar vardi. Simdi bu kurultayda size sözüm söz, o duvari yikacagiz. Onlarin duvarlari bize viz gelir. Bizden korkuyorlar, çünkü bütün baskilara direniyoruz, onlara ve feristahlarina meydan okuyoruz. Simdi duvari yikma, bu çarki degistirme zamani. Simdi hak, hukuk, adalet zamani.

‘Mustafa Kemal’in ordusu’

Mücadele senin için degil: 2002’de terör örgütünün beli kirilmisti, terör sifirlanmisti. Sorun Türkiye’nin gündeminden çikmisti ama 2002’den sonra iktidar olanlar, önce terör örgütüyle masaya oturdular, sonra toplantilar yaptilar, Ankara’ya davet ettiler. Bugün toplumsal barisi tehdit eden terör, dar bir cografyadan çikip daha genis bir cografyada varligini sürüdürüyor. Bugün Afrin’de askerlerimiz var, yüregimiz, dualarimiz onlarla birlikte. Afrin milli bir durusu öngörüyor. Biz de CHP olarak milli durusumuzu açik net dile getirdik ama birileri bunu partisinin bir karari gibi topluma sunmaya çalisiyor. Ordu, Mustafa Kemal’in ordusudur, senin degil, mücadele Türkiye içindir, senin için degil. Kürt sorunu ile terör sorunu arasindaki hassas dengenin çok iyi belirlenmesi gerekir. Bu sorunu çözecek parti sadece ve sadece CHP’dir. Millete sözüm var, barisi Anadolu’nun her karis topragina götürecegiz.

Suriye elestirisi

Suriye hükümeti ile temasa geçin: Su soruyu hafizamizda tutmak zorundayiz. 2002’de Ecevit döneminde beli kirilirken, 2018’de terör nasil bu kadar yayildi, Türkiye’yi bu noktaya kimler tasidi. Buradan açik ve net çagri yapmak istiyorum. Suriye hükümeti ile derhal temasa geçiniz. Suriye hükümeti de, Suriye’nin toprak bütünlügünden yana, biz de. Suriye’nin toprak bütünlügü saglanacaksa, akan kan duracaksa Suriye devletiyle iliski kurmak gekeriyor. Benzer iliskiyi Irak merkezi hükümeti ile de kurulmali.

‘Benzinle kostular’

Türkiye’nin yakasindan düsün: Neden Suriye’ye bir kova su ile degil de benzin bidonuyla gittiniz? Bugün iktidarin bizi getirdigi nokta Türkiye’nin beka sorununun tartisiliyor olmasi. Hem terör örgütleri, hem egemen güçler tarafindan verilen her talimat ve önerisini yerine getiren sonra yalniz kalan, sonra millete bizi kandirdilar diyenlerin Türkiye’nin yakasindan düsmesi gekerir.

`Lozan onur belgemizdir’

Sevr’i mi özledin: Dis politika milli olmalidir. Türkiye’yi bu noktaya tasiyanlar utanmadan, sikilmadan Lozan’i tartismaya açiyor. Lozan bu ülkenin tapu senedidir. Lozan’i tartismaya açanlara açik ve net sunu soruyorum; ‘Sen Sevr’i mi özledin, Sevr’i mi istiyorsun?’ Lozan verdigimiz Milli Kurtulus Savasi’nin onur belgesidir. O onur belgesini kimseye tartistirtmayiz. Dis politikayi milli yapacagiz. Ülkenin çikarlari üzerine insa edilecek. Komsularimizla baris içinde yasayacagiz.

[Haber görseli]

‘Haddini bildirecegim’

Ince, önce Erdogan’i ‘ÖSO ve Kuvayi Milliye benzetmesi’ üzerinden hedef aldi. CHP yönetimi ve MYK’yi dokunulmazliklarin kaldirilmasi konusunda elestirdi.

CHP Genel Baskan adayi olarak kürsüye çikan Yalova Milletvekili Muharrem Ince, parti yönetimi ve Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu’na, seçim kaybetmesi, dokunulmazliklar, cumhurbaskanligi adayligi, basta Kürt sorunu olmak üzere temel politikalar konusunda ‘kararli ve net olmamasi’ üzerinden yüklendi. Ince konusmasinda su mesajlari verdi.

Tarih bilmez cahil: Halkimiz yargiya güvenmiyor. Milletin yargiya güvenmemesi bile faleketin göstergesi. Yalan makinelerine karsi sali günleri 45 dakikayla basa çikamayiz. Halkimizin önemli bölümü bu yalan makinelerine inaniyor. Diger bölümü ise bizi alternatif olarak görmüyor. Onlara umut olmak için, büyük degisim için burdayim. Bir tarih cahili, ‘ÖSO, Kuvayi Milliye’dir’ diyor. ÖSO militanlari aylik 300 dolar maas aliyor. Kuvayi Milliye’nin askerlerinin ekmek almaya parasi yoktu. Ne diyorsun sen cahil! Kuvayi Milliye’nin askerleri emperyalizme karsi savasti, isgal edilen topraklarini kurtarmak için savasti. ÖSO’nun emperyal devletlere karsi müdahalesi yok. Derdi Esad. Esad gidince sorunlari bitiyor. n Neden aday oldum?: CHP’nin yöneticileri de tarih cahilin haddini bildiremiyor, yanitini veremiyor. “Ince neden aday oldun?” diyenlere, onun haddini bildirmek için adayim. Ülkemizin kaderi bir kisinin iki dudagi arasinda. Sözde dünya lideri, emperyalist güçlerin ekmegine yag sürdügünün farkinda degil.

3Y, 5Y oldu: Türkiye’nin 2002’de 3Y sorunu vardi. Yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar. Türkiye bu 3Y’yi katmerledigi gibi 2Y daha ekledi. Bu topraklar 1071’den sonra böyle yalanci ve yüzsüz görmedi. Ihanet yapiyor, kandiriliyor sorumlu yok. “Rabbim beni affetsin” deyip isin içinden çikiyor.

Laiklik tehlikede: 70’lerdeki sloganimiz bugün de geçerlidir, “Ne ezen ne ezilen, insanca, hakça bir düzen”. Demokrasiyi demokratik bir toplum korur. Laiklik vazgeçilmezdir, Laiklik tehlikededir. Bir arada yasama iradesinin güçlendigi bir toplum olacagiz. Beraber olmazsak hepimizi ayni kötü son bekliyor. Onun için basarmaliyiz.

AKP’li de olsa sahip çikacagiz: Dolmabahçe’nin imami camide “içki içmediler” diyorsa CHP olarak o imamin yaninda olacagiz. Malatya’da Alevilerin evine isaret konuyorsa “CHP’ye Alevi partisi derler” kompleksinde olmadan sahip çikacagiz. 12 yasinda Kürt çocuklarinin üzerine bombalar yagiyorsa onlara sahip çikacagiz. Gezinin direnen çocuklarina otelini açti diye bir patronun ihalesi iptal ediliyorsa “Ben solcuyum bana ne” demeyecegiz, sahip çikacagiz. Mor Beyin tuzagina düsüp hapse atilan, haksizliga ugrayan AKP vekiline de sahip çikacagiz. Insan oldugu için mazluma, magdura sahip çikacagiz. Uludere’de bombalar yagdiginda sahip çikacagiz ama protez bacagina haciz gelen gazimize de sahip çikacagiz. Bu partide transfer yönetici devrini kapatacagiz.

Kürtler dogru söylüyor olamaz mi?: Berberoglu hapiste acaba CHP yönetiminin suçu var mi? Kusura bakmasin kimse. Dokunulmazliklarin kaldirilmasi gündeme geldi, ben hayir oyu verecegim dedim. CHP yönetimi, “Anayasaya aykiri ama evet diyecegiz” dediler. Bugün olsa yine hayir veririm. Korku suydu, “HDP hayir diyor biz de hayir dersek ikimizi ayni kefeye koyarlar”. Kürtler dogru söyüyor olamaz mi, öyle bir mantik yok. Dogruyu kim söylerse onun yaninda olacagiz. O zamanlar “Yapmayin etmeyin, sonra CHP’lilere sira gelir” dedim. Gün gelir MHP, gün gelir HDP, gün gelir AKP bile dogruyu söyleyebilir. Pek görmedik ama. Benim abdestimden süphem yok. Ben hayir dedim ama MYK evet dedi, bunun için MYK’nin yenilenmesi lazim. Insallah bu aksam genel baskan seçildigimde o evet veren MYK’nin hepsini sifirlayacagim.

‘Genel baskanimiz hata myapar ama haram yemez’
 
Iktidar CHP’den memnun: Sürekli kandirilan bir iktidar var. Onun yaninda da sürekli kaybeden bir muhalefet. Muhalefetin birini hapse atti, öbürünü yanina çekti. CHP’den memmunlar, “Böyle kalsin” diyorlar. Hayir kalmayacagiz. Yüzde 26’ya razi degilim.
 
Yuhlamayin, haram yemez: Beni genel baskan seçerseniz 45 gün içinde olaganüstü tüzük kurultayini toplayacagim. Imza rezaletine son verecegiz. Il baskanlarina genel baskana destek açiklamasi yasak olacak. 2019’da bir cumhurbaskani adayi olacak. 2014’te ben grup baskanvekiliydim. Sayin genel baskanimiz anket yaptirdi, çogunlukla Büyükersen’in adi çikti. 130 vekilden, 60 PM üyesinden, 81 il baskanindan hiçbiri Ekmeleddin Ihsanoglu yazmadi, zaten adini bilmiyor. (Salondan yuh sesleri) Yuh yok. Haram yiyenleri yuhlayin, bizim genel baskanimiz yanlis yapar ama haram yemez. Beni genel baskan yapin, tüzük degisecek ve CHP’nin adayini 1 milyon 200 bin üye seçecek. Ben kimsenin marabasi degilim, ben genel baskan oldugumda da kimse benim marabam olmayacak.
 
‘2 seçim kaybeden istifa etsin’
 
Bana da güvenmeyin: CHP’nin genel baskani dogal cumhurbaskani adayidir, kaçamaz. Partiyi ben yöneteyim, ülkeyi baskasi... O zaman koltukta neden oturacaksin? Tüzük kurultayinda bir önerim daha var. Biz Sayin Genel Baskanimizla Deniz Baykal’a “çekil” diye bildiri yayimladik. O günlere geri döndüm de genel baskan oldugumda degisir miyim diye önlem alayim dedim. 2 seçimde partiyi birinci parti yapamayan genel baskan istifa etsin. Nasil gelecegi belli, nasil gidecegi belli degil. Oraya geldi mi herkes gitmemek üzere kuruluyor. Yarin ben de öyle olurum güvenmeyin. Önümü kapayin.
 
[Haber görseli]

KURULTAYA POLIS GIRDI

Sabah saatlerinde Kurultay salonunda dikkat çeken bir ayrinti olmus; Genel baskani ve parti meclisi üyelerini seçecek delegeler salonun ortasina oturtulmustu. Bu durum, delegeler üzerinde bir kusatma oldugu yorumlarini da beraberinde getirmisti. Parti görevlileri tarafindan çember içine alinan delegelerin yanina kimse sokulmamisti.

Ancak, sabah saatlerinde gençlik kollarinin güvenligi sagladigi ve delegelerin çevresinde bulundugu yerde, simdi polisin oldugu belirtildi. CHP`liler ise bu duruma kizarak, görüntüleri sosyal medya hesaplarindan duyurdular.

 

CUMHURIYET HALK PARTISI 36. OLAGAN KURULTAY SONUÇ BILDIRGESI YAYINLANDI

Cumhuriyet Halk Partisi 36. Olagan Kurultay sonuç bildirgesi yayinlandi. Bildirgede su ifadelere yer verildi: 

CHP, kökleri Kuvayi Milliye`ye dayanan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk`ün izinde tam bagimsiz, laik, demokrat ve çagdas Türkiye`nin kurucu Partisidir. 80 yillik (1923 - 2002) Cumhuriyet tarihi boyunca bütün Cumhuriyet hükümetlerinin katkisiyla uçurumun kenarinda yikik bir ülkeden, içerde ve disarida saygin ve güçlü bir ülke konumuna gelmisti.  Ancak; bugün Cumhuriyetimizin temeli olan kuvvetler ayriligi ortadan kaldirilmis, tek adama dayali parti devleti kurulmustur. 

OHAL ARACILIGIYLA TEMEL HAK VE HÜRRIYETLERIMIZ YOK EDILMISTIR

Darbe girisimi bahane edilerek karsi darbe gerçeklestirilmis ve ilan edilen OHAL araciligiyla temel hak ve hürriyetlerimiz yok edilmistir.

Milli servetimiz ve birikimlerimiz yagmalanmis, genis halk kitleleri issizlik ve yoksulluga mahkum edilmistir. 

Daha aci olani ise, birlikte yasama irademiz; ayristiran, kutuplastiran ve ötekilestiren kimlik siyaseti ile asindirilmistir.

Hiç kimse unutmasin bu ahval ve serait içinde ülkemizin umudu kurulusun ve kurtulusun Partisi olan CHP Cumhuriyetin temel degerleri ve sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden ödün vermeksizin yoluna devam edecek, ülkemizi çagdas uygarliga tasiyacaktir. Hiçbir güç bizi bu kutsal davamizdan alikoyamayacaktir. 

PARTI ÖRGÜTÜNÜN HEDEF VE ÖNCELIKLERI ASAGIDAKI ILKELER OLACAKTIR

Bu çerçevede; önümüzdeki dönemin Parti Örgütünün hedef ve öncelikleri asagidaki ilkeler olacaktir.

1-Tek adam rejimine son verilecek ve kuvvetler ayriligina dayali parlamenter sisteme geçilecektir.

2-Cumhuriyet ve demokrasinin temeli olan laiklik ilkesinden taviz verilmeyecek ne dinin siyasallastirilmasina ne de siyasetin dinsellestirilmesine izin verilmeyecektir.

3-Din, vicdan ve inanç özgürlügüne müdahalelere izin verilmeyecek, yasamin her alaninda adalet ve huzur saglanacaktir.

4-OHAL derhal kaldirilacak, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yasama ve yargi denetimine alinacak ve 15 Temmuz hain darbe girisiminde bulunan FETÖ`nün siyasi ayagi kesinlikle ortaya çikarilacaktir. 

5-Yarginin bagimsizligi ve hukukun üstünlügü saglanarak, tüm vatandaslarimizin can ve mal güvenligi güvence altina alinacak, seçimler adil ve güvenli olacaktir. 

6-Kürt sorunu esit yurttaslik temelinde, ulusal bütünlük ve toplumsal uzlasi ile çözülecektir.
7-Çagdas demokrasilerde 4. güç olarak benimsenen medya özgürlügü saglanacaktir.

8-Yüksek katma degerli kapsayici büyüme hedeflenecek, egitim ve saglik parasiz, kaliteli ve ulasilabilir olacaktir. 

9-Herkes milli gelirden hakkini alacak, açlik ve yoksulluk sifirlanacak, gelir dagilimi adaletini ve bölgesel kalkinmayi saglamak devletin temel görevi olacaktir.

10-Tarimsal üretim planlanacak, ekilmeyen tarim arazisi kalmayacak, çiftçi desteklenerek ithalata karsi korunacak ve Türkiye tarimda tekrar kendi kendine yeten ülke konumuna getirilecektir.

11-Devlet seffaf, tarafsiz ve hesap verebilir olacak, kamuda tüm atamalar liyakata uygun yapilacak, 
yolsuzluk suçlarinda zamanasimi kaldirilacak, cezalari agirlastirilacak ve yolsuzluk yapanlardan hesap sorulacaktir.

12-Asgari ücret vergi disi birakilacak, taseronlarin tümü kadroya alinacak, tüm kamu ve özel sektör çalisanlarina sendikalasma özgürlügü taninacak, sendikalasma özendirilecek, esit ise esit ücret uygulanacaktir.

13-Sehit aileleri ve gazilerimiz arasinda uygulanan ayrimlar kaldirilacak, sehit aileleri ve gazilerimiz Milletvekillerine taninan hak ve imkanlardan yararlanacak.

14-Kadinlara ve gençlere hayatin her alaninda esitlik saglanacak, kadinlarve çocuklar siddete karsi korunacak, siddet uygulayanlara verilen cezalar artirilacaktir.

15-Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata esit katilimi saglanacaktir.

16-"Yurtta Baris Dünyada Baris" ilkesiyle bütün komsularimizla ulusal çikarlarimiz gözetilerek iyi iliskiler kurulacak, AB müktesebatina uyum saglanacak, AB`ye tam üyelik hedeflenecektir.

17-Havamiz, topragimiz ve suyumuz korunacak, denizlerimizin, ormanlarimizin ve tarim arazilerimizin yagmalanmasina izin verilmeyecektir. Cumhuriyet ve demokrasi, Laik ve çagdas yasam, Esitlik, özgürlük ve dayanisma, Adalet ve Cesaret`le kurtarilacak, korunacak ve yüceltilecektir." 

[Haber görseli]

Mükerrer imza krizi damga vurdu

CHP’nin “Adalet ve Cesaret” temali 36. Olagan Kurultayi’na, ‘mükerrer imza’ krizi damgasini vurdu. Genel Baskan adayligi için 165 imzali dilekçesi ilk basta Divan Baskanligi tarafindan kabul edilen ve ‘genel baskan adayi’ olarak kendisine konusma hakki taninan Yalova Milletvekili Muharrem Ince’ye imza verenlerin 48’inin ‘mükerrer imza’ attigi ortaya çikinca kriz yasandi. Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu’nun, mükerrer oylarin kendisinin adaylik dilekçesinden çekilmesi yönündeki talebine, “Lütufla degil delege iradesiyle aday olurum” yaniti veren Ince’nin, “mükerrer oy kullanan delegeler tekrar çagirilsin ve kime oy vermek istiyorlarsa ona göre tercih yapsin” talebi üzerine uzun süre genel baskanlik seçimine geçilemedi. Sorun Divan Baskanligi’nin Kiliçdaroglu ve Ince’yi aday ilan etmesi ile asildi.

CHP’nin Ankara Arena’da yapilan 36. Olagan Kurultayi’nin dünkü ilk gününde genel baskanlik seçimi yapildi. Kiliçdaroglu’nun açis konusmasinin ardindan, Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen ‘oybirligiyle’ Divan Baskanligi’na seçildi.

Kurultayin açis konusmasini CHP lideri Kemal Kiliçaroglu yapti. CHP’nin iki degerli yoldasinin kurultayda olmadigini söyleyen Kiliçdaroglu, Deniz Baykal’a sifalar diledi. CHP’nin tutuklu milletvekili Berberoglu’nun hakkin, hukukun ve adaletin olmadigi bir ülkede hiçbir somut gerekçe gösterilmeden, talimat üzerine hapishanede “siyasal rehin” olarak tutuldugunu söyleyen Kiliçdaroglu, Berberoglu’nun tutuklanmasinin hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadigini söyledi.

Kiliçdaroglu, ‘”MIT TIR’lari ile ilgili belgeleri Can Dündar’a verdi diye gözlatina alindi ve iyi halden 25 yila mahkûm edildi. Mahkeme karari bozdu ama hâlâ içerde. Kimse sunu unutmasin, MIT TIR’lariyla ilgili tutanagi tutan hâkim savci FETÖ üyesi olmaktan hapisteler. Sunu yargi camiasina sormak istiyorum; terör örgütlerinin tuttugu tutanakta, terör örgütlerinin bildigi bir sir nasil olur da devlet sirri olur? Terör örgütüne devlet teslim edeceksiniz sonra kalkacaksiniz, gözdagi vermek için Berberoglu’nun tutuklatip hapse atacaksiniz. Açik ve net söylüyorum; istediginiz kadar baski kurun, üzerimize gelin, biz bildigimiz yoldan dönmeyecegiz. Çünkü biz Kuvayi Milliyeciyiz’’ dedi.

Iki isim aday olamadi

Adaylik için Divan Baskanligi’na basvurular basladi. Genel baskanlik için aday adayliklarini ilan eden eski YARSAV Baskani Ömer Faruk Eminagaoglu ve eski Istanbul Barosu Baskani Ümit Kocasakal, adaylik için yeterli delege imzasi toplayamadiklari için aday olamadi. Divan’in açikladigi sonuca göre; Ince’nin 165 imzasi çikti. Bunlardan 2 delege imzasini geri çekti. 48’inin ise mükerrer oy kullandigi anlasildi. Büyükersen tüzük geregi bu 48 kisinin çagrilip imzasinin sorulmasi gerektigini belirtti ancak Kiliçdaroglu, “Bir adayin yarisa girmemesi bana uygun gelmemektedir. Mükerrer oylarin diger aday Ince’de sayilmasi talep ederim” diyerek divana basvurdugunu söyledi.

‘Ben lütuf istemiyorum’

Divanin konusmasindan sonra söz alip kürsüye çikan Ince, bu sekilde aday olmak istemedigini belirterek, “Bu AKP fasizminin CHP’ye bulasmasidir. Ben lütuf istemiyorum, adayligim delegelerin özgür iradesiyle olsun istiyorum. 1972 kurultayinda Ecevit ‘Ya öz- CHP’nin ‘Adalet ve Cesaret’ basligi altinda yapilan kurultayinda, aday adayi Ince’nin 165 imzali dilekçesinde 48 imzanin mükerrer oldugu anlasildi Kiliçdaroglu kendisindeki mükerrer imzalarin Ince için sayilmasini istedi, Ince ise ‘Lütufla degil, delege iradesiyle aday olurum’ karsiligini verdi 4 Yasanan krizin ardindan salonda kisa süreli gerilim yasandi. Divan Baskani, Ince ve Kiliçdaroglu’nu aday ilan edince seçime geçildi 4 Mükerrer imza krizi damga vurdu IKLIM ÖNGEL Kurultay salonunda Kiliçdaroglu ve Ince, esleri ile birlikte yan yana oturdu. gür iradeli kurultay delegeleri olacaksiniz ya da kapi kullari’ dedi. Bana imza verenleri baski kurup mükerrer haline getireceksiniz, sonra da o mükerrerleri bana vereceksiniz, istemiyorum” dedi.

‘Emegimi yedirmem’

“Siz bunu yeneceksiniz, bunu basaracaksiniz buna eminim” diye salona seslenen Ince, bu noktaya duvarlara yaza yaza, köylerin tozlu yollarinda yürüye yürüye, Gençlik Kollari’ndan bu yana çalisa çalisa geldigini belirterek, “Emegimi kimseye yedirmem. Ben emegimi Erdogan’a da CHP’yi yönetenlere de yedirmem. Önce CHP’de degisim sonra Türkiye’de degisim. Önce CHP’de devrim sonra Türkiye’de devrim. ‘Adalet kurultayi’ diyorsunuz, bana müzik çalmiyorsunuz, müzikte bile adaletiniz yok sizin. Cesaret diyorsunuz, dokunulmazliklara evet oyu veriyorsunuz. Hepinizin gözü önünde oluyor bunlar, buna dur deyin” ifadelerini kullandi.

Selamlamanin ardindan Büyükersen, “Ince çekilmis midir beyan etsin” çagrisi yapti. Bu çagri üzerine salondan “yuh” sesleri yükseldi ve Ince taraftari bir grup kürsünün de bulundugu alana çikti. Ince’nin “çekilme” beyaninda bulunmamasi üzerine Büyükersen mikrofonla birkez daha “Bir kere daha ilan ediyorum, iki genel baskan adayimiz var” dedi. Bu arada sahne önü karisti. Edinilen bilgiye göre Büyükersen’in yanina giden Ince, “Bu, böyle ilan edilmez. Benim kimsenin lütfuna ihtiyacim yok” diye sikâyette bulundu. Divan Baskanligi, Kiliçdaroglu ve Muharrem Ince’yi aday olarak ilan etti. Mükerrer imzalarin çekilmesinin ardindan Kiliçdaroglu 1130 delegenin imzasiyla aday gösterilmis oldu. Tartismalarin ardindan genel baskanlik seçimlerine geç saatlerde geçilebildi.


SALONDA BOS KOLTUK DETAYI - VIDEO

Salonda Maltepe Cezaevi`nde tutuklu bulunan CHP istanbul Milletvekili Enis Berberoglu`nun isminin yazili oldugu bos koltuk dikkat çekti...
[Haber görseli]

Muharrem Ince`nin adaylik krizi

Özgürlük ve adalet talebi pankartlarda

Kurultay salonu içinde ve disinda genis güvenlik önlemi alinirken, caddeler trafige kapatildi, salona girislerde gerek basin mensuplari gerekse vatandaslar iki kez aramadan geçtikten sonra salona girebildi. Spor salonunun bahçesinde de CHP’li Çankaya ve Yenimahalle belediyelerinin kurdugu çadirlar içecek ve yemek dagitti. Ince’nin bir çadir kurdugu bahçede, isteyen CHP’liler Muharrem Ince yazili atki aldi.

Kaftancioglu’na büyük alkis

CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu salona giris yapinca partililer tarafindan alkislandi. Genel Baskan aday adayi Muharrem Ince, esi Ülkü Ince ile birlikte tribünleri selamladi. Bir süre sonra alana gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu da esi Selvi Kiliçdaroglu ile birlikte partilileri karanfil atarak selamladi. AKP’nin kurultaya temsilci göndermeme karari aldigi bildirildi. Salonun dört bir yaninin CHP’nin tutuklu Milletvekili Enis Berberoglu’nun fotograflariyla birlikte “Özgür günler görecegiz, bir gün mutlaka özgürlükte bulusacagiz” sözleri yer aldi. Salonun bir kösesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün resmiyle birlike “Benim iki büyük eserim var. Biri Cumhuriyet, digeri de Cumhuriyet Halk Partisi’dir” sözü asilirken diger kösesinde Kiliçdaroglu’nun “CHP’li olmak bagimsizlik özgürlük yolunda mücadele etmek demektir. Bizim yolumuz bu onurlu tarihi yazanlarin yoludur” ifadeleri yer aldi. Salonda ayrica “Hak, hukuk, adalet”, “Adalet günes gibi dogacak”, “Hukuk bizimle birlikte gelecek”, “Tutuklu gazetecilere özgürlük”, “Emanetimiz Cumhuriyet, gücümüz halk”, “Barisi birlikte insa edecegiz”, “Özgür basin varsa özgür toplum vardir”, “Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz”, “Degisimi ancak devrimcilik yapar” yazili afisler asildi. Kirmizi, beyaz ve mavi renklerin dikkat çektigi kurultay sonunda, CHP ilk kez lazer isiklari kullandi.

Dev ekrandan gösteri

Kurultay baslamadan Izmir Marsi çalinirken CHP’liler de “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlari atti. Belli araliklarda salondaki ekran görüntüsüne Cumhurbaskani Tayyip Erdogan ve Basbakan Binali Yildirim’in “Eyy Kiliçdaroglu” sesiyle “Dinle” sözleri yansidi. Her “Dinle” sesinden sonra, ekranda “Türkiye Avrupa’da PISA sinavinda, basin özgürlügünde, kadin erkek esitliginde sonuncu. Is kazalarinda birinci ülkeyiz. Dünyanin en pahali benzinini kullanan, tarimda saman ithal eden, geçmedigimiz köprülere para ödeyen tek ülkeyiz” dendikten sonra “Iyi ki varsin CHP” sözleri yer aldi. “Adalet” filminin gösterildigi salonda Kiliçdaroglu’nun 15 Haziran 2017’de baslayan ve 9 Temmuz’da Istanbul’da noktalanan Adalet Yürüyüsü’nün sonunda yaptigi Maltepe Mitingi’ndeki konusmasi verilirken, Adalet Yürüyüsü’nden görüntüler yer aldi.


"BU ALTI GÖREVI YERINE GETIRDIGIMIZDE TEK ADAM REJIMI SON BULACAK" - VIDEO

‘Tek adam rejimine son verilecek’

Kurultayin ardindan yayimlanan 17 maddelik Sonuç Bildirgesi’nde “Cumhuriyetimizin temeli olan kuvvetler ayriligi ortadan kaldirilmis, tek adama dayali parti devleti kurulmustur. Darbe girisimi bahane edilerek karsi darbe gerçeklestirilmis ve ilan edilen OHAL araciligiyla temel hak ve hürriyetlerimiz yok edilmistir. Milli servetimiz ve birikimlerimiz yagmalanmis, genis halk kitleleri issizlik ve yoksulluga mahkûm edilmistir. Hiç kimse unutmasin, bu ahval ve serait içinde ülkemizin umudu, kurulusun ve kurtulusun partisi olan CHP Cumhuriyetin temel degerleri ve sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden ödün vermeksizin yoluna devam edecek, ülkemizi çagdas uygarliga tasiyacaktir. Hiçbir güç bizi bu kutsal davamizdan alikoyamayacaktir” denildi. Bildirgenin ilk maddesi “Tek adam rejimine son verilecek” olurken, partinin öncelikleri arasinda OHAL’e son verilmesi, yarginin bagimsizligi, Kürt sorununun toplumsal uzlasi ile çözülmesi, medya özgürlügü, yolsuzluk yapanlardan hesap sorulmasi gibi hedefler yer aldi.


INCE: AKP MILLETVEKILLERINE DE SAHIP ÇIKACAGIZ - VIDEO

[Haber görseli]

‘Varliginiz yeter, CHP yeter’

CHP’nin tutuklu vekili Enis Berberoglu, Maltepe Cezaevi’nden kurultaya gönderdigi mesajda “Beni bu dört duvar arasinda hiç ama hiç yalniz birakmadiniz, hissettirmediniz. Sag olun, var olun! Ne kadar gayret etsem de, içeriden disariyi takip etmek gerçekten zor. Bazen düsünüyorum. Mücadele içeride mi yoksa disarida mi daha çetin geçiyor diye. Kararsiz kaliyorum. Çünkü bu güzel ülkede zalimlerle adalet ve özgürlük savasçilari arasindaki kavga çok hassas bir dengeye oturdu. O sebeple partimin adalet adina attigi her adim, elde ettigi en ufak kazanim, beni sadece gururlandirmakla kalmiyor, özgürlügüme biraz daha yakinlastiriyor. Bu yüzden, ‘Enis için ne yapmaliyiz?’ diye düsünmenize hiç gerek yok! Varliginiz yeter, CHP yeter! Üstelik sadece bana degil, Türkiye’ye yeter” ifadeleri yer aldi.



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli