Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Enkaz menkaz yok bu sehirde

Enkaz menkaz yok bu sehirde

Esenler Belediye Baskani AKP'li Tevfik Göksu, SÖZCÜ'ye konustu: Göksu, IBB'nin borçlari için “Tablo anlattiklari gibi degil. Belediyenin kaynak üretme alanlari da var. Enkaz menkaz yok bu sehirde. Simdiden bahane üretmesinler” dediBir gaze

Esenler Belediye Baskani AKP'li Tevfik Göksu, SÖZCÜ'ye konustu:

Göksu, IBB'nin borçlari için “Tablo anlattiklari gibi degil. Belediyenin kaynak üretme alanlari da var. Enkaz menkaz yok bu sehirde. Simdiden bahane üretmesinler” dediBir gazeteci olarak yalan ve iftira ile suçlanmayi küfür gibi görürüm. Bu yüzden, Istanbul Büyüksehir Belediyesi'ndeki (IBB) 51 günlük icraata dair yazdiklarimin arkasinda durmayi ve isin detaylarinin izini sürmeyi birakmadim.

O nedenle AK Parti'nin IBB Meclisi'ndeki en aktif ismi, Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu görüsmek istediginde tereddütsüz bir sekilde gittim, görüstüm.Kendisini, AK Parti'nin Istanbul'daki ilçe belediye baskanlari arasinda en basarili isimlerden biri olarak biliyordum. Ilk seçildiginde yüzde 47 olan oy oranini son seçimde yüzde 66'ya çikarmisti. Esenler'deki bu olumlu algisina ragmen, 31 Mart- 23 Haziran tarihleri arasinda seçim atmosferinde ve IBB Meclis toplantilarinda muhalefet kanadinda hakkinda çok olumsuz bir algi olustu.

Bulustugumuzda ilk cümleleri “Sizi Hürriyet'ten beri takip ediyorum, vicdanli bir gazetecisiniz. O yüzden yazdiginiz haber konusunda sizi degil, o bilgileri yayanlari hedef aldim” oldu.

‘ZARARLI OLACAK SEYLERE KARSI ÇIKACAGIZ'

IBB Meclisi'nin AKP Grup Baskanvekili Tevfik Göksu, Deniz Zeyrek'in sorularini yanitladi. Göksu, mecliste alinacak kararlar için “Istanbul'a zararli olacak seylere de karsi çikacagiz” dedi.‘ILK DEGIL, AVANS HER ZAMAN ALINIR'Dogrudan konuya girdik.“Meclis'teki gücünüzü kullanip Ekrem Imamoglu'nu çalistirmayacak misiniz? Istedigi borçlanma miktarini niye kabul etmediniz?” diye sordum.Önce, “Kavgadan yana olmayacagiz. Istanbul'un gelecegine, tarihine, kültürüne dair faydali olacak her seye ‘Evet' diyecegiz. Zararli olacak seylere de karsi çikacagiz” dedi.Borçlanma miktari konusunda mevzuatin kendilerini bagladigini, o rakamin üzerinde bir borçlanmanin mevzuata aykiri oldugunu savundu.51 günde 1.7 milyar liranin avans olarak alinip kullanildigini yazmistim. Imamoglu'nun sunumunda da bu bilgi teyit edilmisti. Peki yalan miydi bu bilgi?Göksu, Imamoglu'nun “Türkiye tarihinde ilk” ifadesinin gerçegi yansitmadigini IBB'nin her zaman avans alabilecegini söyledi ve sözlerini söyle sürdürdü:“Istanbul'un her ay ortalama 1.5 milyar TL hakedisi (Belediyeye is yapan sirketlere ödenmesi gereken para) var. Her ay kasaya giren paranin yaklasik 1.5 milyar lirasi sistemdeki tarih silsilesine göre alacakli sirketlere ödenir.

”‘VALI BEY ARAYIP BORÇLARI SORDU'

SÖZCÜ'deki yazimin yayinlandigi sabah, Vali Bey'in kendisini arayip “Benden habersiz borçlandiniz mi?” diye sordugunu animsatti. Ayni soruyu ben de sordum.Göksu, önce Vali'nin 51 günde AKM ve karayollarindan tahsilat yaptigini ve kasaya para koydugunu animsatti. Sonra da borçlar hakkinda su bilgileri paylasti:“Istanbul'un konsolide bütçesi 59.5 milyar lira. IBB bütçesi ise 23.8 milyar.Konsolide borç 29.8 milyar tl. Borcun 6.2 milyari ISKI (4.02 milyar) ve IGDAS'a (2.2 milyar). Aslinda borç degil emanet. Faiz yok, geri ödeme baskisi yok. Geri kalan 17 milyar lira 2036'ya kadar ödenecek. Yilda ödenecek borç miktari 890 milyon lira.Tahakkuk etmis, yani zamaninda ödenememis borç 5.8 milyar lira. Kamu kurumlarinda gecikme 8 ay civarinda olur. IBB'de 5 ay.(CHP'liler) Bütçeyi söylerken IBB bütçesini söylüyorlar, borcu söylerken konsolide borcu söylüyorlar. Tablo anlattiklari gibi degil. IBB, kredibilitesi en yüksek kamu kurumlarindan biri. Ayrica KIPTAS tasinmazlari gibi belediyenin kaynak üretme alanlari da var. Yani enkaz menkaz yok bu sehirde. Simdiden bahane üretmesinler.”Göksu'ya dün neden Imamoglu ile birlikte Anitkabir'e gitmediklerini de sordum. “Biz kimseye gidin ya da gitmeyin demedik. Isteyen gidebilirdi” demekle yetindi.

‘IDDIA EDILEN SEY INANCIMA TERS'

Göksu, en çok “Pontus” meselesi ile konusulmustu. “Bu konu 23 Haziran sonucunda etkili oldu” yorumlarini hatirlattim. Konu belli ki canini sikmisti. “Ben ne dedigimi biliyorum. Niyetimi de biliyorum. Öyle bir sey söylemedim, ima etmedim. Çünkü kimsenin etnik kökenine, rozetine, bakmam. Iddia edilen sey inancima ters” sözleriyle noktayi koydu.Göksu ile Esenler'i de konustuk. Ilçe 10 yil önce suç orani bakimindan Istanbul ilçeleri içinde ilk üçteydi. Simdi en düsük ilçelerden biri. Bunu saglamak için 189 bin haneye dokunduklarini anlatti. En önemli hedefinin Esenler'i çocuk ve iyilik sehri yapmak oldugunu söyledi. Çocuk sehrinden neyi kastettigini sorunca da su bilgiyi verdi:“Kararlari çikti. 210 kilometre kare alani olan bir mahallede sokaklar trafige kapatilip tamamen çocuklara birakilacak. Anne ve çocuk parki yapacagiz. Ilçede yasayan en basarili çocuklari ilkokuldan is hayatina atilana dek destekliyoruz.”Esenlerde 5 yilda 40 bin kisinin is bulmasina aracilik ettiklerini belirten Göksu, “Sirketlere adeta gençlerimizin CV'sini pazarliyoruz. Simdi de kadinlarimiz evde ürettiklerini satabilsin diye Türkiye'nin en büyük sanal marketini kuruyoruz. Dünyanin en iddiali projelerinden biri olacak” diye konustu.Esenler, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüsümüne de imza atmis. 98 bin 160 konuttan 45 bini yenilenmis. 16 bin 500'ünde insaat devam ediyor. Göksu'ya göre kentsel dönüsüm alaninda 1.5 milyon metrekare yesil alan dogacak.



  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli