Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

?Biz istesek hepsini tarardik, 100-200 kisi ölürdü?

?Biz istesek hepsini tarardik, 100-200 kisi ölürdü?

CIZRE`YI GAZA BOGAN EMNIYET MÜDÜRÜ`NDEN SOK SÖZLER Erdal Imrek

Cizre Emniyet Müdürü, biber gazi kullanilmasindan sikayetçi olanlara, son Newroz’u hatirlatarak, “Biz istesek hepsini tarardik, 100-200 kisi ölürdü” dedi, “Onlar bize roket de atsa biz gaz atiyoruz. Keske baska bir alternatifimiz olsa’ diye de ekledi.

‘Güvenlik Hizmetlerini Destekleme ve Güçlendirme Dernegi’nce Emniyet Müdürlügü Lokali’nde düzenlenen etkinlikte konusan Içli, açiklamalariyla ‘pes’ dedirtti. Etkinlige katilanlarin, gösterilerde polisin yogun biber gazi kullanmasindan duyduklari rahatsizligi dile getirmeleri üzerine Içli, eylemlerde yol kapatildigi ve vatandas rahatsiz edildigi için gaz kullandiklarini, polisin hiç bir zaman durup dururken gaz atmadigini söyledi.

‘100-200 KISI ÖLÜRDÜ’

Yasli ve ögrenci olan yerde tas atilsa bile gaz kullanmadiklarini da iddia eden Emniyet Müdürü, geçtigimiz yil polis müdahalesi nedeniyle yüzlerce kisinin gözaltina alindigi ve bir polis memurunun yasamin yitirdigi Newroz’u hatirlatarak, “Biz isteseydik oranin hepsini tarardik. 100-200 kisi ölürdü” dedi.

‘KESKE BASKA ALTERNATIFIMIZ OLSA DA...’

“3-5 çocugun tas atmasina gaz atmiyoruz, attirmiyorum” iddiasinda da bulunan Içli, “Aliyor eline molotofkokteylini bize atiyor, biz gaz atiyoruz. Kursun atiyorlar, biz gaz atiyoruz. Tas atiyorlar, biz gaz atiyoruz. Roket atiyorlar, biz yine gaz atiyoruz. Onlar sürekli trendi yükseltmesine ragmen biz yine gaz atiyoruz, çünkü baska sansimiz yok. Keske baska bir alternatifimiz olsa da gaz kullanmasak. Ancak kullanmak zorunda oldugumuz için kullanmamiz gereken yerde kullaniyoruz” dedi.

CIZRE GAZA BOGULDU

Içli’nin ‘ögrenci ve yasli olan yerde gaz kullanmiyoruz’ ve polisin özenli davrandigina dair sözlerinin gerçegi yansitmadigini görmek için ise sadece 2012’yi kapsayan kisa bir arsiv turu yapmamiz yetti. Cizreliler neredeyse her gün gaz bulutlari arasinda yasarken biz sayfamizda bunlarin bir kaçini, 18 gaz bombasi nedeniyle ölen Mehmet Uytun’u ve Içli’ye bagli polisin halki degilse bile BDP Ilçe binasini dakikalarca taradigini hatirlatmakla yetiniyoruz.


CIZRELI GAZSIZ GÜN YASAMADI!

Cizre Emniyet Müdürü Ercan Içli’nin ‘durup dururken gaz atmiyoruz’ dedigi Cizre’de son bir yilda yasanan olaylardan bazilari söyle;
 * 28 Aralik 2012’de Roboskî Katliami’nin 1. yil dönümü nedeniyle yapilmak istenen anmaya polis yine gaz bombalariyla saldirdi. 11 yasindaki N.D. yüzüne isabet eden gaz bombasi nedeniyle agir yaralandi. Diyarbakir’a sevk edilen N.D bir süre hastanede kaldiktan sonra taburcu edildi.
 * 2 Ocak 2013’te Cizre Dicle Çok Programli Lisesi’nde bir patlama yasandi. Patlamanin ardindan okulu bosaltan ögrencilerle olay yerine gelen polisler arasinda arbede yasandi. Polis yine gaz bombalarina sarildi, iki genç kafalarina isabet eden gaz bombalari nedeniyle yaralandi.
 * Cizre’de 3 Aralik 2012’de PKK’li Servet Fidan’in cenazesini karsilamak için Cizre’de toplanan binlerce kisiye polis gaz bombalari ve tazyikli suyla saldirdi. Onlarca kisi gazdan etkilendi, çikan çatisma saatlerce sürdü. Gaz bombalari bazi evlere de isabet etti.
 * 6 Kasim 2012’de Cizre’nin Yasef mahallesindeki iki katli eve gece saat 22.30’da gaz bombalari atildi. Iki dairede bulunan 28 kisi gazdan zehirlenerek hastaneye kaldirildi.
 * 12 Kasim 2012’de açlik grevlerine destek amaciyla yapilan yürüyüse müdahale eden polisin attigi gaz bombalarindan biri Çevik ailesinin evine isabet etti. Evde yangin çikti. Kadriye Çevik, “Gaz bombasi küçük oglumun uyudugu yere düstü. Yatagi yorgani yandi, oglumu zor kurtardim” dedi.
 * 31 Ekim 2012’de açlik grevindeki tutuklulara destek için yapilan eyleme de gaz bombalariyla saldirildi. 18 yasindaki Ali Gezer’in basina gaz bombasi isabet etti. Agir yaralanan Gezer ölümden döndü.
 * 13 Ekim 2012’de Yafes Mahallesi’nde yapilan dügünü basan polis ‘Kürtçe siyasi sarkilar çaliniyor’ diyerek, etrafa gaz bombalari atti, dügün iptal edildi.
 * 17 Eylül 2012’de Cizre’nin Nuh ve Cudi mahallelerine zirhli araçlarla gelen polisler hiçbir olay olmaksizin mahallelere gaz bombasi atti. Polislerin hangi gerekçe ile gaz bombasi attigi ögrenilemedi.
 * 27 Agustos 2012’de Cizre’de ‘Özgürlük yürüyüsünüzü selamliyoruz’ sloganiyla yapilmak istenen mitinge de polis gaz bombalariyla saldirdi. Gençlerin polise karsilik vermesi üzerine baslayan çatisma gün boyu devam etti. Gece saatlerinde bir çok mahalleye yayilan çatismalar, sabah saatlerine kadar dinmedi. Olaylar sirasinda Sur Mahallesi’nde atilan gaz bombalarindan biri Afsar ailesinin evine, çocuklarin uyuyor oldugu odaya düstü.
 * 20 Nisan 2012’de Cizre’yi ziyaret eden BDP Sirnak Milletvekili Hasip Kaplan ve beraberindeki heyet kalabalik bir grup tarafindan karsilandi. Yapilan ilk konusmanin ardindan esnafi ziyaret etmek isteyen heyetin bulundugu alana polislerce gaz bombasi atildi. Kaplan, “Cizre’de yapilanlar isgal ordularinin sömürge devletlerine yaptigi uygulamadir” demisti.
 * 25 Ocak 2012’de Roj Tv’nin kapatilmasini protesto için yapilmak istenen basin açiklamasina gaz bombalariyla müdahale edildi.


IÇLI, SON NEWROZ’DA 1992’YI HATIRLATTI

Emniyet Müdürü Ercan Içli’nin ‘Istesek tarardik, 100-200 kisi ölürdü’ dedigi 2012 Newroz’unda 1990’li yillari aratmayan görüntüler yasandi.

Içisleri BaKanligi’nin genelgesiyle Newroz kutlamasinin yasaklandigi ilçede binlerce kisi sokaklara çikti. Neredeyse her sokakta bir araya gelenlere gaz bombalari ve tazyikli suyla müdahale edildi. Savas alanina dönene ve her noktasinda çatisma yasanan bir kursunla agir yaralanan polis memuru Ahmet Toprakoglu yasamini yitirdi. Kentte aralarinda BDP yöneticileri, hamile kadinlar, yasli ve çocuklarin da bulundugu yüzlerce kisi yaralandi. Çok sayida kisi gözaltina alindi. Olaylar sirasinda çok sayida zirhli araçla BDP ilçe binasina gelen onlarca polis BDP binasini uzun namlulu silahlarla dakikalarca taradi. Kentte çatismalar tüm mahallelere yayildi ve ertesi gün de devam etti.


MEHMET UYTUN GAZ BOMBASI NEDENIYLE ÖLDÜGÜNDE 18 AYLIKTI

Cizre Emniyet Müdürü polisin gaz bombasi kullaniminda hassas oldugunu belirtse de gaz bombalari nedeniyle yaralananlarin yaninda ölenler de oluyor. Cizre’de 9 Ekim 2009’da yapilan bir eyleme polisin yine sert müdahale etmesinin ardindan baslayan olaylar sirasinda atilan bir gaz bombasi evinin balkonunda annesinin kucaginda olan 18 aylik Mehmet Uytun’un basina isabet etti. Mehmet Uytun yasamini yitirdi. Uytun’u öldürenler hakkinda sorusturma açilmasina gerek görülmedi. Aile ve avukatlar delillerin Emniyet Müdürlügünde tutuldugunu ve karartildigini öne sürmüstü.(Istanbul/EVRENSEL)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli