Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdogdu: `TOKI en büyük belediyedir`

Erdogdu: `TOKI en büyük belediyedir`

CHP Bayrampasa Ilçe Baskanligi tarafindan düzenlenen ?Yolsuzluk ve yoksulluk? üzerine konulu panele katilan CHP Istanbul Milletvekilli Aykut Erdogdu, AKP iktidarina verdi veristirdi.

Erdogdu: "TOKI en büyük belediyedir"
 
CHP Bayrampasa Ilçe Baskanligi tarafindan düzenlenen “Yolsuzluk ve yoksulluk” üzerine konulu panele katilan CHP Istanbul Milletvekilli Aykut Erdogdu, AKP iktidarina verdi veristirdi.
 
CHP Istanbul Milletvekili Aykut Erdogdu yaptigi konusmada sunlari söyledi:

“Bugün buradaki heyecani ve coskuyu gördükten sonra iktidar olacagimiza bir kere daha inandim. AKP, TOKI’yi anlata anlata bitiremiyor. Ben simdi sizlere bunlarin yaptiklari yolsuzluklari anlatacagim. Iktidara geldiklerinde 500 bin konut yapacaklarini söylemislerdi. Biz bu kadar konut ilginç bir sey demistik. Meger bunlarin plani büyüksehirlerdeki arsalari yalamakmis. Gelir gelmez TOKI’ ye büyük yetkiler verdiler. Bakiniz imar planini belediyeler yapar, ruhsati belediyeler verir. Ama bunlar TOKI’yi en büyük belediye ilan ederek bu yetkileri ona verdiler. Belediyelerin elinden tüm yetkiler alinarak TOKI’ye verildi ve denetlenemez bir kurum haline getirildi.
 
7 projede devlete yapilan zarar 774 trilyon lira
 
TOKI iki önemli is yapiyor birisi arsa karsiligi anlasma yapar. Burada devlete ait arsalari aliyor ve devletin payini vermiyor. Devleti dolandiracak suç çetesi ne yapar? Bu arsanin fiyatini düsürürse, devletin payi düser, konut maliyetleri artarsa vatandasin payi düser. Bunlarda tam da bunu yaptilar. Sayistay 7 projeyi inceledi bu 7 projede devlete yapilan zarar 774 trilyon lira. Bu sadece 7 projedeki yolsuzluk, 300 proje yaptiklarina göre gerisini siz düsünün. Sizlerin hakki böyle yeniliyor. Yapanlara haram zikkim olsun. TOKI’de 10 milyar dolarlik arsa sattilar ve parasini altilar. Yaklasik bir o kadarini da arsa karsiligi olarak verdiler, yapti mi? 20 milyar dolar bunlar yetimin, yoksulun hakkini yediler ve TOKI su anda batik durumda. Yaptiklari konut 500 bin bir milyon konut yapacaklardi.

Biz olsaydik ne yapardik?
Peki, biz olsaydik ne yapardik? CHP rekabetin oldugu sektörlerde gidip de insaat müteahhitleri ile devleti rekabet ettirmez. Biz büyük kentlerde arsa üretecegiz makro planlar yapacagiz ve ona göre müteahhitlere verecegiz. Köylerden baslamak üzere konut stokumuzu yenileyecegiz. Mesela her köye bir ilkokul yapacagiz. Basit maliyetli konutlar mesela 20 bin liraya yapilan konutlar üretecegiz. Tersine göçün islemesi için Anadolu’daki il ve ilçelerimizde konutlar üretecegiz. Antidemokratik yetkiler verilen TOKI’nin elinden yetkileri alacagiz ve seçilmis belediyelere bu yetkileri verecegiz. Kentsel dönüsüme devam edecegiz, ancak bu rantçilarin yaptiklari gibi yapmadan, halkimizi magdur etmeden bir dönüsüm yapacagiz. Bunlarin yaptiklari sizlerin yillarca biriktirdiklerinizi yandaslarina aktarmak olmustur. Biz bunlarin yaptiklari gibi kibrit kutusu seklinde beton evler degil oturulabilir çagdas evler yapacagiz, çevreyi koruyarak bu isleri yapacagiz. Bizler mimari özellikleri öne çikararak sehirlerimizi yeniden yapacagiz.”

“Aksal Bey çok önemli bir konuya degindi”
CHP Esenler Belediye Baskan Adayi Mimar Aksal Örüklü’nün Türkiye’nin labaratuavri olarak gösterilen Havaalani Mahallesi’ndeki kentsel dönüsümle ilgili bir soruya Erdogdu su cevabi verdi:

“Aksal Bey çok önemli bir konuya degindi. Simdi Aksal Bey diyor ki, o yer ile ilgili ilk olarak 124 bin metrekare üzerine hak sahipleriyle bir sözlesme yapiyorsun. Mesela diyorsun ki hak sahiplerine ben buraya 10 bin konut yapacagim bunun 5 bini hak sahiplerinin, 5 bini müteahhittin.  Sonra sen gidip o 10 bin konutu 20 bine çikartiyorsun 5 bin tanesi hak sahiplerinin, 15 bin tanesi müteahhittin. Yahu arkadas en bastan 10 bin yapacagini ve bunun 5 bini benim 5 bini hak sahiplerinin demedin mi? O zaman 20 bine çikartiyorsan 10 bini senin 10 bini hak sahiplerinin olmasi gerekmez mi? Iste ihale, yolsuzluk hepsi bu nokta da gerçeklesiyor. Elinizdeki belgeleri ve bilgileri bana getirin bende TBMM’de size destek vereyim." 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı