Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

HACI BEKTAS-I VELI BINLERCE ISTANBULLUYLA ANILDI

HACI BEKTAS-I VELI BINLERCE ISTANBULLUYLA ANILDI

CHP Genel Baskani Kemal KIliçdaroglu ve IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Yenikapi Etkinlik Alani’nda düzenlenen Serçesme Hünkâr Haci Bektas Veli Festivali’ne katildi. Alani dolduran coskun kalabaliga konusan Kiliçdaroglu, “Bugün dünyada, savas alanlarinin, açl

Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin (IBB) organizasyonuyla Yenikapi Etkinlik Alani’nda düzenlenen Serçesme Hünkâr Haci Bektas Veli Festivali, IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nun katilimiyla dün basladi. Bugünkü etkinliklere onur konugu olarak CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve esi Selvi Kiliçdaroglu katildi. Baskan Ekrem Imamoglu ve esi Dilek Imamoglu’nun ev sahibi olarak yer aldigi etkinlikte, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, IYI Parti Istanbul Il Baskani Bugra Kavuncu, Alevi Bektasi Federasyonu (ABF) Genel Baskani Pir Hüseyin Güzelgül, CHP ve IYI Parti milletvekilleri, STK’larin temsilcileri, IBB bürokratlari ile binlerce Istanbullu yer aldi.

Ceylan Saner ile Mert Firat’in sunuculugunu yaptigi program öncesinde, Kiliçdaroglu ile Imamoglu çifti, “Serçesme’nin Izleri Sergisi”ni, IBB Genel Sekreter Yardimcisi Mahir Polat’in anlatimiyla gezdi.

Etkinlik alanina geçtiklerinde coskulu kalabalik tarafindan alkislarla karsilanan Kiliçdaroglu ile Imamoglu çifti, Haci Bektas-i Veli’nin hayatindan ve deyislerinden kesitlerin yer aldigi belgeseli izledi. 

KEMAL KILIÇDAROGLU: “TASAVVUFU HACI BEKTAS VELI ÖGRETTI”

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu konusmasina, “Bir bilgeyi, hosgörüyü, insani sevmenin, dogayi sevmenin erdemini bize anlatan bir Anadolu bilgesini aniyoruz” diyerek basladi.

Akli kullanmanin, dogruyu bulmanin, inançta derinlesmenin yolunu, tasavvufu, Haci Bektas Veli’nin ögrettigini vurgulayan Kiliçdaroglu, Hünkar’in ögütlerinden sunlari paylasti:

“Bu topraklarda yasayip, anlayana çok sey söyledi. O dedi ki en büyük keramet, O dedi ki adalet her iste hakki bilmektir. O dedi ki arifler hem aradir hem aratici. O dedi ki en yüce servet ilimdir. O dedi ki asli seytan tevazünün asli rahmandir. O dedi ki düsünce karanligina isik tutanlara ne mutlu. O dedi ki çalismadan geçinenler bizden degildir. O dedi ki alimin uykusu cahilin ibadetinden üstündür. O dedi ki kimsenin ayibini arama, kendi ayibini gör. Ve o dedi ki dili, dili rengi ne olursa olsun iyiler iyidir, iyiler her an iyidir.”

AYDINLANMANIN MESALESINI TASIDI

Haci Bektas Veli’nin çaglar ötesinden söylediklerinin bugün evrensel kurallara dönüstügünü vurgulayan Kiliçdaraoglu, “O elinde kiliç degil, aydinlanmanin mesalesini tasimistir. Yasami boyunca hep hakki ve adaleti savunmustur. Toplum onun güvercin donuyla Anadolu'ya geldigini kabullenmistir. Çünkü o barisin, huzurun, birlikte yasamanin öyküsü olmustur. Kimseyi ötekilestirmemistir. Mutasavvif Ahmet Yesevi ocaginda yetismis feyz almistir. Dergahindaki hocasi Lokman Perende’dir” ifadelerini kullandi.

ISLAM ÜLKELERINDE ACI VAR, KAN VAR, GÖZYASI VAR

Haci Bektas Veli’nin, “Eger bir yeri karanlik olarak görüyorsan bil ki perde senin gözündedir” sözünü hatirlatan Kiliçdaroglu, konusmasina söyle devam etti:

“Onun dergahinda egitim görenler, egitimlerini tamamladiktan sonra Anadolu ve Rumeli cografyasina dagildilar. Bugün Avrupa'nin pek çok ülkesinde onun düsünceleri toplumu aydinlatiyor. O, hep adaleti savunmustur, devletin adaletle, liyakatle yönetilmesi gerektigini söylemis ve bunu dillendirmistir. Haci Bektasi Veli'ye göre insan iyilikte yarismali, haksizliga karsi direnmeli, adaletten sapmamali ve hiçbir zaman umutsuzluga düsmemelidir. Hünkar böyle söylüyor. Ama bugün dünyada aci gerçekler var. Bugün dünyada, savas alanlarinin, açlik ve kitlik yasayan bölgelerin büyük bir bölümü Islam ülkeleri. Islam ülkelerinde aci var, kan var, gözyasi var. Yerinden yurdundan edilen, ülkelerinden göç etmek zorunda olan Müslümanlar var. Afganistan'da yasananlar sadece bizi degil tüm dünyayi endiselendiriyor. Demokrasi, insan haklari, egitim saglik, toplumsal esitlik, adalet gibi alanlarda temel alanlarda Müslüman ülkeler gerçekten de perisanlik yasiyor. Dileriz yasanan aci dökülen kanlar son bulur. Islam dünyasinda huzur ve adalet gelir, adalet ve huzur kazanmis olur.”

ÇALISKAN BASKAN EKREM IMAMOGLU

Kiliçdaroglu, konusmasinin sonunda, organizasyondan duydugu memnuniyeti dile getirerek, sözlerini söyle bitirdi:

“Bize bu güzel ülkede özgür bir sekilde onurumuz ve serefimizle yasama hakki imkani veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarimiza, sehitlerimize, Allah'tan rahmet diliyor gazilerimize de sükranlarimi sunuyorum. Ve bizi bulusturan, bir araya getiren, bu güzel çalismayi sergileyen Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin çaliskan Baskani Ekrem Imamoglu'na da hepimizin huzurunda ona ve arkadaslarina tesekkür ediyorum.”

EKREM IMAMOGLU: “BURADA CAN CANA, GÖNÜL GÖNÜLE OLACAGIZ”

Etkinligin açilis konusmasini yapan Baskan Imamoglu, UNESCO’nun 2021’i; Haci Bektas Veli’nin Vefatinin 750. Yil Dönümü, Yunus Emre’nin Vefatinin 700. Yil Dönümü, Ahi Evran’in Dogumunun 850. Yil Dönümü basliklariyla tüm dünyada ilan ettigini söyledi.

Serçesme Meydani’nda, Istanbul’un bu boyuttaki ilk Hünkâr Haci Bektas Veli Bulusmasi’ni gerçeklestirmenin sevincini yasadiklarini kaydeden Imamoglu, “Üç gün boyunca burada can cana, gönül gönüle olacagiz. O’nun temsil ettigi degerleri yeniden hatirlayacak, insan, doga ve canli sevgisini, farkliliklari kucaklayan hosgörüsünü hep birlikte yad edecegiz” dedi.

YÜZYILLAR SONRA BILE ONUN GÖNÜL PINARINDAN BESLENIYORUZ

Hünkâr Haci Bektas Veli’nin, Horasan’dan Anadolu’ya gelmesinden bu güne 781 yil geçtigini hatirlatan Imamoglu, “Tam 781 yildir barisa, bilime, hakikate ve canli cansiz tüm varliklara hürmet eden essiz inanciyla insanliga isik olmaya devam ediyor. Haci Bektas, sonsuz bir kaynaktir, bir serçesmedir. Yüzyillar sonra bile onun gönül pinarindan besleniyoruz. Bu pinar yolunun geçtigi, suyunun degdigi, damlasinin düstügü ne varsa can veriyor” ifadelerini kullandi.

Haci Bektas Veli’nin birlik, beraberlik, kardeslik çagrilarina insanlik olarak büyük ihtiyaç duyuldugunun altini çizen Imamoglu, söyle devam etti: 

“Bu açidan UNESCO’nun 2021 yilini Haci Bektas Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran’i anma yili kabul etmesi insanlik adina çok degerli bir adim. Hiçbir ayrimcilik yapmadan tüm insanliga ayni nazarda bakmanin hosgörüsünü ve erdemini tasiyan bu essiz mirasa bilgiyle, sevgiyle, cesaretle sahip çikacagiz.”

GENEL BASKANIMIZIN VERDIGI TALIMATLA…

Imamoglu, Türkiye’nin neresinde ihtiyaç varsa oraya kostuklarini vurgulayarak, Tunceli’de ormanlarin yandigini ve bir müdahale edilmesinin beklediklerini söyledi. Imamoglu, söyle devam etti:

“Munzur'u biliyorum. Tunceli'yi biliyorum. O güzel daglarini biliyorum. Yapilacak tespitler üzerine, Sayin Genel Baskanim bize hangi talimatinizi verirseniz, kosa kosa Tunceli'nin her ihtiyacini gidermeye, Istanbul halki olarak hazir. Haci Bektas-i Veli bulusmasinda sizinle gerçekten yan yana, can cana durmaktan ve yeniden sevgide, kardeslikte, barista bir olmaktan, gerçekten büyük mutluluk duyuyorum, çok ihtiyacimiz var. Bize bugün, hem ülkemizde hem sehrimizde hem de dünyada o Haci Bektas'in ruhu yeter, cümleleri yeter, düsüncesi yeter. Umarim dogup geldigi Horasan'dan buraya dogru olan, bütün ülkelerdeki Afganistan basta olmak üzere bütün ülkelerdeki çatismanin, kavganin, savasin son buldugu günleri Haci Bektas'in o dogdugu güzel topraklara yakisan günleri hep birlikte görürüz.”

Imamoglu konusmasini, Haci Bektas’in su dizleri ile bitirdi:

“Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocagimizda,

Bülbüller sevke gelir, gül açar bagimizda.

Hirslar, kinler yok olur, askla meydanimizda,

Aslanlarla ceylanlar, dosttur kucagimizda…”

ARIF SAG SAHNE ALDI

Konusmalarin ardindan Arif Sag sahne aldi ve birbirinden güzel türkülerini seslendirdi. Festivalin bir ilk olmasi sebebiyle duydugu memnuniyeti dile getiren Sag, IBB Baskani Imamoglu’na tesekkür etti. Sag, söyle devam etti:

“Bu gece için çok önemli bu gece. Ben, 1961 senesinden bugüne kadar, bu topluma bu kadar yakin, bu tavri bu kadar ciddi anlamda bir araya getirip O’nun kültürünü Istanbul semalarinda duyuran ilk Baskan olarak da sevgili Baskanimi kutluyorum. Bu simdiden bence tarihe geçmistir. Tarih bunu ileride anlatacak. Bir yerde kirmizi kalemle beyaz bir sayfaya yazacagiz. Yazacaklar. Bizden sonra bunu anlatacaklar ve söyleyecekler. Evet bu umarim Baskanimin aklindan geçiyordur. Bunu bir her yil yapmak üzere bir karar almak lazim. Gerçi meclisten bu karari alinabilir mi bilmiyorum ama yani bence alsinlar.”

45 SANATÇI PERFORMANS SERGILEYECEK

Festival, bir birinden önemli 45 sanatçiya ev sahipligi yapiyor. Istanbullulara unutulmayacaklari 3 gün yasatacak sanatçilar arasinda, Arif Sag, Musa Eroglu, Mogollar, Cengiz Özkan, Yeni Türkü,  Tolga Sag,  Ender Balkir, Kardes Türküler, Muharrem Temiz, Fuat Saka, Sadik Gürbüz, Dertli Divani, Sevval Sam, Gülcihan Koç, Ahmet Aslan, Ilkay Akkaya, Mikail Aslan, Grup Abdal, Cem Adrian, Özlem Taner, Nilüfer Saritas,  Metin-Kemal Kahraman, Ali Riza-Hüseyin Albayrak, Özlem Taner, Ihsan Er, Tayyar Erdem,  Volkan Kaplan, Cem Erdost Ileri, Erkan Tekçi, Gülseven Medar,  Hüseyin Korkankorkmaz, Ayfer Vardar,  Gani Peksen, Yilmaz Çelik,  Ayhan Aydin, Erkan Akalin, Burak Aykaç, Peyda Yurtsever,  Ali Kaya Ari,  Özge Çam, Cem Dogan, Mahir Kutlutürk, Hüseyin Beydilli, Yavuz Top,  Özgür Polat ve Serdar Kemal bulunuyor.

ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Tüm Istanbullularin ücretsiz katildigi etkinlikler kapsaminda; belgesel film gösterimleri yapiliyor. Ayrica festivale özel olarak hazirlanmis video-isik gösterileri gerçeklestiriliyor. Alaninda uzman arastirmaci ve yazarlarin katilimiyla paneller ve söylesiler düzenleniyor ve çocuklar için atölye çalismalari yapiliyor.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli