Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

GELIBOLU SEMPOZYUMU AÇILISI GERÇEKLESTIRILDI

GELIBOLU SEMPOZYUMU AÇILISI GERÇEKLESTIRILDI

Çanakkale Savasi`nin 100. yili etkinlikleri kapsaminda düzenlenen "4. Uluslararasi Gelibolu Sempozyumu"nun açilisi gerçeklestirildi?

 Çanakkale Savasi`nin 100. yili etkinlikleri kapsaminda düzenlenen "4. Uluslararasi Gelibolu Sempozyumu"nun açilisi gerçeklestirildi…

GELIBOLU SEMPOZYUMU AÇILISI GERÇEKLESTIRILDI…

 

Çanakkale Savasi`nin 100. yili etkinlikleri kapsaminda düzenlenen "4. Uluslararasi Gelibolu Sempozyumu"nun açilisi gerçeklestirildi…

 

Esenler Belediyesi`nin ev sahipliginde Topbas Kültür ve Sanat Merkezi`nde  gerçeklestirilen  açilisa Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu`nun yani sira; Istanbul Medeniyet Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Güran Yumusak, Avustralya Ulusal Üniversitesi`nden Prof. Dr. Mehdi Ilhan, Istanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, yerli ve yabanci birçok akademisyen ve çok sayida vatandas katildi.
 

Esenler`de okuyan ögrencilerin Çanakkale Zaferi`ni anlatan siir ve türküler esliginde baslayan program, Esenler Belediyesi`nin zaferin 100. yildönümünde yapacagi etkinleri anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra protokol konusmalarina geçilen programda, Istanbul Medeniyet Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Güran Yumusak ve Avustralya Ulusal Üniversitesi`nden Prof. Dr. Mehdi Ilhan birer konusma yapti.
 

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu;

 

"2009 yilindan bu yana 160 bin Esenlerliyi Çanakkele`ye götürdük. Her giden insanimizi otobüste ugurlarken, "Çanakkale seyahatiniz bir turistik seyahat degil, Çanakkale`ye ibret almak ve savasin ne anlama geldigini anlam için gidin` diyoruz. Bu yil Çanakkale`nin 100. yili münasebetiyle Esenler`de çok farkli etkinlikler düzenleniyor. Ama ben bu etkinlikler içerisinde en çok kalici olacagina inandigim, her sinifimizda bir Çanakkale gönüllümüzün yer alacagi etkinlik. Yaklasik 1700 gencin bir yil boyunca Çanakkale`yle oturup kalkmasi, herhalde ülkemiz ve Esenler için en önemli kazanimlardan bir tanesi olacak. Çanakkale gönülleri gençlerimiz yapacagi çalismalarla Çanakkale ruhunun insasinda ve ihyasina çok önemli katki sunacaklardir".
 
 
Istanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut 100 yil önce Çanakkele`de dünyanin dört bir tarafindan düsmanlara karsi Osmanli ordularinin vatani savunduklarini belirterek özetle sunlari kaydetti:

 

“Bu mücadeleyi sadece Türkler degil, farkli etnikten, farkli dillerde konusan insanlar da verdi. Müslümanlarin dualari Çanakkale cephesinde çatisan askerlerle beraberdi. Bu yil 100. yil münasebetiyle Çanakkale Savasi`ndaki birçok konuya yeniden bakilacak. Bu topraklarda bagimsiz bir devlette yasayan bizler için belki de en önemlisi,  100 yil önce bir hesap yapildi. Osmanli`nin devrilmesi planlandi. Çanakkale`de bu denendi ve püskürtüldü. Dagilan Osmanli`dan 39 devlet kuruldu. Osmanli`dan ayrilan ve en önemli varisi Türkiye için de söyle bir rol belirlendi: ‘Bir daha Osmanli gibi cesaretli ve kudretli bir devlet olmayacak.’ Hamd olsun ki 100 yil sonra, Türkiye bu zincirleri kiriyor”.

 

Protokol konusmalarinin ardindan Esenler`denki okullardan seçilen 1700 Çanakkale Gönüllüsü’nü temsilen 4 ögrenciye kartlari ve yelekleri teslim edildi.  Daha sonra Çanakkale Savasi karikatürlerinden olusan Fotograf Sergisi`nin açilisi protokol üyeleri tarafindan gerçeklestirildi.  Açilisin ardindan 2 gün sürecek Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Almanya ve Ingiltere`de 1915 Çanakkale Savaslari üzerine arastirma yapan arastirmacilar ile bilim adamlarinin katildigi sempozyum oturumlarina geçildi… 



  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli