Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

`Bodrum inadi` 5 can aldi

`Bodrum inadi` 5 can aldi

Örnek dönüsüm alani gösterilen ama selde 5 kisiye mezar olan TOKI Konutlari dere yatagina yapilmis. `Bodrum kati yapmayin` uyarilari da dinlenmemis. Ölümlerin hepsi bu katlarda oldu.

Samsun’da 4,5 saatlik yagis, 6’si çocuk 9 can aldi. TOKI’nin irmak yatagina yaptigi konutlarin bodrum katlarinda 5 kisi öldü. Samsun dün büyük bir felaketle uyandi. Önceki gece firtinayla baslayan ve 4.5 saat süren siddetli yagis en az 9 cana ve büyük hasara mal oldu. Kayip 4 kisi ise araniyor. Canik’te, TOKI’nin 2 yil önce törenle teslim ettigi 450 dairelik Kuzey Yildizi Konutlari’nda, alt katlarda oturan iki aileden 5 kisi can verdi. Mert Irmagi’nin yatagina yapildigi anlasilan konutlarda, bu irmagin tasmasi sonucu ölenlerin 4’ü çocuk. 

Alt katlari tamamen suyla dolan bu binalarda bodrum katta mahsur kalan Yilmaz ailesinin 3 ferdi kurtarildi, ancak ogullari Abdullah (5) ve Hüseyin Yilmaz (1,5) can verdi. Ayni yerde yine bodrum katinda oturan Kenan Yazici da (43), ogullari Mücahit (16) ve Bedirhan (9) ile birlikte yasamini yitirdi. Hurdacilik yapan Mehmet Yaylacioglu’nun (60) cesedi de irmak kenarinda bulundu. Çarsamba ilçesindeki dügünden Samsun’a dönerken Derbent’te otomobilleri sele kapilan Bütüner ailesinden, üniversitede memur olan Murat Bütüner (40) kurtarilirken, esi Emine Bütüner (36) ile kizlari Miranur Bütüner ve Seher Özkan isimli bir kiz çocugunun cesetleri bulundu. 

‘Çocuklarim içeride, kurtarin!’ 
Selma Yazici... Ayri yasadigi esinin ve iki oglunun TOKI Konutlari’nin bodrumundaki kapici dairesinde sele yakalandiklarini biliyor, ama aci haberi henüz bilmiyor. Genç kadin “Çocuklarim içeride, kurtarin” diye bagirarak su dolu eve girmek istiyor... Ogullari Mücahit (16) ve Bedirhan (9) ile esi Kenan Yazici’nin cesetlerini dalgiçlar daire kapisinin yaninda buldu. 


Samsun Canik’teki Mert Irmagi’nin tasmasi sonucu, “Karadeniz’in en büyük kentsel dönüsüm projesi” olarak gösterilen Kuzey Yildizi Konutlari’nda tam bir facia yasandi. Trajik olansa Canik Belediyesi’nin konutlari insa eden TOKI’ye ‘bodrum yapmayin’ uyarisina ragmen bloklara Bodrum kati yapilmasiydi. Kuzey Yildizi’nin bodrumlari, 4’ü çocuk 5 kisiye mezar oldu. 
TOKI’nin 2007’de insasina basladigi konutlar için, Mert Irmagi’na dökülen Yilanlidere’nin yatagi degistirildi ve eski yataga konutlar yapildi. Irmagin 200 metre uzagina yapilmasi gereken konutlar sadece 30 metre mesafede yapilmisti. Belediyenin ‘Bodrum kati yapilmasin’ uyarisini da kulak ardi eden TOKI, 2010’da teslimat yapti. Ve önceki gece baslayan sel felaketinde 4’ü çocuk 5 kisi bu konutlarin bodrum katlarinda bogularak can verdi. Canik Belediye Baskan Yardimcisi Seyit Ileri, “TOKI’ye kapici dairesi koymamalarini tavsiye etmistik. Ölümler o dairelerde oldu. Bunlar bodrumda degil zeminde olsun istemistik” diyor. 
Canik Belediye Baskani Osman Genç ise 2 yil önce bu konutlari, “Samsun’da yapilacak kentsel dönüsümlere örnek teskil edecek, sehrimizi çarpik yapidan kurtaracak, insanimiza daha saglikli yasam firsati sunacak” sözleriyle tanitmisti.Radikal ’in ulastigi mimar ve mühendisler can kayiplarinin sebebi olarak konutlarin irmagin yalnizca 30 metre yanina yapilmis olmasini gösteriyor. Uyarilara ragmen bodrum kati yapilmasinin da ölüme davetiye çikardigini söylüyorlar. Insaat Mühendisleri Odasi Samsun Sube Baskani Hüseyin Tüfek konutlarin dere yatagina mesafesinin 30-40 metre oldugunu belirterek “Irmagin iki tarafinda 200 metrelik bir koruma bandi birakilmaliydi” diyor. 
DSI 7. Bölge Müdür Yardimcisi Murat Us ise sel baskininin dere yataginin degistirilmesinden degil, selde sürüklenen agaçlarin nehri tikamasindan kaynaklandigini öne sürdü. 

‘Yer seçimi yanlis’ 
TMMOB Mimarlar Odasi Samsun Sube Baskani Selami Özçelik, kentsel dönüsüm alani ilan edilen bölgede saglikli binalar vaat edildigini söyleyerek, “Ama 2 yil olmadan bu olayla karsilastik. TOKI bos buldugu her yere bina yapiyor ve bilimsel kurallara uymuyor. Binalarin yapildigi yer Yilanlidere ve Mert Irmagi’nin birlestigi nokta. Dere yatagina insaat yapilmis, yer seçimi yanlis. Asil hata binayi yapanda degil; burayi yapilasmaya açan, imar degisikligi yaparak izin verende” diye konustu. 

‘TOKI’nin bir yanlisi oldugunu sanmam’ 
‘Afet riskli alanlarin dönüstürülmesi’ toplantisi için Bursa’da olan Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, gazetecilerin sorulari üzerine, “Olayi tam bilmiyorum. Gerekli tetkikler yapilacak. Yer seçimi ve yapilasma konusunda yanlis oldugunu zannetmiyorum” dedi. Samsun milletvekili olan Gençlik ve Spor Bakani Suat Kiliç ise konutlarda inceleme yaptiktan sonra, “Bölge eski gecekondu yerlesim yeri. Kentsel dönüsüm olmasa, yasanacak kaybin hesabini yapmak mümkün olmayacakti” dedi. 

CHP Meclis’e tasidi 
CHP de hemen harekete geçerek TOKI’nin uygulamalari için Meclis Arastirma Komisyonu kurulmasini istedi. IstanbulMilletvekili Sezgin Tanrikulu ve arkadaslarinin imzasiyla sunulan önergenin gerekçesinde, “TOKI konutlarinin altyapilarinin tamamlanmadan teslim edildigi, konut maliyetlerinin sosyal donati alanlarinin insasi gerekçe gösterilerek gereginden fazla yükseltildigi iddialari artmaktadir” denildi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli