Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Iste TOKI yolsuzlugunun hikayesi

Iste TOKI yolsuzlugunun hikayesi

CHP Istanbul Milletvekili Aykut Erdogdu, yeni bir yolsuzluk dosyasi yayinladi. Erdogdu, bu kez 7 TOKI projesinde 774 Milyon zararin hikayesini anlatti.

 Iste TOKI yolsuzlugunun hikayesi
CHP Istanbul Milletvekili Aykut Erdogdu, yeni bir yolsuzluk dosyasi yayinladi. Erdogdu, bu kez 7 TOKI projesinde 774 Milyon zararin hikayesini anlatti.

Iste Erdogdu`nun o anlatimlari:

KONUTLARIN MALIYETLERI SIZE ÖZELLIKLE SISIRILEREK 2-3 KATINA ÇIKARILIYOR

Bugün Toplu Konut Idaresi`nde yapilan bir yolsuzlukla nasil 774 Milyon Lira dolandirildiginizi anlatacagim. Özellikle çalisanlarin bu videoyu dikkatle izlemesini istiyorum. Çünkü çalisanlara ait konut edindirme yardimi karsi olan arsalar üzerinden yapilmis yolsuzluklar. Biliyorsunuz Toplu Konut Idaresi hasilat paylasimi modeli diye bir model var. Bu model ne demek? TOKI`nin, kamunun yani sizin arsalariniz var üzerine müteahhitler konut yapacak. Arsanin degerine göre TOKI`nin payi belirlenecek, müteahhidin maliyetlerine göre de müteahhidin payi belirlenecek arkadaslar. Ve satilan konutlardan paylar bu sekilde pay edilecek. Yolsuzluk tam bu noktada yapiliyor. Nasil yapiliyor? Sizlere yani TOKI`ye ait olan arsalarin bedeli TOKI yöneticilerin gözetiminde degeri özellikle düsürülüyor. AKP`li yandas müteahhitlere, kastim kim Agaoglu da bunlardan bir tanesi... Yandas müteahhitlerin yapacagi konutlarin maliyetleri size özellikle sisirilerek 2-3 katina çikariliyor.

YILBASINDA 109 TRILYON, IHALEDEN HEMEN ÖNCE BEDELI 57 MILYON

Sonuçta ne yapiliyor? Devletin arsasinin bedeli düsürüldügü için yandas müteahhitlerinde payi yükseldigi için kamunun alacagi pay bundan çok düsük hale geliyor. Nasil yapiliyor bu rapordan anlatiyorum. Mesela bir tane arsa var Istanbul`da yilbasinda 109 Trilyon degerlendirilmis bu arsa, ihaleden hemen önce bedeli 57 Milyona düsürülüyor. Onlarca arsa için bu islem yapiliyor. Ve Sayistay sadece bunlarda 7 tane örnek proje aliyor ve 7 örnek projede kamuya ait maliyeti düsürülerek yandas müteahhitlere ait insaat maliyetleri de sisirilerek devlete verilen zararin 774 Milyon oldugunu tespit ediyorlar. Sadece 7 proje inceleniyor, ortaya çikan zarar 774 Milyon Lira... Bunun gibi onlarca proje var. Ve onlarca projeye harcanmis milyonlarca dolar kaynak var. Hepsinde ayni islem yapilmis durumda.

SAKIN BIR DAHA YAPMAYIN ANLAMINDA SADECE UYARI CEZASI

 Peki bu yolsuzluklar yapildiktan sonra ne oluyor? Sayistay kurulun sorusturmasi ve bu islemleri yapan yetkililerin cezalandirilmasi için Basbakanlik Teftis Kurulu tarafindan sorusturma yapilmasi isteniyor. Basbakanlik Teftis Kurulu kim? Dönemin Basbakan`i Recep Tayyip Erdogan`a bagli Teftis Kurulu. Teftis Kurulu`nun sorusturmasi sonucunda komik bir durum ortaya çikiyor. Aslinda hüzünlü bir durum ortaya çikiyor. Diyor ki " evet bu hatalar yapilmistir, devlet bu kadar zarara sokulmustur, ancak ilgililer sakin bir daha yapmayin anlaminda sadece uyari cezasi veriyorlar." Ve bu arsalarin degerlendirmesini yapan gayrimenkul degerlendirme uzmanlarinin belgelerini iptal ediyorlar. Peki 774 Milyon zarar geri tahsil ediliyor mu? Hayir tahsil edilmiyor. Bu isi yapan AKP yöneticilerine bu ise göz yuman Bakanlara bir sey yapilabiliyor mu? Hiç bir sey yapilamiyor, siz soyulmaya devam ediyorsunuz, bundan sonra bu soygunu anlatmaya devam edecegim.

Iste Aykut Erdogdu`nun hazirladigi video: 

Odatv.com




  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı