Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Eger böyle giderse Türkiye iflasa sürüklenecek

Eger böyle giderse Türkiye iflasa sürüklenecek

Prof. Dr. Ali Ercan, kisi basina düsen borcun 5 bin dolari astigina dikkat çekerek, ekonomideki son verileri Odatv`ye degerlendirdi.

Eger böyle giderse Türkiye iflasa sürüklenecek

Prof. Dr. Ali Ercan, kisi basina düsen borcun 5 bin dolari astigina dikkat çekerek, ekonomideki son verileri Odatv`ye degerlendirdi.

Türkiye’nin borcunun son 16 yil içinde her yil ortalama yüzde 15 arttigini söyleyen Prof. Dr. D. Ali Ercan, kisi basina düsen borcun 5 bin dolari astigina dikkat çekerek, "Yillik gelirimizin yarisi kadar borcumuz var. Buna karsin halkin bireysel servetindeki yillik net yüzde 1’den küçük. Borç bu sekilde yillik yüzde 15 hizla artisa devam ederse, en geç 6 yil içerisinde borcu gelirini asmis bir Türkiye iflasin esigine gelecektir" degerlendirmesinde bulundu.

(Prof. Dr. Ali Ercan)

‘HER SEYIMIZ SATILDI, KENDI EVIMIZDE KIRACI KONUMUNA DÜSTÜK’

Çevre, enerji ve istatistik gibi alanlarda da çalismalari bulunan nükleer fizik uzmani Prof. Dr. D. Ali Ercan, kisi basina düsen borcu 5 bin Dolari asan Türkiye’nin hizla iflasa sürüklendigini öne sürdü. Konuyla ilgili bir degerlendirme yapan Ercan, söyle konustu:

“Bir ülkenin çürüyüsü, çöküsü, yikilisi, tükenisi en iyi nasil anlatilir? Halkimiza, kendi geleceginin vahim durumunu anlatabilmek, onu dogru yolda harekete geçirebilmek için, ekranlardan ulasim olanagimiz pek yok. Son 14 yilda ülkeyi küresel pazarda satiliga çikaran iktidar, 80 yillik Cumhuriyet birikimlerini har vurup harman savurdu. Tarim, hayvancilik, sanayi üretimi yerinde sayarken, fabrikalar, bankalar, ulasim-iletisim aglari, limanlar, havaalanlari, madenler, sular, ormanlar satildi. Adeta ‘kendi evinde, esyasi elinden alinmis, üstelik bogazina kadar borçlu kiraci’ konumuna düstük.

‘HALKIN TEK TESELLISI ÖLDÜKTEN SONRA CENNETTE YASAMAK’

Bireysel servet eridi, insanlarin yastik alti altinlari da ellerinden aliniyor. Tek tesellisi ‘ölümden sonra cennette yasamak’ olan halkin nüfus artisi devam ediyor. Bu yetmiyormus gibi 3 milyon göçmen aliniyor ülkeye ve ülkenin gündemi türbanla, FETÖ’yle, terörle, darbeyle, sarayla, baskanlikla, dizilerle, evlilik programlariyla, futbolla, cinsel tecavüzlerle mesgul ediliyor. Elde avuçta olan da rant getirecek `beton`a dökülüyor; egitimden, teknolojiden, bilimden, üretimden, çevreden, bahseden yok denecek kadar az.”

‘BORÇ ARTISI BÖYLE GIDERSE TÜRKIYE 6 YIL IÇINDE IFLASIN ESIGINDE’

2000 yilindan bu yana, son 16 yil içerisinde Türkiye’nin borcunun her yil ortalama net yüzde 15 artarak bugün için 400 milyar dolari astigini dile getiren Prof. Dr. D. Ali Ercan, bunun kisi basina 5 bin dolari geçtigine dikkat çekerek, “Yillik gelirimizin yarisi kadar borcumuz var. Buna karsin halkin bireysel servetindeki yillik net artis, Dolardaki son 16 yil içerisinde ortalama yüzde enflasyon da göz önüne alindiginda yüzde 1’den küçüktür. Borç bu sekilde yillik yüzde 15 hizla artisa devam ederse, en geç 6 yil içerisinde borcu gelirini asmis bir Türkiye iflasin esigine gelecektir” diye konustu.

Grafik: (www.paraanaliz.com)

Yusuf Yavuz

Odatv.com 



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli