Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

GÜRER: AKP Iktidari, Taseron Sorununu çözmedi

GÜRER: AKP Iktidari, Taseron Sorununu çözmedi

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, AKP iktidarinin çözemedigi taseron isçi sorununu daha da içinden çikilmaz hale getirdigini söyledi.

Gürer, taseron isçilerin yasadigi magduriyetlerin giderilmesine yönelik verdikleri Kanun Tekliflerinin de bir an önce TBMM’ye getirilmesini ve emekçilere haklarinin verilmesini istedi.

 MAGDURIYET ARTTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifleri, soru önergeleri ve meclis arastirma talepleriyle defalarca kez gündeme getirdigi taseron isçi sorununu, bir kez daha TBMM gündemine tasidi. TBMM  Genel Kurulu’nda söz olarak, KHK ile kadroya geçirilen taseron isçiler ve kadro alamayan taseron isçilerin yasadigi magduriyetlere dikkat çeken Gürer, OHAL döneminde çikarilan taseron isçi düzenlemesinin, sorunlari çözmek yerine magduriyetleri artirdigini ifade etti. 

BINLERCE ISÇI TASERON KALDI…

Meclis’te tüm partilerin ortak görüsü alinip yapilmasi gereken düzenlemenin OHAL kapsaminda çikarilmasinin sorunlari daha da katladigini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenlemede belediyede çalisan isçiler için belediye iktisadi tesekküller olusturdu, esit ise esit ücret ve hak ettigi kadronun verilecegini bekleyen isçiler ne yazik ki hüsrana ugradi. Kamuda kiralik soförlere kadro verilmedi. Kiralik araç soförlerine verilmeyen bu kadronun yaninda, hastane bilgi islemcilerine, sosyal tesis çalisanlarina, PTT'de görev yapanlara, Devlet Demiryollarindakilere, Karayollarinda çalisanlara ne yazik ki kadro verilmedi. Millî Egitim Bakanliginda toplum yararina program kapsaminda ise alinanlar da kadrodan mahkûm kaldi” dedi. 

4 ARALIK MAGDURLARI HAK ARIYOR 

Taseron isçilerin kadroya geçisiyle ilgili süreçte, 4 Aralik tarihinin kriter olarak belirlendigini hatirlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4 Aralik tarihinin neden ve niçin ortaya çiktigini kimse bilemiyor ama 4 Aralikta ‘jokerler’ diye sosyal medyada da kendilerini tanimlayanlar yani 4 Aralik öncesinde herhangi bir kurulusta taseron isçiyken o süreçte izinli, raporlu ya da ihalesi sona erdigi için yillarca taseronda çalismis arkadaslar kadroya giremediler.  Ama 4 Araliga iki gün kala ise alinanlar kadro aldi. Bunun yaninda, 4 Aralik sonrasi taseron uygulamasi devam etti. Su anda KIT'lerde gereken düzenleme hâlâ saglanmadigi gibi, Millî Egitim Bakanliginda, Ulastirma Bakanliginda, Orman Bakanliginda, Saglik Bakanliginda hakki, talebi karsilanmadigi için magdur olan isçi kardeslerimiz var” seklinde konustu. 

AKP SÖZÜNÜ TUTAMADI 

Kamuda taseron sistemin ortadan kaldirilmasi amaciyla yapilmasi gereken düzenlemede AKP’nin iki seçim önce verdigi sözü yerine getiremedigini kaydeden Gürer, hâlihazirda kamuda taseron sisteminin devam ettigini vurguladi. 

BAKANLARIN SOFÖRLERI DE TASERON 

Kadroya geçemeyen taseron isçilerin hak mücadelesinin devam ettigini anlatan CHP Nigde Milletvekili Gürer, “Düsünebiliyor musunuz? Bakanlarin altindaki Audi araba yüzünden kiralik makam soförü kadro alamiyor. Neden? Ihale kapsaminda -yüzde 70'e- hizmet ihalesine tabi oldugu için kadrodan mahrum. Bu, kabul edilebilir durum mu?” diye sordu.

MECLIS, KENDI ÇALISANLARININ MAGDURIYETINI BILE GIDEREMEDI 

Meclis’te çalisan taseron isçilerin sosyal haklari ve özlük durumlarinin bile düzeltilemedigine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ 1.603 lirayla çalismak zorunda olan bir isçinin elektrik, su, dogal gaz gibi giderleri üçte 1'ini karsiliyor maasinin. Bunun yiyecegini, giyecegini, çocugunun masrafini degerlendirdiginizde bu ücretlerle nasil geçindigini anlayabilmek de mümkün degil ama bundan dahi mahrum olanlar var” ifadelerini kullandi. 

YÜREGIMIZ CIZ EDIYOR…

Bazi kamu kurumlarinda yilda 5 ay 29 gün çalisan ve yapilan son düzenleme ile çalisma süreleri 9 ay 29 güne çiktigi açiklanan mevsimlik isçilere de verilen sözlerin yerine getirilmedigini belirten Gürer, “Bes ay yirmi dokuz gün çalisan arkadas geliyor ‘Ne olur vekilim, dört ay daha çalisayim’ diyor. Kadro dahi istemiyor; ekmek istiyor, as istiyor. Evdeki çocugunun durumunu gelip dert olarak bize anlatiyor, bizim yüregimiz ciz ediyor” seklinde konustu. 

KANUN TEKLIFLERIMIZ TBMM’YE GELSIN, EMEKÇILERIN HAKLARI VERILSIN 

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptigi konusmasinin son bölümünde su ifadelere yer verdi: “Milletvekili olarak bizlerin sorumlulugu bu yapilan yanlislari düzeltmektir. Taseronla ilgili kanun teklifi verdim. Kiralik araçlari kullanan soför kardeslerimizin, hastanedeki bilgi islemcilerin, hastanede röntgen ve diger birimlerde çalisanlarin, ayrica kadroya geçtikleri hâlde 2019 yili toplu sözlesmesinde haklarini alamayip 2020 yilina kadar mevcut kosullarda çalismak zorunda birakilanlarin hepsinin sorunlarini gelin birlikte çözelim. Umarim, dilerim, onlar için verdigimiz kanun teklifleri Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilerek bu KHK'yle yapilmis yanlis düzenleme düzeltilir; böylece de emekçilerin hak ettigi haklarini vermis oluruz…”dedi.Kaynak ;Gazete Kritik



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı