Bugün, 19 Mart 2024 Salı

AKP milletvekillerinin oylariyla reddedildi

AKP milletvekillerinin oylariyla reddedildi

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Emeklilikte Yasa Takilanlara (EYT) iliskin kanun teklifi, AK Partili milletvekillerinin ret, MHP’li milletvekillerinin de çekimser oyu ile reddedildi.

EYT’lilerin büyük bir umutla bekledigi ve yasalasmasi halinde, prim gününü ve çalisma yilini tamamlayan herkesin yasa bakilmaksizin emeklilik hakki kazanacagi kanun teklifinin AKP’li milletvekillerinin oylariyla reddedilmesi, EYT’lileri üzdü.

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in EYT’lilerin yasadigi magduriyetin giderilmesi amaciyla hazirladigi ve TBMM’ye sundugu kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda oylandi. 

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, oylama öncesinde kendi teklifi üzerinde söz olarak bir konusma yapti. Ömer Fethi Gürer, teklifi ciddi magduriyet yasayan EYT’lilerin sorunlarinin çözülmesi için verdigini belirterek, “1999 yilinda emeklilik yasi olmayan kanunla ülkemizde emekli olunuyordu. Yani sigorta ve prim gün sayisini dolduranlar emeklilige hak kazaniyorlardi. O günün kosullarinda yas siniri getirildi, ardinda da 2008 yilinda bu yasla ilgili düzenleme 65 yasina kadar yükseltildi. Keza, bu konuda magdur olan kesimin emeklilikle ilgili 2008 yilindan sonra ücretlerinde yapilan düzenlemede de geriye dönük bir uygulama gerçeklesti” dedi. 

EYT’lilerin ödedikleri prim ve doldurduklari gün sayisiyla hak emeklilik haklarini istediklerini belirten Gürer, bu kapsamdaki vatandaslari ek bir talep istemediklerini ve "Biz çalisarak bunu hak ettik, hakkimiz verilsin, magduriyetimiz giderilsin” dediklerini animsatti. 

Prim ve gün sayisini doldurduklari halde yasa takilanlarin bir is talebinde bulundugunda isverenlerin “Sen yaslisin, ise alamam” dedigini, devletin ise “Devletin ise sen gençsin, emekli edemem” diyerek, EYT’lileri magdur ettigini vurgulayan Gürer, bu durumdaki yurttaslarin açlikla karsi karsiya oldugunu, bunlarin saglik hizmetlerinden dahi yararlanamadiklarini anlatti.  

Suriyelilere bile taninan haklarin EYT’lilerden esirgendigine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bildiginiz gibi, su anda emekli olanlarin maaslari yukari dogru degil, asagiya dogru gidiyor. Adalet ve Kalkinma Partisinin düzenlemesine göre, bu böyle devam ederse 65 yasina geldiginde arkadaslar birakin maas almayi, bir de borçlu çikabilir; bu anlayis onlari daha da sorunlu hâle getirebilir. O anlamda, bu sorunu birlikte çözmemiz gerekiyor” diye konustu. 

AKP’lilerin çalisanlarin hakkini görmezden geldigini anlatan Gürer, “Isçinin, çiftçinin, memurun, BAG-KUR'a ödedigi primiyle esnafin hak ettigi bir olayi duymazdan gelmemiz mümkün degil. Bugün Türkiye'nin her yerinde bu kardeslerimiz örgütlü olarak talepte bulunuyor, bütün milletvekillerimize de durumu yansitiyorlar. Gelin, bu yanlisi düzeltelim. Geriye dogru isletilmis, dünyada örnegi çok rastlanmayan bir düzenlemeyle kendi çalisanlarimiz magdur kaldi. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi. 

Sundugu kanun teklifinin yasalasmasi halinde magduriyet yasayan EYT’lilerin yasa bakilmaksizin emekli olacagini kaydeden Gürer, insanlarin umutla bu kanunun yasalasmasini bekledigini ifade ederek, “Verdiginiz emekli ücreti zaten asgari ücretin de altinda. Yani bu, onlarin mutlu olmasini saglayacak bir rakam degil ama hak edislerini istiyorlar. Bunlarin sayisi kaç, soruyoruz? Bize ciddi bir rakam olarak söyleyen de yok, herkes kafasina göre takiliyor, Sayin Cumhurbaskani da hakkini arayanlara ‘türedi’ diyor. Oysa bunlar sizin, bu ülkenin yurttasi” yeklinde konustu. 

Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konusmasinda sunlari söyledi:  “Biraz evvel isçilerin de temsilcileri bulunan 20 arkadasimizin Meclise girmesi dahi idari amirince yasaklandi ama Meclis baskan vekilinin girisimiyle 20 arkadasimizi buraya zorla aldik. Burada ne yaziyor? "Egemenlik kayitsiz sartsiz milletindir." yaziyor. Mustafa Kemal Atatürk bu Meclisin varligini yalniz milletvekilleri için saglamamis ki yurttas da gelip tribünlerden kim ne yapiyor görmek istiyor. Hangi parti halkin yaninda, sorunlarina iniyor, onlar için çözüm istiyor, vatandaslarin bilme hakki yok mu? Ne demek vatandaslara Meclisi kapatmak, bunu kabul etmemiz mümkün degil.

Emeklilikte yasa takilanlarin magduriyetini giderecek bu kanun teklifine Meclisteki tüm arkadaslarimin destek vermesi ve bu magduriyetin bugün sonlandirilmasini talep ediyorum. Bunu bir milletvekili olmadan öte, bir yurttas olarak istiyorum. Çünkü meydanlara, sokaklara gittigimiz zaman yasanan magduriyeti bizlere nakleden o insanlarin durumunu gidin bir görün. Ülkenin içinde bulundugu kosullarda, enflasyonun her geçen ay arttiginda; yoklugun, yoksullugun büyüdügü yerde bir emekli maasini bu yurttaslarimiza çok görmeyelim diyor…

Emeklilikte yasa takilanlarin sesine kulak verin diyor, bunlarin da o hakki oldugunu unutmayin. Eger böyle giderseniz 30 Mart seçimlerinde ne kadar olduklarini, kim olduklarini size göstereceklerine ben inaniyorum. Onun için gelin, bu kanun teklifimize olumlu oy verin diyor, yüce Meclisi saygiyla selamliyorum.”

Konusmalarin ardindan CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kanun teklifi, AKP’li milletvekillerinin red, MHP’li milletvekillerinin de çekimser oylariyla reddedildi. 

Büyük bir umutla, CHP Milletvekili Gürer’in hazirladigi kanun teklifinin Meclis’teki oylamasini takip eden EYT’liler, teklifin AKP’li milletvekillerinin oylariyla reddedilmesi sonucu hayal kirikligi yasadi. 

EYT’LILER, GÜRER’IN GIRISIMIYLE GENEL KURULA ALINDI

TBMM’de görüsülen kanun teklifini  izlemek  için farkli illerden gelen EYT’lilerin Meclis görüsmelerini izlemelerine MHP’li idare amiri Erkan  Haberal izin vermedi. Ömer Fethi Gürer, konugu olarak meclise gelen EYT’lilerin durumunu CHP Grup Baskani Engin Altay’a iletti. Altay, TBMM Baskan vekiline durumu bildirdi. TBMM  Meclis oturumunu yöneten Baskan Yardimcisi  Mithat Sancar EYT’lilerin salona girisini sagladi. Oylama sirasinda yeniden disari çikarilmak istenen EYT’liler, CHP Grup Baskan vekili ve CHP milletvekilleri müdahalesi ile oturumu tepki ile izlediler. AKP Grup Baskan Vekili Cahit Özkan’in “Bos isler bunlar” ifadesine büyük tepki gösteren EYT’liler “bos mu, dolu mu yerel seçimde görecekler” diyerek genel kuruldan ayrildilar.



  • Salı 14.2 ° / 8.6 ° false
  • Çarşamba 8.5 ° / 7.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 12.2 ° / 6.1 ° Güneşli