Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Açlik grevleri sona erdi

Açlik grevleri sona erdi

Cezaevlerindeki açlik grevi eylemi 67. gününde sona erdi. Haberi kamuoyuna duyuran BDP Genel Baskan Yardimcisi Gültan Kisanak ``Bu saat itibariyle eylemlerini sonlandirdilar" dedi. Cumhuriyet

Istanbul- BDP Genel Baskan Yardimcisi Gültan Kisanak, cezaevlerindeki açlik grevlerinin sona erdigini açikladi.

Beraberindeki milletvekilleri ile Diyarbakir E Tipi Cezaevi önüne gelen Kisanak, burada basin mensuplarina yaptigi açiklamada, cezaevlerinde açlik grevine giren tutuklu ve hükümlülerle bu sabah görüstüklerini belirtti.

Görüsmede eylemin bitip bitmedigini sorduklarini aktaran Kisanak sunlari söyledi:
``Bize açlik grevinin sona erdigini söylediler. `Açlik grevlerini bugün itibariyle bitiriyoruz` dediler. Bu saat itibariyle eylemlerini sonlandirdilar. Saglik ekipleri çalismalarina basladi. Saglik ekiplerinin ilk muayenelerinden sonra hastane sevkleri de yapilacak. Görüstügümüz saglik ekipleri, ilk iki grupta olanlarin durumlarinin hastaneye kaldirmayi gerektirecek düzeyde oldugunu söylediler. Diyarbakir D Tipi Cezaevi`nde saglik kontrolü basladi. Peyderpey hastaneye sevkleri yapilacak.``

Diyarbakir D Tipi Cezaevi`nde açlik grevinde olanlarin sayisi ile ilgili soruya ise Kisanak, ``Açlik grevinde olanlarin sayisi 447. Ancak ikinci grupta baslayip olanlar var. Içlerinde kronik hasta olanlar var. Kronik hastaliklari nedeniyle saglik durumlari iyi olmayanlar var`` dedi.

Bu arada polis, cezaevi önünde yogun güvenlik önlemi alirken, Saglik Müdürlügü`ne ait bir ambulans da cezaevine giris yapti.

Öte yandan Diyarbakir D Tipi Cezaevi önünde gazetecilerin sorularini yanitlayan BDP Hukuk ve Insan Haklarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Meral Danis Bestas, ilk etapta Diyarbakir D Tipi Cezaevi`nden 15, E Tipi Cezaevi`nden ise 9 kisinin hastanelere naklinin yapilacagini, toplamda ise 81 tutuklu ve hükümlünün hastanelere kaldirilmasinin planlandigini bildirdi.

Bestas, cezaevinde muayenelerin devam ettigini, saglik ekipleri geldikten sonra hastaneye kaldirilacaklara refakat edeceklerini sözlerine ekledi.
 

Saglik kontrolünden geçiriliyorlar

Izmir, Van, Karaman, Erzurum, Edirne, Giresun, Diyarbakir, Hakkari, Siirt, Mus, Siirt, Inebolu, Kirikkale, Kocaeli, Bolu, Ankara Kadin Cezaevi`ndeki tutuklu ve hükümlüler, cezaevi yönetimine dilekçe vererek, açlik grevini sonlandirdiklarini bildirdi.

Sabah saatlerinden itibaren de açlik grevindeki tutuklu ve hükümlülerin, grevi biraktiklarina iliskin dilekçeleri, cezaevi yönetimlerine ulasti.

Grevi birakan tutuklu ve hükümlüler, cezaevi doktorlari tarafindan tek tek saglik kontrolünden geçiriliyor.

Doktorlar, grevin ardindan eylemcilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlari, eylemcilere ve cezaevi yönetimine anlatacak. Tutuklu ve hükümlüler, saglik açisindan bir süre daha takipte tutulacak.

 

Leyla Zana da açlik grevini bitirdi

Diyarbakir Bagimsiz Milletvekili Leyla Zana da açlik grevini bitirdi. Zana, TBMM`deki odasinda 14 Kasim 2012 tarihinden bu yana açlik grevi yapiyordu.

 

Arinç: Sevinçle karsiliyorum

Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç,  Manisa Ögretmenevi`nde, açlik grevlerinin sona ermesiyle ilgili gazetecilere yaptigi açiklamada``Cezaevlerindeki açlik grevlerinin bu sabah itibariyle sonlandirilmis olmasini sevinçle karsiliyorum. 60 günü geçen bir süredir, pek çok cezaevinde önce açlik grevi, sonra ölüm orucu seklinde bazi tutuklu ve hükümlülerin eylem yaptiklarini biliyoruz. Biz hükümet olarak da sahsim olarak da olayin hep insani yönü üzerinde durduk. Bu tutuklu ve hükümlüleri, grevden vazgeçmeye davet ettik. Onlarin hayat bütünlügünün, sagliklarinin bizim için çok önemli oldugunu söyledik. Grevlere dayanak olarak gösterdikleri konularin, Türkiye`de demokratik haklar konusunda, her zaman görüsülebilecegini, tartisilabilecegini ifade ettik. Benim bütün açiklamalarim bu yöndedir. Bunun siyasi bir yönünün olmamasi gerektigini ve kendilerini bu eylemlere itenlere karsi direnmelerini, kendi bireysel kararlari olarak grevlerden vazgeçmelerini kendilerinden rica ettik. `Lütfen bu eylemlere son verin` dedik. Son bir kaç gün içerisinde böyle bir sonuca ulasilmis olmasini ben çok olumlu görüyorum. Bu tutuklu ve hükümlülere verdikleri karardan dolayi tesekkür ediyorum. Dogru yaptiklari, isabetli yaptilar, Türk halkini üzmediler. Çünkü herkes bu eylemlerin sonucunda ölümlerin olmasini arzu etmemisti. Böyle bir acinin yasanmasini hiç kimse istemiyordu" dedi.

Cezaevi doktorlari, eylemcilerin çok ciddi saglik sorunlari bulundugunu tespit ederse, kararlarinin olumlu olmasi halinde bu kisilerin tedavilerinin hastanede yapilmasina karar verebilecek. Terör örgütü PKK lideriAbdullah Öcalan’in avukatlariyla görüstürülmesi, anadilinde egitim ve savunma talebiyle 12 Eylül’de baslatilan açlik grevleri 67. gününde Imrali`dan gelen talimatla sonlandirildi.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı