Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi!

Emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi!

Bugünkü Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge giren Tasinmaz Ticareti Hakkinda Yönetmelik ile emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi. Emlakçilar satis bedelinin katma deger vergisi hariç yüzde dördünden fazla hizmet bedeli alamayacak.

Emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi!

Bugünkü Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge giren Tasinmaz Ticareti Hakkinda Yönetmelik ile emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi. Emlakçilar satis bedelinin katma deger vergisi hariç yüzde dördünden fazla hizmet bedeli alamayacak.

Emlak komisyonuna resmen sinirlama geldi. Buna göre, alim satim islemlerinde hizmet bedeli orani, alim satima aracilik sözlesmesinde yer alan satis bedelinin katma deger vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamayacak.

Emlak komisyonuna sinirlama getiren ve gayrimenkul ticaretine iliskin usul ve esaslari düzenleyen Tasinmaz Ticareti Hakkinda Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge girdi. 

Yönetmelik, tapu kütügüne kayitli olsun ya da olmasin tasinmaz alim satimi ve kiralanmasi ile tapu islemlerine aracilik eden, tasinmazla ilgili danismanlik ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kisi tacirler ile esnaf ve sanatkârlarin mesleki faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi, askiya alinmasi ve iptaline iliskin usul ve esaslari, tasinmaz ticaretiyle istigal eden isletmelerde aranan sartlari, bu isletmelerin faaliyetlerine iliskin yükümlülüklerini ve Bakanlik, yetkili idareler ile ilgili diger kurum ve kuruluslarin tasinmaz ticaretine iliskin görev, yetki ve sorumluluklarini kapsiyor.

Yetki belgesi olmayan emlakçilik yapamayacak

Tasinmaz ticareti, isletmesi adina yetki belgesi alan tacirler veya esnaf ve sanatkârlar tarafindan yapilacak.Yetki belgesi, isletmenin bulundugu yerdeki il müdürlügü tarafindan Bilgi Sistemi üzerinden verilecek. Yetki belgesi 5 yil geçerli olacak. 

Yetki belgesi verilmesinde aranan sartlar

Yetki belgesi, aranan sartlara uygunluk teskil eden isletmelere verilecek. Isletmeye yetki belgesi verilebilmesi için aranan sartlar ise su sekilde:

a) 12 nci maddede belirtilen sartlarin tasinmasi,

b) Meslek odasina kayitli olunmasi,

c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunmasi,

ç) Gerçek kisi tacirler ile esnaf ve sanatkârlarin kendilerinin, ticaret sirketleri ile diger tüzel kisi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kisilerinin, subelerde ise sube müdürünün;

1) On sekiz yasini doldurmus olmasi,

2) En az lise mezunu olmasi,

3) Iflas etmemis veya iflas etmis olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu hükümlerine göre itibarinin yerine gelmis olmasi,

4) Konkordato ilan etmemis olmasi,

5) Kasten islenen bir suçtan dolayi veya affa ugramis olsalar dahi devletin güvenligine, Anayasal düzene ve bu düzenin isleyisine, milli savunmaya ve devlet sirlarina karsi suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karistirma, edimin ifasina fesat karistirma, suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama, terörün finansmani, kaçakçilik, vergi kaçakçiligi veya haksiz mal edinme, cinsel saldiri ve çocuklarin cinsel istismari, hayasizca hareketler, müstehcenlik, fuhus, kumar oynanmasi için yer ve imkan saglama suçlarindan hüküm giymemis ya da ticaret ve sanat icrasindan hükmen yasaklanmamis olmasi,

d) Gerçek kisi tacirler ile esnaf ve sanatkârlarin kendilerinin, ticaret sirketleri ile diger tüzel kisi tacirlerin temsile yetkili kisilerinden en az birinin, subelerde ise sube müdürünün sorumlu emlak danismani (Seviye 5) ulusal yeterliligine dayali mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasi gerekecek.

Bakanlik, yetki belgesi verilmesi için mesleki egitim sarti getirmeye ve bu egitime iliskin usul ve esaslari ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin görüslerini alarak belirlemeye yetkili olacak.

Mesleki egitim; Bakanlik, Millî Egitim Bakanligi veya Bakanlikça uygun görülen kamu kurumlari, üniversiteler, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluslar tarafindan verilecek.

Alim satim ve kiralama komisyonuna sinirlama

Alim satim islemlerinde hizmet bedeli orani, alim satima aracilik sözlesmesinde yer alan satis bedelinin katma deger vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamayacak.

Kiralama islemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracilik sözlesmesinde yer alan kira bedelinin katma deger vergisi hariç bir aylik tutarindan fazla olamayacak.

Isletme, tasinmaz alim satiminin tapu siciline tesciliyle veya is sahibi ile kiraci arasindaki kira sözlesmesinin kurulmasiyla hizmet bedeline hak kazanacak. Alim satim ve kiralama disindaki hizmetlerde hizmet bedeli hakki ilgili sözlesmenin kurulmasiyla dogacak.

Ruhsat verilmeyecek

 

Isletmenin yetki belgesine sahip olup olmadigi isyeri açma ve çalisma ruhsati verilmeden önce yetkili idareler tarafindan kontrol edilecek ve yetki belgesi olmayan isletmelere ruhsat verilemeyecek. Ancak bu hüküm 3 ay sonra yürürlüge girecek.



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli