Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

AKP`li Fatma Sahin, 2000 yillik mozaiklerin üzerine basti!

AKP`li Fatma Sahin, 2000 yillik mozaiklerin üzerine basti!

Dünyanin en büyük mozaik müzesi olan Zeugma antik kentinde üç yeni mozaik ortaya çikartildi. Mozaikler kazi yetkilileri ve Gaziantep Belediye Baskani Fatma Sahin`in katildigi bir basin toplantisi ile tanitildi. Toplantida Fatma Sahin iki bin yillik mozaik

 AKP`li Fatma Sahin, 2000 yillik mozaiklerin üzerine basti!

Dünyanin en büyük mozaik müzesi olan Zeugma antik kentinde üç yeni mozaik ortaya çikartildi. Mozaikler kazi yetkilileri ve Gaziantep Belediye Baskani Fatma Sahin’in katildigi bir basin toplantisi ile tanitildi. Toplantida Fatma Sahin iki bin yillik mozaiklerin üstüne basarak kameralara poz verdi.

Gaziantep il sinirlari içinde bulunan Zeugma antik kentinde “Muzalar (Esin Perileri) Evi” kazi çalismalarinda gün yüzüne çikarilan üç yeni mozaik; Zeugma Kazi Baskani Prof. Dr. Kutalmis Görkay tarafindan T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü yetkilileri, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ve Is Bankasi Kurumsal Iletisim Bölüm Müdürü Suat Sözen’in katildigi bir toplanti ile tanitildi.

Sanatçilarin ve filozoflarin evi: Muzalar Evi
Kazi çalismalari 2007 yilinda baslayan ve Zeugma’nin önemli yapilarindan biri olarak kabul edilen Muzalar Evi, adini içinde bulundugu dönemin yazarlari, sairleri, müzisyenleri, tarihçileri ve filozoflari için resmedilmis ilham perileri oldugu söylenen Muzalar mozaiginden aliyor.

Muzalar Evi, zengin mimari dekorasyonu, iyi korunmus mozaikleri ve duvar freskleriyle Zeugma’da ikinci katina kadar ayakta kalmis ve oldukça iyi korunmus en önemli Roma konut örneklerinden biri. Milattan sonra 2. yüzyilda yapilmis olan 26m x 15m boyutlarindaki konutun mozaiklerinin büyük bir çogunlugu milattan sonra 3. yüzyil baslarina tarihleniyor.

Iyi bir biçimde korunan mozaikler arasinda misafir salonlarindan birinde Muzalar mozaigi, ikinci misafir salonunda ise mitolojide ideal kadin olarak bilinen ve antik dönemde Heroine olarak da adlandirilan dört adet kadin figürü bulunuyor. Avlu sundurmasinda iki mitolojik kadin kahraman figürü, konutun avlusunda ise zengin deniz canlilari arasinda verilmis Deniz tanrisi ve tanriçasi olan Okeanos ve Thetis’in figürleri yer aliyor.

Fatma Sahin mozaiklerin üstüne basarak mozaikleri anlatti

zeugma_0.gif

Mozaiklerin tanitildigi basin toplantisinda konusan Gaziantep Büyüksehir Belediye baskani Fatma Sahin: Kültür mirasinin en önemli zenginlik oldugunu ifade ederken, "Baktigimiz zaman hazine nedir diye sordugumuzda aslinda petrol, dogalgaz ya da maden bir hazinedir ama kültürel miras en önemli zenginligimizdir. Bu açidan biz çok zenginiz, muhtesem bir mirasimiz, tarihimiz ve medeniyetimiz var. Bunu simdi yarinlara tasimanin planlarini yapiyoruz. Bu sehir ne kadar sanayi ve ticaret kentiyse o kadar da kültür ve turizm sehri olmayi hak ediyor. Bu da bizim en büyük görevimizdir. Insallah Zeugma`daki medeniyetin fotografinin tamamini göstermek bize nasip olur" dedi.

Toplantinin devaminda Fatma Sahin ve beraberindeki kisiler, yaklasik 2000 yillik tarihi olan mozaiklerin üzerine basarak kameralara poz verdiler. Çekilen fotograflar, sosyal medyada pek çok kullanicinin, mozaiklere zarar verildigi gerekçesiyle tepkisini çekti.

fatma-5.gif

fatma_3.jpg

fatma_4.jpg

fatma2.jpg

Iste o görüntüler:



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı