Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Divrigi`de `altin madeni` iddialarina köylülerden tepki

Divrigi`de `altin madeni` iddialarina köylülerden tepki

Sivas Divrigi`de Yuva ve Attepe bölgelerindeki maden arama çalismalarina Mursal Köyü halki tepki gösterdi

Divrigi`de `altin madeni` iddialarina köylülerden tepki

Sivas Divrigi’de Yuva ve Attepe bölgelerindeki maden arama çalismalarina Mursal Köyü halki tepki gösterdi

Sivas`in Divrigi ilçesine bagli Mursal köyü halki, Yuva ve Attepe bölgelerinde maden rezervlerini tespit etmek amaciyla yapilmak istenen sondaj çalismalarina tepki gösterdi. Altin madeni kurulacagi dedikodularinin arttigini, buna izin vermeyeceklerini belirten köy sakinleri, Maden Tetkik Genel Müdürlügü yetkililerini köye almadi. Köylüler, olayi mahkemeye tasirken, sirket sali günü köye gelerek sondaj çalismalarina baslayacak. Konu hakkinda açiklama yapan Il Genel Meclis Üyesi Sadik Güller, “Sondaj çalismalarinda burada hangi madene rastlanacagini henüz belli degil. Burada vatandaslarimizin tedirginligini gidermek için toplandik, bilgilendirme yaptik” dedi.

Sivas merkeze 180, Divrigi ilçesine ise 28 kilometre uzaklikta bulunan Mursal köyünde Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlügü`nün girisimleriyle Yuva ve Attepe bölgelerinde basta altin olmak üzere maden aramasi için sondaj yapilmasi karari alindi. Karari uygulamak için persembe günü Mursal köyüne gitmek isteyen MTA yetkilileri köyde toplanan kalabaligin tepkisiyle karsilasti. Bir gün sonra yeniden ayni girisimde bulunan MTA yetkilileri köy girisinde biriken kalabaligi görünce köye girmekten vazgeçti. Köylüler, olusturduklari heyetle Sivas Valisi Davut Gül`ü ziyaret ederek konu hakkinda bilgi aldi. Heyet cumartesi günü köyde toplanarak köylülere bilgi verdi. Sali günü sirket yetkililerinin köye tekrar gelecegi ve sondaj çalismalarina baslayacagi ögrenildi.

`SADECE SONDAJ YAPILACAK`

Konu hakkinda açiklama yapan Divrigi Il Genel Meclis Üyesi Sadik Güller, MTA tarafindan geçen sene 10 bin metre uzunlugunda bir sondaj çalismasinin yapildigini ögrendiklerini, sali günü gelecek sirket çalisanlarinin sondaj yapacagini ve bölgedeki maden çesidinin tespit edilecegini ve ona göre çalismalarin yürütülecegini söyledi. Güller, söyle konustu:

“Buraya geldigimizde insanlar tedirgindi. Sanki burada bir altin arama gibi bir beyanlari olmus. Insanlarimizda bundan dolayi rahatsiz olmuslardi. Burasi büyük bir köy, ayni zamanda Yama Daglarinin oksijenin bol oldugu, yukarida barajimizin oldugu, dogal güzelliklerin oldugu, Divrigi`nin içme suyunu karsilayan bir köyümüz. Bundan dolayi da biz burada bir komite olusturarak köyün muhtari ve dernek baskanlarinin oldugu, belediye baskanimiz, il genel meclis üyelerimizle birlikte sayin valimizle bir görüsme yaptik. Burada henüz böyle bir olgunun olmadigini, sadece sondaj çalismalarinin olacagini söyledi. Burada mutabakat vermeyen, tapusu olan insanlarimiz da burada sondaj çalismasina razi olmadiklarini beyan ettiler. Avukatlar araciligiyla da mahkeme kanalina beyanda bulundular. Sali günü sirket tarafindan sondaj çalismalari baslayacak.”

`BABAMIN INCINMESINI ISTEMIYORUM`

Geçen sene vefat eden ve Mursal köyüne defnedilen ünlü halk ozani Ali Kiziltug`un oglu Mustafa Kiziltug ise, köyde altin aranmasina karsi çiktiklarini söyledi. Babasinin Mursal sevdalisi oldugunu ifade eden Kiziltug, “Babam Mursal`in sevdalisi, memleketin sevdalisi büyük bir ozandi. Suan köyümüzün içinde bulundugu durum bizi çok üzüyor. Altin aranacagina dair söylentiler var. Tabi su anda bizim hukuki sürecimiz devam ediyor. Babam köyün sevdalisiydi biz de babamizin yolunda gidiyoruz. Mursal`imizi kolay kolay sermayenin eline birakmayacagiz. Çünkü burayi biz yüzyillardir kullanan bir toplumuz. Akan sularin kirli akmasini istemiyoruz. Köyümüzde yine türküler söylensin, ozanlar yetissin, festivaller devam etsin biz onun pesindeyiz. Insallah bundan sonraki süreç bizleri üzmeyecek bir süreç olur. Babamin kabri burada, onun incinmesini istemiyorum. Biz topraklarimizdan vazgeçmeyecegiz. Büyük hatiralarimiz var burada. Bize destek veren herkese tesekkür ediyorum” dedi.

`MURSAL GIDERSE, DIVRIGI BITER`

Köy sakinlerinden emekli ögretmen Asur Eylen ise son birkaç gündür köyde çok ciddi sikintilar oldugunu, bu sikintilarin sebebinin ise köyde yapilacak olan maden aramasi oldugunu söyledi. Maden arayacak sirketin köye gelip köylülerle hiç konusmadigini ifade eden Eylen, sunlari söyledi:

“Bu topraklar üzerinde maden arayabilirler, bulabilirler ama bu topraklar üzerinde yasayan insanlara özellikle bu maden konusunda bilgi vermek zorundalar. Burada yapmis olduklari çalismalarda köylülerin ve Divrigililerin hiç haberi yok. Yani insanlar burada son derece tedirgin. Insanlar burada duyduklariyla kendilerini ifade etmeye çalisiyorlar. Özellikle altin konusu söyleniyor. Altin çikacagi zaman akla Erzincan Iliç`teki Çöpler köyü akla geliyor. O hikayeyi Mursal köyünde ve Divrigi`de herkes biliyor. Oradaki köy halkinin son zamanlarda yasadigi sikintilari biliyor. O korkuyla yasayan köy halki burada jandarmaya karsi degil ya da polise karsi degil. Jandarmayla polisle de hiçbir sorunu yok. Bir tek sorunu var, burada maden arayan sirketlerle derdimiz var. Onlar gelip burada ne yaptiklarini vatandasa açiklamis olsalardi, ne bu köy halki bu kadar stres yasardi, ne de bu stresin sahibi olurdu. Gizliden gizliye polisi, jandarmaya arkalarina takarak bu daglarda sondaj yapmaya çalisiyorlar. Bu insanlarda bu kabaliga, ilkellige karsi direnis halindeler. Sali günü sirketten gelecekler ama biz haklarimizi yasa yoluyla aramaya karar verdik. Hukuk sürecini baslattik. Avukatimizla beraber özellikle bu çalismanin durdurulmasini yürütmeyi durdurma karari aldirmaya çalisiyoruz. Bir hukuk süreci basladi. Burada vatandaslar kendi arazileri üzerinde kendilerine sorulmadan sondaj çalismasinin yapilmasini istemiyor. Burasi Divrigi`n can damari Mursal giderse Divrigi biter."

 

Diger köylüler de bölgeye zarar verilmesine izin vermeyeceklerini, bölgede maden aramasi yapilmasini istemediklerini ifade etti. (DHA)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı