Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CHP`den kamu bankasinda kredi yolsuzlugu iddiasi

CHP`den kamu bankasinda kredi yolsuzlugu iddiasi

CHP Istanbul Milletvekili Aykut Erdogdu, bir kamu bankasinda kredi yolsuzlugu yapildigi iddiasiyla ilgili CHP Istanbul Il Merkezi`nde basin toplantisi düzenledi Dilhun GENÇDAL / DHA

CHP Genel Baskan Yardimcisi Sezgin Tanrikulu ve CHP Istanbul Il Baskani Oguz Kaan Salici`nin da katildigi toplantida kamu bankalarinin Türkiye ekonomisinin bel kemigi oldugunu belirterek sözlerine baslayan Erdogdu, "Eger kamu bankalarinda kayirma, ayirimcilik, rüsvet, irtikap gibi suçlar islenmeye baslarsa ve bankanin faaliyetleri bu suçlarin kolay islenmesini saglayacak sekilde seffafliktan uzaklastirilir ve karartilirsa, bildiginiz üzere ekonomik krizler kaçinilmaz oluyor. Kamu bankalarinin faaliyetleri ne yazik ki, AKP döneminde karartilmistir, denetim mekanizmalari yok edilmistir ve bu bankalar, yine üzülerek söylüyorum ki, özellikle belirli isadamlarina belirli kamu ve özellestime ihalelerini finanse etmek üzere ne yazik ki, kirli bir kasa haline getirilmistir" dedi.

BIR YILDIR IHBAR ALIYORUZ

Erdogdu, Ziraat Bankasi`nda bir seri kredi yolsuzlugu yapildiginin kendilerine iletildigini aktararak, "Bu konuda bize bir yildir süren ihbarlar söz konusuydu. Bu ihbarlar ayni zamanda saniyorum ki, Sayin Ali Babacan ve Sayin Basbakan`a da iletilmistir. Yine tahmin ediyorum ki, bu ihbarlar yüzünden eski yönetim, yani Can Akin Çaglar yönetimi görevden alinarak, Sayin Hüseyin Aydin yönetimi göreve gelmistir. Bu dosyalar çok büyük ihtimalle bankada bu kredilere karsi mücadele veren banka bürokratlari tarafindan hazrilanmis ve bize iletilmistir.
 

CHP`li vekilden yolsuzluk iddiasi
Foto galeri için tiklayin


Ilk açiklayacagimiz dosya Dursun Akdag isimli bir sahsin sirketleri ile alakali. Dursun Akdag 1970 Bayburt dogumlu biri. Çesitli ticari faaliyetlerde bulunuyor. Son 2003-2006 yillari arasinda Aydinli Grup`a ait Aymerkez AVM Genel Müdürlügü yapiyor. Bu grubu dolandirmaktan davalik oluyorlar. Bize gelen bilgi bu davadan hüküm yedigi ve dosyanin Yargitay`da olduguna yönelik. Elimizdeki raporlar içindeki bilgilerden Dursun Akdag isimli sahsin Akdaglar Tarim, Yonca Tarim, Selva Tarim, Hayat Hayvancilik, Burgaz Hayvancilik, Yöresel Hayvancilik gibi 20`nin üzerinde sirket kurdugu anlasilmaktadir. Bu sirketlerein tamaminda Dursun Akdag ya sirketin hakim ortagidir, ya da sorumlu müdürüdür. Diger ortaklara baktiginizda ise genelde babasi, annesi, enistesi ve esi sirket ortagi olarak görünmektedir.

Mali tahlil ve istihbarat raporlari kredinin kullandirilmasinda en önemli belgelerdir. Kredi bu raporlara iliskin kullandirilmaktadir. Bu raporlara göre Aksüt Hayvancilik, Dünya Hayvancilik, Akay Hayvancilik, Daglar Hayvancilik, Yildiz Hayvancilik sirketlerinin 02.11.2010 tarihinde kurulan bu sirketler henüz ortada yokken bankaya kredi için basvurdugu, bu sirketler ortada yokken banka tarafindan kredi degerlendirilmesine alindigi ve sirket kurulduktan hemen 9 gün sonra mali istihbarat raporlarinin hazirlandigi evraklarla sabittir. Ve Ziraat Bankasi`na bu sirada onlarca yillik tarim tecrübesi olan bir sürü firma basvuruyor ve ne yazik ki, bu firmalar kredilerden yararlandirilmiyor" diye konustu.

CAN AKIN ÇAGLAR ISTIFA ETMELIDIR

Dursun Akdag adli kisi tarafindan kuruldugu iddia edilen 20 sirkete Ziraat Bankasi tarafindan 7-7.5 milyon TL`lik ziraat kredisi kullandirildigini söyleyen Erdogdu, "Kullandirilan bu kredilerin bir çogu, hemen hemen tamami faizsiz, tesvikli krediler. Bu kredilerin her birinin 2`ser yillik geri ödemesiz dönemleri bulunmaktadir ve bu kredilerden banka teamüllerine aykiri olarak komisyon alinmamis veya çok düsük komisyonlar alinmistir" dedi.

Erdogdu, söz konusu iddianin yasandigi dönemde Ziraat Bankasi yönetiminde bulunan Can Akin Çaglar`in Ziraat Bankasi yöneticiligi görevinden alindiktan sonra BDDK üyesi olarak atandigini belirterek, "Hakkinda bu kadar belgeli yolsuzluk iddiasi olan bir sahsin BDDK`ya üye olarak atanmamasi gerekmekteydi ve Can Bey`in de bu görevi, en azindan bu iddialar ortadayken kabul etmemesi gerekirdi. Bu durum karsisinda Sayin Can Akin Çaglar bence istifa etmelidir. Eger Can Akin Çaglar bu karari almazsa hükümetin üzerine düsen Sayin Can Akin Çaglar`i bu sorusturmalar bitinceye kadar açisindan görevden almasidir" diye konustu.

  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı