Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ENERJI TASARRUFU VE AMPULDE BAGIMLILIK

ENERJI TASARRUFU VE AMPULDE BAGIMLILIK

Enerjide israfin önüne geçme zorunlulugu, tasarruf gerekliligi yilda bir kez de olsa bir panel, duyuru, ilan ve bir reklam ile animsatildikça insanin bastirilmis o tam bagimsizlikçi yani ortaya çikiveriyor aninda.

ENERJI TASARRUFU VE AMPULDE BAGIMLILIK…
 
Enerjide israfin önüne geçme zorunlulugu, tasarruf gerekliligi yilda bir kez de olsa bir panel, duyuru, ilan ve bir reklam ile animsatildikça insanin bastirilmis o tam bagimsizlikçi yani ortaya çikiveriyor aninda.
 
Enerjiye bir haftalik bu vurgu, ülkenin disa bagimli sanayiisinin sorgulanmasini sagliyor satir aralarinda olsa bile. Tam bagimsiz ülke özlemi beliriveriyor gönüllerde. Çünkü enerji ihtiyaci ve kullanimi uygarlasmanin geregi günden güne artiyor. Enerji kullanimindaki bu yogun artis ise disa bagimliligi önlenemez biçimde körüklüyor.
 
Eger, yeterli enerji kaynaklarin var ise siyasi ve ekonomik bagimsizliktan söz edilebilir. Günümüzde Enerji her bir ülkenin yumusak karni ve can damaridir. Enerjin yoksa canin çikar, elin darlanir, enerjin çoksa ölmekten beter edilirsin. Yapilan tüm bölgesel dizaynlar Üretim araçlarinin el degistirmesi korkusu biteli beri, enerji kaynaklarinin el degistirmesi üzerine planlaniyor artik. Karakas karagöz sevgisinden degil büyük sermayenin lider ve ülke kayirmalari, enerji zengini ülkelerde iç meseleleri halletme yolundaki demokrasi havarisi kesilmeler, halklari diktatörlerden kurtarma canbazliklari.
 
Bize gelince; Enerjide disa bagimli, göbekten bagimli bir ülkeyiz maalesef. Özellikle petrol ve son yillarda dogal gaza ödenen para ithalatin lokomotifi, motoru. Son dönemlerde uygulanan enerji politikalarinin eksikligi ve aynen uygulanmaya devami ileride birincil enerjide yüzde yetmislere varan disa bagimliligi dayatiyor ülkeye. Enerjisinin yaridan fazlasini kendisi karsilayan konumdan, yillar içinde özellikle son yillarda dörtte birini karsilar seviyeye gerileyis de baska bir sorun yumagi ülke için.
 
Evet, enerji yoksulu bir ülkedir Türkiye. Enerji üretiminde bile tam bagimliyiz. Enerji üretiyoruz lakin üretim araç gereç ve ekipmanlarini disaridan tedarik ediyoruz. Santraller kuruyoruz ama yakitini dahi disaridan temin ediyoruz. Her enerji hamlesiyle disariya bagimliligimizi pekistiriyoruz. Diger emperyalist enstrümanlar güncelligini yitirmek üzere. Enerji emperyalizmi artik ülkelerin kaderini belirleyen ve tayin eden unsur.
 
Elektrik Mühendisleri Odasi`na göre, 36 milyondan fazla insanimiz enerji yoksullugu içinde yasiyor. Yani ülkenin yarisi tüm fakirligin yani sira enerji fakiri.
 
Bir de özellestirme riski altinda enerji ve enerji üretimimiz…
 
Yillar önceden bu güne enerji yolculugumuzda enerji denilince; petrol yani benzin, tas ve agaç kömürü, kok kömürü, pil, tüpgaz, havagazi, gazyagi, kuyruklar, elektrik, ampul, floresant ampul ve ampul ampul sakinlestirici gerektiren yüklü faturalar gelir orta yas aklimiza.
 
Gerçekten enerji tasarrufu denilince ilk akla gelen elektriktir ve ampuldür. Bosa yanan ampullerin söndürülmesidir tasarrufun baslangiç noktasi, anaokullarindan itibaren ögretilen. Çünkü ‘gelismis toplumlarda elektrik en vazgeçilmez temel insan hakkidir. Ve gelismis toplumlarda elektrik ucuz, sürekli, kaliteli, herkesin kolayca ulasabilecegi kosullarda ve güvenilir biçimde saglanmasi gereken bir kamu hizmeti’ olarak adlandirilir. Kisi basina enerji kullanimlari gelismisligin ölçüsü olarak gösterilir. Ayrica bizdeki gibi ‘enerji’ özellestirme kavrami içine alinmaz, disinda tutulmaya gayret gösterilir.
 
Öz olarak bu yazinin elektrik ve elektrige bagli bir ampul yazisi olmasini elden geldigince önlemeye çalissak da gerçegin gözü orada parliyor veya bir tüketici olarak biz O kadarini biliyoruz acizane.
 
Artik saraylarinda, evlerinde, meclislerinde, odalarindaki bos duylara takilacak ampulleri bile üretemeyen bir ülke Türkiye. Zaman içinde Ülkenin ampul fabrikalari bir bir kapandi. Elli yil kendi ampulünü üreten bir ülkeden ampulde bile disa bagimli bir ülkeye devsirildik. Yani kökten disa bagimli bir ampul gerçegimiz de var göze pek batmasa da. Ülkenin ampul üreticiligi, fason üretim fabrikalari olarak orta Avrupa ülkelerine kaydi birçok üründe oldugu gibi.
 
Ampul üreten tek fabrikasi var koskoca ülkenin o da otomotiv sektörüne hitap ediyor. Alt tarafi bir ampul canim deyip geçilmez bir durum isin gerçegi.
 
Çünkü elektrik enerjisi tasarrufunda ampulün rolü çok önemli diyor enerji uzmanlari. ‘ akkor lambalardan LED ampule yolculuk derinligine izlendiginde’ ampulün önemi iyice ortaya çikar. Enerji tasarruflu ampul, enerjiyi tasarruf eden ampullerin insan sagligina etkisi, yasak ve zararli ampuller, en avantajli ampulü kullanma ve seçimi, isik yayan diyodlular en iyisi kapsaminda gelise duran ampul teknolojisi ve üretiminden uzaklasildikça enerji tasarrufunda da disa bagimli hale gelinir.
 
Uzmanlar; Sadece ampul degisiklikleri ile aydinlanmada enerji tasarrufu yapmanin dünyadaki enerji tüketimini yüzde kirk oraninda azalttigini söylüyor. Iki yüz milyar euroluk bir kazanç söz konusu. Kaç ülke kurtulur, kaç aç insan doyar bu tasarrufla, kaç ülke yeniden kurulur bu parayla. Atmosfere atilan milyon tonluk karbon dioksit belasindan kurtulus da çabasi.
 
Oysa tüm bu kazanimlar eskiyen tek bir ampulün degistirilmesinden geçiyor. Ancak ampul sektörü de disa bagimli ve ithalatçi. Çagimiz insani bir ampul olsa bile ne yazik ki israfi önlemek adina tasarrufu da satin almak zorunda. Her sey parayla..
 
Ceryan çarpmasi bu olsa gerek…
 

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı