Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gürsoy uyardi: Akademisyen cinayetleri ile karsilasabiliriz

Gürsoy uyardi: Akademisyen cinayetleri ile karsilasabiliriz

Prof. Dr. Gençay Gürsoy, akademisyenlerin hedef alinmasini degerlendirdi ve olasi cinayetlere dikkati çekere, `Bunlarin sorumlusu hedef gösteren iktidardir` dedi.

Prof. Gürsoy uyardi: Akademisyen cinayetleri ile karsilasabiliriz

Prof. Dr. Gençay Gürsoy, akademisyenlerin hedef alinmasini degerlendirdi ve olasi cinayetlere dikkati çekere, `Bunlarin sorumlusu hedef gösteren iktidardir` dedi.

1984 yilindaki Aydinlar Dilekçesi`ne imza attigi için yargilanan Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Cumhurbaskani Tayyip Erdogan`in Baris Için Akademisyenler`i hedef alan konusmasiyla baslayan gelismeleri degerlendirdi.

Firat Haber Ajansi’na konusan Gürsoy, dönemin cumhurbaskani Kenan Evren`in "Onlar aydinlar ama Vahdettin de bir aydindi. Vahdettin gibi aydinlar" sözlerini hatirlatarak, "O günlerde hakaret düzeyinde bir söz duymadik. Bugün aradan 32 yil geçmis ve Türkiye Cumhuriyeti`nin basinda sözde bir sivil cumhurbaskani var. Fakat bin 1128 üniversite ögretim üyesinin `Türkiye`de baris istiyorum` talebine karsi hakaretlerle dolu ifadeleri görüyoruz. Bu 80`lerin gerisine düstügümüzün hakikaten iç acitan bir örnegi" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan`in akademisyenleri "cahillik" ya da "hainlik"le suçlamasinin kendilerini yaralamayacaginin altini çizen Gürsoy, "Kendi seviyesini gösterir. Dünyanin hiçbir yerinde bir cumhurbaskaninin binin üzerinde üniversite hocasina böyle bir ifade kullandigi görülmemistir. Bu Türkiye demokrasisi adina içler acisi durumu gösteriyor" diye konustu.

Prof. Dr. Gürsoy sunlari söyledi:

"Iki dönemi yasayan bir ögretim üyesi olarak `Bunca yildir ugrasmamizla geldigimiz nokta burasi mi?` diye düsünüyor insan. Kendi gelecegini güvence altina almak için akil almaz formüller, siyasi entrikalar çeviren bir iktidar anlayisinin bugün hala olmasi hüzün verici. Ama bunun yaninda binin üzerinde ögretim üyesinin -büyük bir kismi genç ve üniversitede hiçbir güvencesi yok- sesini yükseltmesi övünç verici. Gelecegin güvencesi de budur."

`AÇIKLAMALAR TELAS VE KORKUNUN IFADESI`

Cumhurbaskani`nin açiklamalarinin bir telas ve korkunun da ifadesi oldugunu belirten Gürsoy, "Bu tehditlerden kimsenin yilacagini düsünmüyorum. Nitekim tehditlerin ardindan imzalarin sayisi daha da artti" dedi.

Ergenekon sanigi ve yer alti dünyasinin bilinen ismi Sedat Peker`in "Oluk oluk kanlarini akitacagiz. Akan kanlarinda dus alacagiz" tehditlerine de dikkat çeken Gürsoy, "Bu mafya babasi hakkinda ne devlet sorusturma açiyor ne de herhangi bir yetkili bu ifadeyi yargilayan bir açiklama yapiyor. Gerçekten hazin bir tablodur" dedi.

Bir televizyon programina katildigi için linç kampanyasina maruz kalan ögretmen Ayse Çelik`i hatirlatan Prof. Dr. Gürsoy, "Bir ögretmene ve programi yapan insana karsi baslatilan linç kampanyasi yüz karartici. Buna karsi durmak için bir grup aydin, akademisyen olarak kendimizi ihbar ettik" diye konustu.

`AKADEMISYEN CINAYETLERI ILE KARSILASABILIRIZ`

Erdogan`in tehditlerinin ardindan toplanan YÖK`den gelen "Geregi yapilacak" sözü de hatirlatilan Gürsoy, "1402`likler gibi üniversitelerde kitlesel isten çikarmalar mi gündemde?" sorusuna su yaniti verdi:

"Her sey mümkün. 12 Eylül günlerinde bizler sikiyönetim yasasina göre üniversiteden atildik. Bugün Türkiye`de sikiyönetim yasasi yok ama öyle bir Cumhurbaskani ve siyasi iktidar var ki, ne anayasa ne de yasalari dinliyor. Dolayisiyla yasal olmasina gerek yok. YÖK Kanunu müsait olmazsa, rektörlere emir verip, akademisyenleri görevinden aldirabilir. Nitekim bu uygulamalar basliyor da. Bazi illerde MHP ve AKP gençlik kollarinin, ülkücülerin ögretim üyelerinin ofislerini bastigi ve akademisyenlerin sehri terk etmek zorunda kaldigi haberleri geliyor. Tablo bu. Cumhurbaskani hedef gösterdigi zaman tipki Hrant Dink cinayetinde oldugu gibi tetikçiler harekete geçebilir. Yarin öbür gün ögretim üyesi cinayetleri ile karsilasabiliriz. Bunlarin sorumlusu hedef gösteren iktidardir."

KAYNAK: ANF /haberdar



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı