Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ABD , Insan Haklari Raporu nu açikladi

ABD , Insan Haklari Raporu nu açikladi

ABD Disisleri Bakanligi`nin yayinladigi son Insan Haklari Raporu`nda , Türkiye siyasi uygulamalar nedeniyle elestirildi. Raporun azinliklara deginilen bölümünde , Türkiye`de Müslüman olmayan üç ayri grubun ?azinlik` olarak tanindigi belirtilerek bunlarin

ABD , Insan Haklari Raporu nu açikladi

ABD Disisleri Bakanligi’nin yayinladigi son Insan Haklari Raporu’nda , Türkiye siyasi uygulamalar nedeniyle elestirildi. Raporun azinliklara deginilen bölümünde , Türkiye’de Müslüman olmayan üç ayri grubun ‘azinlik’ olarak tanindigi belirtilerek bunlarin Ermeniler , Yahudiler ve Yunan Ortodoks Hiristiyanlar oldugu hatirlatildi.
Raporda azinlik tanimi disinda kalan lazlar , Çerkezler , Aleviler , Kürtler , Yezidiler , Protestanlar , Caferiler , Roma Katolikleri , Romanlar ve Asurilere karsi farkli düzeylerde asimilasyon baskisi yapildigi ifade edildi.

‘ILERLEME YASANIYOR’

Raporda Kürtlerin azinlik olarak taninmayanlar arasindaki “en genis etnik ve dil grubu” olduguna isaret edildi. Türkiye’nin Kürt nüfusunun 15 milyonu astigi belirtildi. ……
haberturk.com

Not: ABD Lazca ve Lazlarin asimilasyonu ilgili endisesi varsa; Batida Lazcayi “kartveli dil gurubu” olarak gösterip Lazlari asimile edenleri raporlarinda yer vermelidir.  Bati literatüründeki bu yanli ve yanlis bilgilerin yerine dogrular yazilmalidir. Dünyada bütün dil guruplarinin isimleri çografi iken, içinde Lazcanin da bulundugu dil gurubu siniflandirmasi cografi degil “IRK” üzerinden siniflandirilmistir.

Hint-Avrupa dil gurubu benzer siniflandirmalar varken, Lazcanin da içinde bulundugu dil gurubuna çografi degil IRK ismi bilerek verilmistir. Bu irk ismine “kartveli” denilmistir. Bu yanli ve yanlistir…. Bir dil gurubu irk ile iliskilendirilemez. Irk ismi konularak bu dil gurubundakilerin ayni irktan oldugu izlenimi dogar. Bu da irklari asimile anlamina gelmektedir. Bu yanli ve yanlistir….



kaynak http://lazca.org/2013/04/lazlara-asimilasyon-uygulaniyor/#ixzz2TGtprKyg

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı