Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gülen örgütüne safak operasyonu

Gülen örgütüne safak operasyonu

Istanbul Terörle Mücadele Subesi tarafindan Cemaat`e yönelik baslatilan ve 22 ilde yürütülen ilk operasyonlarda, toplamda 115 kisi hakkinda gözalti ve yakalama karari alininirken, bunlarin 67`sinin gözaltina alindigi ögrenildi.

Istanbul Terörle Mücadele Subesi tarafindan Cemaat`e yönelik baslatilan ve 22 ilde yürütülen ilk operasyonlarda, toplamda 115 kisi hakkinda gözalti ve yakalama karari alininirken, bunlarin 67`sinin gözaltina alindigi ögrenildi.

Istanbul Emniyet Müdürlügü iki ayri operasyon baslatti. Iki sorusturmada toplam 87 kisinin gözaltinda oldugu ögrenildi. Birçok evde aramalar devam ediyor.

Evinde Arama yapilanlar arasinda eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yilmazer, Ramazan Akyürek, 17-25 Aralik operayonunu yürüten Yakup Saygili ve Yurt Atayün gibi isimler de bulunuyor.

HÜKÜMETTEN ILK AÇIKLAMA
Adalet Bakani Bekir Bozdag, TBMM`ye gelisinde gazetecilerin emniyette sürdürülen Cemaat operasyonu ile ilgili sorular üzerine, "Bende bir bilgi yok. Ben de medyadan takip ediyorum" karsiligini verdi.

SAVCILIKTAN "CASUSLUK" AÇIKLAMASI

Istanbul Terörle Mücadele Subesi tarafindan Cemaat`e yönelik 22 ilde baslatilan ve toplamda 67 kisinin gözaltina alindigi ve 115 kisi hakkinda gözalti kararinin bulundugu operasyonlarla ilgili, Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginin Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosun`dan açiklama geldi. 
Savcilik, sadece selam-tevhid örgütü kapsamindaki "casusluk" suçlamalari ile ilgili 76 kisi hakkinda yakalama ve gözalti karari oldugunu, bunlarin 52`sinin gözaltina alindigini söyledi.
Yine Emniyet Genel Müdürlügü Müfettislerinin Istanbul Emniyet Istihbarat Subesi hakkindaki suç ihbarinda, aralarinda milletvekili ve bürokrat ve hakimlerin de bulundugu 250 kisinin sahte kimlik ve bilgilerle dinlenmesi ile ilgili, Emniyet Istihbarat Subesinde görevli 39 süpheli hakkinda yakalama ve gözalti karari verildigi, bunlardan 15`nin gözaltina alindigi belirtildi.

KIMLER GÖZALTINDA
Eski Istanbul Terörle Mücadele Sube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse, Mali Subede görevli Kazim Aksoy, Emniyet Amiri Gaffur Ataç, Van`da El-Kaide operasyonunu gerçeklestiren ve ardindan görev yeri degisen Van Terörle Mücadele Subesi eski Müdürü Serdar Bayraktutan, Ömer Altiparmak, Ramazan Candan, Yasin Topçu ve Çevik Kuvvet Müdürlügü`nde bir komiser de gözaltina alindi.

Aralarinda Yurt Atayün`ün de bulundugu 38 kisinin Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi`ne getirildigi ögrenildi. Saglik kontrolünden geçen kisilerin gözaltina alinmasi bekleniyor.

Operasyon talimati Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosu tarafindan verildi. Talimat üzerine Istanbul Terörle Mücadele Sube Müdürlügü’ne bagli ekipler gece 01.30 sularinda bazi polislerin adreslerine baskin düzenledi.

Operasyon Istanbul merkezli 22 ilde baslatildi. Bu illerin arasinda Ankara, Antalya, Diyarbakir, Elazig, Erzurum, sanliurfa, Van, Zonguldak, Malatya ve Mardin var. 
Gözaltina alinanlarin çogunlugu rütbeli polisler. Aralarinda emniyet müdürü rütbesinde bulunanlar da var. 

Operasyon özellikle polislerin oturdugu Halkali bölgesinde yogunlastirildi. 
Istanbul`da gözaltina alinan ve aralarinda resmi kiyafetli bir polisin de bulundugu süpheliler, saat 03.30`dan itibaren Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi`ne getirilerek saglik kontrolünden geçirildi.
Süphelileri saglik kontrolüne getiren sivil polis memurlarinin üzerinde Terörle Mücadele Sube Müdürlügü yelekleri oldugu görüldü.

IKINCI DALGA BASLADI

Organize Suçlar Subesi`nin 2. Dalga operasyon baslattigi ögrenildi.
Istanbul basta olmak üzere 15 ilde düzenlenen ikinci operasyon, 2008-2012 yillari arasinda yapilan 200’ün üzerindeki yasadisi dinleme suçlamasiyla dönemin Istihbarat Subesi görevlilerini kapsiyor. 
Usulsüz dinlenen kisiler arasinda Hanefi Avci, Emin Aslan, Sabri Uzun ve çok sayida gazeteci de bulunuyor. 

YILMAZER`IN EVINDE ARAMA


Dönemin Istanbul Istihbarat Sube Müdürü Ali Fuat Yilmazer basta olmak üzere tüm istihbaratçilarin evinde arama yapildigi ögrenildi.
Ali Fuat Yilmazer`in hem avukati hem de kendisi gözalti karari oldugunu reddediyordu. Ancak El Cezire Türk`ten Selahattin ünday`in ulastigi Istanbul 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur`un verdigi karara göre, gözaltina alinacak isimlerin ilk sirasinda Ali Fuat Yilmazer var.




Evinde arama yapilan kisiler “Resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, bilisim sistemini engelleme- bozma, delilleri yok etme, degistirme, devletin güvenligine iliskin bilgileri temin etme, haberlesmenin gizliligini ihlal” iddiasi ile suçlaniyor.

GIZLI TANIKLAR VE ITIRAFÇILAR VAR

Gözaltina alinan polislere yöneltilen "sahte delil üretme, resmi belgede sahtecilik" gibi suçlamalarla ilgili gizli taniklarin ve itirafçilarin oldugu ögrenildi.

OPERASYON YENI MAHKEMEDEN


Cemaat`e yönelik operasyonu yeni kurulan Sulh Ceza Hakimligi baslatti.
HSYK her türlü tutuklama, arama el koyma, tutukluluga itirazlari karara baglama yetkisi bulunan sulh ceza hâkimlerini 16 Temmuz tarihinde atamisti.
Çaglayan Istanbul Adliyesi’ne alti Sulh Ceza Hakimi atanmisti. Operasyona da bu atamalarla gelen 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur imza atti.
Hakim Pur, Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosu’nun talebi üzerine, sali sabaha karsi baslatilan operasyonun arama-el koyma kararlarini imzaladi ve ardindan operasyon baslatildi.
Hulusi Pur`ub ismi, 17 Aralik Yolsuzluk sorusturmasi kapsaminda tutuklanan Halkbankasi eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’in tahliyesine karar veren isim olarak gündeme gelmisti.

TESLIM OLDUK, ARKADAN KELEPÇELEDILER

Istanbul Terörle Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri tarafindan gözaltina alinan, Eski Istanbul Terörle Mücadele Sube Müdürü Yurt Atayün saglik kontrolü için sabah saatlerinde, Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi`ne getirildi. Atayün, elleri arkadan kelepçeli sekilde polis aracindan indirildikten sonra hastaneye girdi.

Yurt Atayün bu sirada, "Teslim olduk arkadan kelepçelediler. Tamamen siyasi..." dedi. Saglik kontrolünden geçirilen Atayün, daha sonra polis araciyla emniyete götürüldü. Öte yandan gözaltina alinanlar, Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi`ne saglik kontrolüne getirilmeye devam ediyor. 

OPERASYON ERKENE ALINDI

Operasyonun 31 Temmuz`da yapilmasinin planlandigi, operasyon yapilacaginin sizdirilmasi üzerine ise Istanbul Bassavci Vekili Orhan Kapici kritik bir kararla saati erkene aldi.

Zaman gazetesi operasyon yapilacagini gece yaptigi bir haberle duyurmustu. Haberde yandas medyaya da haber verildigi ve muhabirlerin Emniyet`e yönlendirildigi iddia edilmisti.

SELAM-TEVHID DOSYASI SAVCISINDAN AÇIKLAMA: DOSYADA BASBAKAN YOK

Selam örgütüne yönelik sorusturmanin basina yansimasinin ardindan Afyonkarahisar Bassavciligi`na atanan Adem Özcan, Al jazeera`dan Selahattin Günday`in sorularini yanitladi. Telefonla ulasilan Savci Adem Özcan,`Sorusturma kapsaminda Basbakan ve bakanlarin görüsmeleri dinlenildi mi?` sorusuna, "Benim dosyamda böyle bir sey yok. Alinan dinleme kararlari ortada. Bu açiklama bazi insanlari suçlamaya yönelik. Basbakan ve Bakanlarla ilgili bir dinleme yapilmadi. Bu açiklama tamamen iftira niteliginde" dedi. 

HARAM YEMEDIM

Gözaltina alinan polis müdürlerinden Istanbul Eski Bilisim Suçlari ve Sistemleri Sube Müdürü Hayati Basdag, hastaneye getirilirken “Haram lokma yemedim. En ufak kanun disi hiçbir isim yok” dedi.


KELEPÇELI GÖZALTI
Gözaltina alinan emniyet müdürlerinin kelepçelendigi görüldü.


EVLERDE ARAMA
Bir emniyet müdür yardimcisinin evinde yapilan arama böyle görüntülendi.


Iste operasyondan ilk kareler:















Hastaneye giriste üzerinde sadece resmi kiyafeti bulunan polisin, saglik kontrolünden geçirilip polis aracina götürüldügü sirada üzerinde Terörle Mücadele Sube Müdürlügü`nün (TEM) yeleginin de olmasi dikkat çekti. Operasyonun 17 Aralik sorusturmasinda görev yapan güvenlik görevlilerine yönelik oldugu ileri sürüldü.

Odatv.com


 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı