Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ESENLERDE EN ÇOK HANGI SEHIRLER YASIYOR

ESENLERDE EN ÇOK HANGI SEHIRLER YASIYOR

ESENLERDE YASIYANLARIN BÖLGESEL DAGILIMI NEDIR? Istanbul’da oldugu gibi Esener’de en çok hangi sehirliler yasiyor, en az hangi sehirliler yasiyor gibi birçok soruyu bu haberimiz cevaplayacaktir.

Haber: Büsra Çalimci

Istanbul’da oldugu gibi Esener’de de Karadenizliler yasamaktadir. Esenler ’de en çok 150 bin kisi ile Karadenizliler ve 3569 kisi ile en az Egeliler yasamakta. Esenler ’de en çok 152.647 kisi ile Karadenizliler yasiyor.  Ardindan 78.882 kisi ile Dogu Anadolu bölgesi, 77.651 kisi ile Güneydogu Anadolu bölgesi, 73.044 kisi ile Iç Anadolu, 48.865 kisi ile Marmara bölgesi, 11.008 kisi ile Akdeniz bölgesi ve 3569 kisi ile Ege Bölgesindekiler yasamaktadir.

Esenler ’de en çok hangi sehirliler yasamaktadir…                                                                                                                                                                                                                                                                                                Esenler ’de 31.778 kisi sayisi ile en fazla Malatyalilar, 66 kisi ile en az Muglalilar yasamaktadir. Açiklanan verilere göre Doguda yasayanlarin is olanaklarindan dolayi daha büyük sehirleri tercih ettikleri ama Ege ve Akdeniz’de yasayanlarin kendi memleketlerin ’de kaldiklari gözlemlenmistir.

Esenler ’de en fazla 31.778 kisi ile Malatyalilar (Dogu Anadolu Bölgesi ),199 kisi ile en az Hakkâri’de ki insanlar yasamaktadir. Dogu Anadolu yasam ve konumda okul, is ve hayat standartlari için fazla uygun olmadigindan çogu aileler Istanbul’a göç etmektedir.

Ikinci sirayi 28.608 kisi ile Istanbullular (Marmara Bölgesi) Esenler ’de yasamaktadir.  192 kisi ile en az Yalovalilar bu sehirde yasamayi sürdürmektedir. Bu bölgede yasayanlar sehirlerin konumundan dolayi kendi memleketlerinde kalmayi tercih ettikleri görülüyor.                                                                             

Bölgesel olaraktan Esenler ’de 150 bin kisi ile Karadenizliler liderliklerini sürdürmekte ancak sehirler siralamasinda liderligi Malatyalilara olusturmaktadir.

Ikinci olarak hangi sehir Esenler ’de yasiyor sorusuna ise;  Esenler ’de 26.420 kisi ile en fazla Kastamonular (Karadeniz Bölgesi) yasiyor. 961 kisi ile de en az Bolu’lular yasiyor.

Sivaslilar Esenlerde liderlik gösteremedi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Istanbul’da yasayan Sivaslilarin sayisi Sivas’takileri geçti. Ancak Sivaslilar Esenler ’de bu kalabaligini pek gösteremedi. Istanbul’daki yaklasik 3 milyon Sivaslinin(Iç Anadolu)  sadece 23.354. Esenler ’de yasamaktadir. 2019 yili TUIK verilerine göre Karamanlilarin %81’i Karamanda yasamakta kendi güzel memleketlerinde az nüfus ile kalabaliktan uzakta yasadiklari sehirde yalnizca 375 kisiyi Esenlere gelmistir.

Dogu Anadolu gibi Güney Dogu Anadolu’daki gençlerimiz ’de okul, is, Yasam sartlari nedeniyle 20.681 en fazla Siirtli Esenlere göç etmis ve yasamlarini sürdürmektedir. 500.000 nüfusu ile Sirnak’in sadece 649 kisisi Esenler ’de yasiyor.

Sicagin güzelligi kalabaligi geride birakti.                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sicakta yasayip soguga alisik olmayan Akdenizliler ’de en fazla 3485 kisi ile Hataylilar Esenlere gelmistir. Akdeniz’in dogal meyvesi, sicak ikliminde yasayan Burdurlulardan sadece 74 kisi Esenlere gelmistir.

Veriler ’de Istanbul ve Esenler ’de en az yasayan Egeliler birinciliklerini yillardir kaybetmeyip Esenler ’de en çok 869 kisi ile Manisalilar 66 kisi ile de Muglalilar yer aliyor. Hayat tarzi yasadiklari bölgenin konumu is ve okul olanaklari ile çogu insani cezbeden Ege bölgesi, oranin insanlarinin baska sehire gitmesine engel olmaktadir.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı