Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Chavez: Kimse bosuna sevinmesin

Chavez: Kimse bosuna sevinmesin

Geçen yil kanser tedavisi gören Venezuela Devlet Baskani Hugo Chavez`in hastaligi nüksetti. Chavez, hakkinda çikan yalan haberlere inat güçlü ve hastalikla savasmaya hazir oldugunun sinyallerini verdi.

Venezuela Devlet Baskani Hugo Chavez, devlet televizyonunda halkina seslenerek kalçasinda 2 santimlik bir tümör tespit edildigini, operasyon geçirmek için Küba’ya gidecegini söyledi. Chávez operasyonun ardindan gerekirse kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görecegini de belirtti. Chavez, operasyonun daha önce kendisini ameliyat eden doktorlar tarafindan yapilacagini açikladi.

Chavez yaptigi açiklamada, Havana’da Kübali doktorlar tarafindan yapilan kontrolde 2 cm çapinda tümöre rastlandigini, tümörün geçen yil Haziran ayinda ameliyat oldugu bölgede bulundugunu ifade etti. Hastaligin kisa sürede nüksettigini belirten Chavez, doktorlarin ifadelerine dayanarak tümörün baska bölgelere yayilmadigini söyledi.

Chavez yaptigi açiklamada tümörün kötü huylu oldugunu söylemek için erken oldugunu, bölgedeki kitlenin operasyonla alinarak incelenecegini belirtti. Ancak geçen yil kötü huylu tümör görülmesi üzerine ameliyat oldugu bölgede bulunmasindan dolayi bu yeni tümörün de kötü huylu oldugunu tahmin ettigini söyledi.

Telasa kapilmanin yersiz oldugunu söyleyen Chavez, operasyonun önümüzdeki haftasonu yapilacagini, o güne kadar baskanlik görevinin gerektirdigi rutin islerine devam edecegini ekledi.

Chavez’in saglik durumu ile ilgili açiklamasinin ardindan Arjantin Devlet Baskani Cristina Fernández, Nikaragua Devlet Baskani Daniel Ortega, Uruguay Devlet Baskani Jose Mujica, Bolivya Devlet Baskani Evo Morales, Kolombiya Devlet Baskani Juan Manuel Santos ve Meksika Disisleri Bakani Patricia Espinosa, Chavez’e geçmis olsun dileklerini iletti.

“Kimse bosuna sevinmesin”

Chavez, saglik durumuna iliskin ilk açiklamasinin ardindan kendisi ile ilgili kötü senaryolarin dilden dile dolasmaya basladigini fark ettigini ifade etti. Saglik durumunun oldukça kötü olduguna ve yakinda ölecegine dair ifadelerin tamamen uydurma oldugunu belirten Chavez, “Tümörün karacigerime de siçradigina, tüm vücuduma yayildigina ya da yakinda ölecegime dair söylentileri tamamiyla reddediyorum” diyerek yapilan pek çok tahlil ve inceleme sonucunda vücudunda herhangi bir metastaza rastlanmadigini ifade etti.

Böylesi rivayetlerin medya tarafindan da dile getirildigini belirten Chavez, bunun halkin kafasini karistirmak tan baska bir ise yaramayacagini söyledi. Saglik durumu hakkinda infial yaratacak açiklamalarda bulunan medya kuruluslarini halkin huzurunu kaçirmak ve ülkeyi yürüdügü yoldan saptirmaya çalismakla suçlayan Chavez “bazilari ölmemi istiyor” diye konustu.

Chavez açiklamasinda hastalikla savasmaya hazir oldugunu dile getirdi. Olaganüstü bir durumun söz konusu olmadigini vurgulayan Chavez, Venezuela’da gerçeklestirilen dönüsümlerin sürecegini belirterek “kimse bosuna sevinmesin, devrimci dönüsümü kimse durduramaz” dedi.

Hastalik seçimleri etkiler mi?
1999’dan bu yana Venezuela Devlet Baskanligi görevini yürüten Chavez, 7 Ekim`de gerçeklestirilecek devlet baskanligi seçimlerinde yeniden aday. Chavez, seçimi kazanmasi halinde 6 yil daha ülkeyi yönetecek. Tekrar seçilmesi halinde Venezuela’da devrimci dönüsüm yolunda tarim, kültür, egitim, konutlandirma gibi basliklarda baslattigi “misyon”lara son sürat devam edecegini belirten Chavez’in en büyük rakibi 39 yasindaki Henrique Capriles. Yahudi asilli olmasina ragmen her firsatta Katolik oldugunu dile getiren Capriles, ülkede sosyalist dönüsümü sona erdirecegine dair sözler veriyor. Capriles, muhalefetin bir numarali adayi olarak seçimlere katilacak.

Seçimler yaklastikça Chavez’in hastaligindan dolayi baskanlik görevini tam anlamiyla yerine getiremeyecegi iddialarinin muhalefet tarafindan propaganda malzemesi olarak kullanilabilecegi düsünülüyor.

Medya kuruluslari tarafindan Chavez’in hastaligi ile ilgili yalan haberler üretilmesi simdiden hastaligin seçimleri etkileyebileceginin sinyallerini veriyor.

(soL- Dis Haberler)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı