Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

AKPARTI NEDEN OY KAYBETTI-3

AKPARTI NEDEN OY KAYBETTI-3

Çevremizde ülkelerde yasanan istikrarsiz durumun getirdigi sikintilar; özellikle Suriyeli mültecilerin ülkemize asiri sekilde göç etmesi. Bunlarin neden oldugu sosyal ve ekonomik sikintilar Suriyeli mülteciler yüzünden Akparti`ye kizanlar oy kaybina neden

AKPARTI NEDEN OY KAYBETTI-3

Çevremizde ülkelerde yasanan istikrarsiz durumun getirdigi sikintilar; özellikle Suriyeli mültecilerin ülkemize asiri sekilde göç etmesi. Bunlarin neden oldugu sosyal ve ekonomik sikintilar Suriyeli mülteciler yüzünden Akparti’ye kizanlar oy kaybina neden oldu

Suriye’deki iç savasin bir türlü bitmemesi; ISID sorunun ortaya çikmasi, Kobani olaylari, 6-8 Ekim olaylarinda yasanan ölüm vakalari, Mit tirlarinin Türkmenlere mi? Yoksa ISID’e mi? Silah götürüyor yönündeki tartismalar. Süleyman Sah saygi karakolu nakli konusunda yasanan, toprak kaybi yasandigi yönündeki tartismalarin etkisi vardir.

Ortadogu da sularin bir türlü durulmasi, Ukrayna-Rusya krizi, Afrika ülkelerinde yasanan belirsizlikler, Avrupa ülkelerin yasanan ekonomik kriz ve bu ülkelere çalisan ihracat firmalari zor durumda kalmasi islerinin bozulmasi çalisan ve isyeri sahiplerinin sorunlarinin çözülememesi neden olmus olabilir.

Ermenistan ile yasanan, Ermeni soykirimi konusunda daha önce yapilmis talihsiz açiklamalar milliyetçi oylarin partiden kaçmasina neden oldu.

Diyanet Isleri Baskanin makam araci üzerinde yürütülen tartismalar; makam aracini çok lüks oldugu yönündeki muhalefetin açiklamalari, daha sonra aracin iade edilmesi, “çerez parasi” gibi gereksiz ve ölçüsüz açiklamalar oy kaybina neden oldu.

Seçim sürecinde ekonomik yönde vaatler daha agirliktaydi. Muhalefetin, 1,500 TL asgari ücret yönündeki açiklamalarina “bu maas isçiye zulümdür” seklindeki açiklamalar, isçi kesim tarafindan tepkiye neden oldu.

Muhalefetin ekonomik vaatlerine karsi kasada para yok yönündeki açiklama; daha sonra yapilan açiklamalarda Merkez Bankasinda biriktirilen paralarin oldugu yönündeki tutarsiz açiklamalar.

Alevi Açilimi, Gayri Müslim vakiflarin mallari konusunda yasanan sikintilar, yabancilara gayrimenkul satislari üzerinden yapilan tartismalar oy kaybina neden oldu.

Egitim sisteminde yasanan sikintilar; büyüksehirlerdeki kalabalik siniflarin mevcutlarini azaltilamamasi, tasra yasanan ögretmen açiklari, atanamayan ögretmen adaylari, dershanelerin kapatilmasinda yasanan sikintilar oy kaybina neden oldu.

Parti içinde yasanan tartismalar; örnegin Bülent Arinç ile Melih Gökçek arasinda birbirini suçlar açiklamalar yapmalari oy kaybina neden olmus olabilir.

Seçim sürecinde Akparti’nin en çok meydanlarda dile getirdigi; Baskanlik sisteminin tam ve net bir sekilde anlatilamamasi, bazi vatandaslarda Baskanlik sisteminin, diktatörlük seklinde olacagi algisinin olusmasi oy kaybina neden oldu.

Bu kadar olumsuzluga ragmen yinede % 41 oraninda bir oy alan Akparti seçimden birinci parti olarak çikti. Benim kanaatime göre; seçimden çikan bu sonucun halk tarafindan, Akparti’ye bir uyari niteliginde oldugu anlamina geliyor. Parti yöneticilerin simdi yapilan yanlislar konusunda özelestiri yapmali ve oy kaybinin nedenleri tek tek arastirilmali ve sorunlara çözüm getirilmelidir. Seçimden çikan sonucun çok iyi etüt edilmesi gerekiyor. (Son)

Hüseyin Karaaslan



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı