Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Divrigililerden altin madeni protestosu: Polisin tehditlerine ragmen Istiklal`de yürüdüler

Divrigililerden altin madeni protestosu: Polisin tehditlerine ragmen Istiklal`de yürüdüler

Divrigililer altin madeni arama çalismalarina karsi Taksim`deydi. Polisin tehditlerine ragmen Istiklal Caddesi`nde sloganlar ve alkislarla yürüyüp Suriye Pasaji önünde açiklama yaptilar

Divrigililerden altin madeni protestosu: Polisin tehditlerine ragmen Istiklal’de yürüdüler

Divrigililer altin madeni arama çalismalarina karsi Taksim’deydi. Polisin tehditlerine ragmen Istiklal Caddesi’nde sloganlar ve alkislarla yürüyüp Suriye Pasaji önünde açiklama yaptilar.

Sivas’in Kangal, Ulas, Divrigi ilçelerinde pes pese alinan maden ruhsatlari yöreyi yasanmaz hale getirme tehlikesi tasiyor.

Divrigi Kültür Dernegi yöneticileri ve üyeleri ise geçtigimiz gün Divrigi’nin Mursal köyünde 200-300 jandarma esliginde çalismalarin baslatilmasini protesto etmek için Taksim Tünel’den Galatasaray Meydani’na yürüyerek basin açiklamasi yapmak istedi.

Açiklamaya HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Ali Kenanoglu, CHP milletvekili Ali Seker, Turan Aydogan ve Özgür Karabat da katildi. Ancak polis “Taksim’de hiçbir yürüyüse izin vermeyiz” diyerek eyleme gelenlerin önünü çevik kuvvet polisleri ile kesti.

Yürüyüse gelenler ise Divrigi Kültür Dernegi’nin de içinde bulundugu Suriye Pasaji’na sloganlar atarak, konusmalar yaparak ve polisin engellemelerini alkislarla protesto ederek yürüdü.

Suriye Pasaji önünde “Diren Divrigi”, “Doga bize muhtaç degil, biz dogaya muhtaciz”, “Topragina, suyuna, memleketine sahip çik” yazili dövizler açildi.

Pasaj önünde yapilan açiklamada konusan Divrigi Kültür Dernegi Baskani Cafer Yildiz sözlerine söyle basladi:

Sivas’in bir ilçesi olan Divrigi, binlerce yillik geçmisi ile birçok medeniyete besiklik etmis ve bu medeniyetlerin miraslarini bilinen ve bilinmeyenleri ile birlikte günümüze tasimis tarihi bir kenttir. Divrigi, Cumhuriyet’in temellerinin atildigi Sivas’in bir ilçesi olarak, bagrindaki demir cevherini Cumhuriyet’in hizmetine sunarak, Cumhuriyet’in saglam temeller üzerinde yükselmesine katki sunmus bir kenttir.

Sadece bu iki özelligi ile bile olsa büyümesi, gelismesi gereken bu ilçe maalesef Cumhuriyet’in 4. Sinif bir ilçesi olarak kalmis, gelismemis, sürekli küçülmüstür. Ilçe halki büyük sehirlere savrulmustur. Divrigi bugün yeni bir tehlike ile karsi karsiyadir. Ilçemiz köylerinden Mursal’da altin arama faaliyeti yapilmak istenmektedir. Bu faaliyetin yapilmak istendigi bölge Divrigi’nin yegâne su kaynagi olan bir bölgedir. Divrigi’nin içme suyu ve tarimsal sulama suyu bu bölgedeki barajdan saglanmaktadir. Ayni zamanda tarimsal üretimin ve hayvancilik faaliyetinin yapildigi bir bölgedir. Divrigi’nin yasam kaynagidir. Can damaridir.

Köyler yasanmaz hale gelecek

“Daha bir ay önce Cumhurbaskani Erdogan tarafindan yüz günlük icraat programi çerçevesinde “4 adet yeni içme suyu tesisi ile 344 bin vatandasimiza yillik 70.8 milyon m3 temiz kaliteli ve yeterli içme suyu saglanmasi” ifadesi ile açikladigi projelerinden biri Divrigi Içme Suyu Projesidir” diyen Yildiz sözlerine söyle devam etti:

Bu su da Mursal bölgesinden saglanmaktadir. Altin madeni isletmesinin kurulmasi ile bu içme suyu projesi çöpe gitmektedir. Altinin sondajlarla aranmasi sirasinda sondaj kimyasallarinin fay kiriklarindan yer alti sularina karismasi ile içme sularinin kirlenme riski vardir. Ayrica isletme sürecindeki delme ve patlatmalar ile ortaya çikan toz ve gürültü Mursal dahil bölgedeki köyleri artik yasanilamaz hale getirecek ve bölge insansizlasacaktir. En önemlisi altinin topraktan ayristirilmasi sirasinda kullanilan siyanürün topraga sizmasi, su kaynaklarina karismasi ise telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Biz Divrigililer olarak bu faaliyete karsiyiz.

Direnecegiz. Bu direnis siyaset üstü, inanç üstü bir direnistir. Bu bir insanlik davasidir, var olma davasidir” diyen Yildiz, sözlerini söyle tamamladi:

Biz Divrigi’yi geçmis medeniyetlerden emanet aldik, gelecege, çocuklarimiza, torunlarimiza emanetleri ile birlikte miras olarak birakmak kararliligindayiz. Atalarimizin bize biraktigi bu aziz hatiraya saygi gösterilmesini istiyoruz. Devletimizden bu hassasiyetlerimizi dikkate alarak bu faaliyetten vazgeçmesini, huzursuzlugumuzu ortadan kaldirmasini talep ediyoruz. Bizim madenimiz kirlenmemis yüreklerimizde. Bu ses bizim, bu davet bizim, bu topraklar hepimizin.

 

Açiklamanin ardindan Yildiz, açiklamanin yasaklanmasini “Kahrolsun istibdat, yasasin hürriyet” sözleri ile protesto etti.



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli