Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Esenler’de Aleviler Cemevine kavustu

Esenler’de Aleviler Cemevine kavustu

Uzun ve çetin bir mücadele sonunda Esenlerde Aleviler Cemevine kavustu.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi- Cemevi‘nin, Anadolu Canlar Dernegi’nin ve Hâci Bektas Veli Dernegi’nin birlikte yürüttükleri Cemevi mücadelesi sonuç verdi. Esenler Belediyesi, Alevi kurumlarini talepleri dogrultusunda bir Cemevi yeri tahsis etti.


Bu gelisme üzerine Alevi kurum temsilcileri Cemevi önünde bir araya gelerek basin açiklamasi yaptilar. Basin açiklamasi metnini ilk önce Anadolu canlar Der. Baskani Cemal Özdemir okudu. Özdemir “ hepiniz bildigi üzere Istanbul’da Cemevi olmayan 2 veya 3 ilçeden biriyiz. Yillardan beri Esenlerde Cemevi yaptirma talebimiz vardi. Tüm kurumlara talebimizi ilettik. Belediye baskanina tekrar talebimizi ilettik oda burada bulunan binayi önerdi. Bizlerde bu öneriyi kabul ettik. Evet, dostlar arkamizda bulunan bine “Esenler Cemevi” yeridir. Biz yillarca verdigimiz mücadelenin sonunda görmekten mutluyuz gururluyuz. Bunun mücadelesini veren üç dernek adina mutluyuz.

Daha sonra basin açiklamasi metnini PSAKD temsilcisi Hüseyin Alcan“Alevilerin Esenler’de cemevine kavusacak olmasi övünülecek bir durum degildir. Biz Esenler’de yasayan halklarin, inançlarin, kültürlerin esitligini saglayacak bir politika ve iyilestirmeler yaptigimizda övünmeliyiz.”

Belediye’nin Esenler’de Alevilere Cemevi yeri tahsis etmesinin, Alevi kurumlarini ortak mücadeleriyle elde edilen bir basari olduguna dikkat çeken Alcan, konusmanin devaminda sunlari kaydetti: “Her kurumumuz Esenler’de Cemevi olmasi için büyük ugraslar verdi, veriyor. Baska bir inanca her mahallede birden fazla ibadethane açarken Alevilere bir Cemevi yeri tashih etmek önemlidir fakat yetersizdir. Bizler her ne kadar Esenler’de yasasak da dünyanin her yerindeki Alevilerle ayni taleplerin etrafinda birlesmekteyiz. Buradan hareketle baska bir ülkede resmi olarak Aleviligin kabul edilmesi örnek alinmali ve biran önce ülkemizde de bu hayata geçmelidir.

Eminiz ki bu Cemevi’nin nasil yönetilecegine, nasil faaliyetler yürütecegine de Aleviler karar verecektir. Arzumuz, önümüzdeki yaz pandeminin bitmesi ve açilisimizi halkimizin ve büyük emek veren degerli dostlarimizin katilimiyla Cemevimizin açilisini yapmaktir.”

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı