Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Esenlerdeki Berberler Ne Yapacak?

Esenlerdeki Berberler Ne Yapacak?

Konya'da 20 yillik berber Ramazan Karatopal, hukuk mücadelesi sayesinde, Berberler ve Kuaförler Odasi'nin karariyla pazar günleri kapali olan berberlerin artik çalisabilmesini sagladi.

Mahkeme kararini verdi: Berberler pazar günü de çalisabilecek, Esenlerdeki Berberler Ne Yapacak

Konya'da 20 yillik berber Ramazan Karatopal, hukuk mücadelesi sayesinde, Berberler ve Kuaförler Odasi'nin karariyla pazar günleri kapali olan berberlerin artik çalisabilmesini sagladi. Mahkeme karariyla berber ve kuaförlerin istege bagli olarak is yerlerini açabilecegini ifade eden Kartopal, “Yargi bizi hakli buldu. Bana devlete karsi gelme dediler ama ben hakkimi aradim ve buldum. Isteyen çalisir isteyen çalismaz. Maddi durumu iyi olan çalismasin” dedi. Karatopal ayrica zabitanin yazdigi bin 253 liralik para cezasini da dava açarak iptal ettirdi.
Iki yil önce Konya Berberler ve Kuaförler Odasi’nin dilekçesiyle, Konya Valiligi tarafindan Pazar günleri erkek berberler, Sali günleri ise kadin kuaförlerinin tatil yapmasina yönelik alinan karari yargiya tasiyan erkek berberi Ramazan Karatopal, hukuk mücadelesini kazandi. Karatay ilçesinde berber salonu çalistiran Ramazan Karatopal, Karatay Belediyesi zabita ekiplerinin, is yerini Pazar günü çalistirdigi gerekçesiyle kendisine yazdigi bin 253 lira tutarindaki cezanin ardindan yargiya basvurdu. Konya 2’nci Idare Mahkemesi’ne Pazar günleri erkek berber salonlarinin çalistirilabilmesi için dava açti. Mahkeme, 6585 sayili Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanunun yalnizca çalisma saatlerinin belirlenmesi yönünde Valilere yetki tanindigini, sadece gün içerisinde çalisma saatlerinin belirlenmesine yönelik oldugu dikkate alindigindan, erkek berberlerin Pazar günleri çalismasini engelleyen düzenlemenin hukuka uygun bulunmadigi sonucuna vardi. Mahkeme, Pazar günleri erkek berberlerin çalistirmama kararinin iptaline hükmetti.

‘MUHATAP BULAMADIM, YARGIYA GITTIM’

Mahkeme karariyla berber ve kuaförlerin istege bagli olarak is yerlerini açabilecegini ifade eden Ramazan Kartopal söyle dedi:

“Pazar günü is yerimi açtigim için bana ceza yazdilar. Etrafimda yillardir ruhsatsiz çalisan varken bana ruhsattan ceza yazildi. Bu baskilardan dolayi, Pazar günleri berber salonu açmama meselesini yargiya tasidim. Bununu üzerine beni sosyal medyada linç etmeye çalisiyorlar. Kimsenin tatil günü ya da yasantisiyla ugrasmak gibi bir derdim yok. Benim bir esnaf dükkanim var ve rizkimin pesine düsmüsüm. Benim mantigima haftada 1, ayda 4 gün, 2-3 gün de islerin durgun oldugunu varsaysak, bu beni zor durumda biraktigi için bu yola basvurdum. Mahkemeye gitmeden önce tüm yetkili kisilerle görüsmek istedim. Fakat berber oldugum için hep geri çevrildim muhatap bulamadim. Bu benim çok zoruma gitti ve yargiya gittim. Allah’a sükürler olsun ki bunun gururunu yasiyorum. Berber arkadaslar beni ariyorlar, Pazar günleri is yeri açmaktan çekiniyorlar. Ben de onlara mahkemeyi kazandigimi Pazar günleri çalismalarinin hiçbir sorun olusturmadigini söylüyorum. Bazi meslektaslarim da bana tepki gösteriyor. Ama bu karar da berber salonunu zorunlu açik tutacaksin diye bir ibare yok, rahat olsunlar. Durumu iyi olan arkadaslarimiz açmasinlar. Durumu kötü olan arkadaslarimiz açsin. Ben özgürce çalismak istiyorum. Meslektaslarima yazilan cezalarin da haksiz oldugunu kanitlamisim, bana tesekkür etmeleri gerekirken yanlisi savunuyorlar. Mutluyum, yargiya çok tesekkür ediyorum. Annemi ve babami bu dönemde çok üzdüm. Bana devlet kurumuna karsi gelme dediler. Ama ben adaleti aradim ve buldum.”

Karatopal ayrica, zabita ekiplerinin Pazar günü is yeri açtigi gerekçesiyle kestigi bin 253 liralik para cezasini da, 2018 yilinin Temmuz ayinda Konya 3’üncü Sulh Ceza Hakimligi’ne açtigi davayla iptal ettirdi.
 
Esenlerdeki bazi ekonomik durumu zayif olan berber esnafi bu mahkeme karari karsisinda isyerlerini açacaklarmi yoksa berberler odasini ve Esenler Belediyesinin kararlarina uyacaklar mi? ileriki tarihte zaman gösterecek.


  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı