Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Bilimin reddettigini Danistay uygun buldu

Bilimin reddettigini Danistay uygun buldu

FELSEFEDE ?TEOLOJIK SIRINGA`YA DANISTAY`DAN EKOL FARKI YORUMU

Danistay 8. Dairesi, felsefeciler ve egitimcilerin “bu felsefenin içerigini bosaltmaktir” dedigi

Ortaögretim Felsefe Ders Programi ve ders kitabina iliskin kararini verdi. Teolojik göndermeler yapan 2010-2011 ögretim yilinda uygulamaya konan 11. sinif ders programi ve ders kitabini Danistay, “ekol farki” diye yorumlayarak, Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi’nin (TTKB) ilgili kararini hukuka uygun buldu. Üstelik bilirkisilik yapan akademisyenlerin aksi yöndeki görüslerine ragmen.

 

AKP’nin ortaögretim kurumlarindaki felsefe derslerine müdahale çabalari Danistay 8. Dairesi tarafindan onaylandi. 2008 yilinda gündeme getirilen “evlere senlik” Felsefe Ders Programi taslagi, felsefeciler ve egitimcilerin yogun tepkisine yol açmisti.

 

Hata ve yanlislarla dolu, birçok konu ve resmin “Google arama motoru” referansiyla yer aldigi taslakta, ABD’li bir kartpostal yapimcisina ait bir resim Abidin Dino’nun resmi olarak yer almis, meshur “Kaplumbaga Terbiyecisi” resminin de sahtesinin kitaba kondugu ortaya çikmisti. Gazetemizde yer alan bu haberlerin ardindan taslak geri çekilmis, TTKB Felsefeciler Dernegi’nden program taslagi hakkinda görüs almisti.

 

TEPKILERE RAGMEN

 

Bu taslagi rafa kaldiran TTKB, yeni bir taslak hazirlamis, ancak bu taslagi da akademisyenler ve Felsefeciler Dernegi’nden sir gibi saklamisti. Hatta Bilgi Edinme Yasasi kapsamindaki basvurular dahi yanitsiz kalmisti.

 

2010-2011 yilinda liselerde 11. siniflar için uygulamaya konan program da, programa uygun olarak hazirlanan kitaplar da yine felsefeciler ve egitimcilerin tepkisini çekmisti. Felsefeciler Dernegi kitabin felsefenin içerigini bosalttigi yönünde görüs açiklamisti.

 

FELSEFEYE TEOLOJIK SIRINGA

 

Söz konusu kitaplarda, felsefenin, “Bilgelik” kavraminin yerine siklikla teolojide kullanilan “hikmet” kavraminin kullanilmasi dikkatleri çekmisti.

 

Gazetemizin “Devletlunun Hikmeti Felsefeye Karsi” diye haberlestirdigi kitaplara iliskin Felsefeciler Dernegi, “Felsefeyle ilk kez karsilasan kisilere hem felsefe hem de bilgelik konusunda belirli yaklasimin bakis açisinin üstelik hiç tartismaya açmaksizin ilk bilgiler olarak aktarilmasi, bir tür ‘siringa etme’ faaliyeti olmaktan öteye bir anlam tasimamaktadir” degerlendirmesi yapmisti.

 

Ayrica dernek kitaplarin, mantiksal tutarliliktan uzak, felsefe ve egitim biliminin birikimlerini hiçe sayan yapisina vurgu yapmislar, bu içerigin “Felsefeyi ortadan kaldiracak bir yapida” oldugunu belirtmislerdi.

 

DANISTAY ‘EKOL FARKI’ DEDI

 

Egitim Sen söz konusu 11. sinif felsefe ders programi ve Zambak Basin Yayin tarafindan basilan kitaba olur veren TTKB kararinin yürütmesinin durdurulmasi ve iptali için yargiya basvurmustu. ANKA’nin haberine göre, Danistay 8. Dairesi, elestirilerin “akademik nitelik tasidigini, bilimsel yaklasim ve ekol farkina dayandigini” ifade ederek yürütmenin durdurulmasi talebini reddetti. Üstelik, bilirkisilerin kitaba ve programa agir elestiriler getirmesine, Danistay savcisi ve tetkik hakiminin de “yürütmenin durdurulmasinin kabulü” yönünde görüs bildirmesine ragmen. Egitim Sen karara itiraz ederken, son sözü Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu verecek. (Ankara/EVRENSEL)

 

MAHKEME PROFESÖRLERIN GÖREMEDIGINI GÖRMÜS!

 

Danistay 8. Dairesi’nin “ekol farki” yorumu yaptigi bilirkisi raporunda ise ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin felsefe bölüm baskanlarinin görüsleri yer aliyor. Raporda ODTÜ Felsefe Bölüm Baskani Prof. Dr. Ahmet Inam, ders programinda felsefenin tanimindan baslayan önemli hatalarin oldugunu belirterek, “Sig ve ayaga düsürülmüs felsefe anlatimi ise içler acisi. Elimizde elestirilmeye bile degmeyen bir ders kitabi var” degerlendirmesi yapiyor.  Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Baskani Prof. Dr. Kurtulus Dinçer ise kitap yazarinin Descartes’in “Düsünüyorum o halde varim” önermesini bile anlamadigini, felsefi formasyonu olmadigini belirterek, “Kitabin felsefeyle ilgisi yok” yorumunu mahkemeye iletmisti. Ankara Üniversitesi Felsefe Bölüm Baskani Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci ise raporunda, program ve kitaplarda felsefeye karsi dinin öne çikarildigina vurgu yapiyor.

 

HADISLERDEN ÖRNEKLER VERILMISTI

 

Danistay ve AIHM kararlarina göre zorunlu din derslerini kaldirmasi gereken AKP hükümeti, bu dersi kaldirmak bir yana içerigini tüm derslere yayiyor. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi’nin 2008 yilinda hazirladigi “Ortaögretim Felsefe Dersi Ögretim Programi ve Kilavuzu”nda dinin insana “mutluluk, huzur, güven, manevi doygunluk, sevgi” kazandirdigindan bahsedilmis, hadislerden örnekler verilmisti. Tepkiler üzerine taslak geri çekilmisti. Yerine getirilen program ve buna göre yazilan kitaplarda ise “Sofi’nin Dünyasi” gibi popüler romanlar referans kaynagi gösterildi. Ayrica referans verilmeyen pek çok metnin  “Islam Düsünce Tarihi” gibi ilahiyatçilar tarafindan yazilmis kitaplardan alinti oldugu ortaya çikmisti. Kitaplarda metin aralarinda sikça dini göndermeler yapilirken, “yaratilisçilik” da önkabul olarak kitaplarda yer almisti.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı