Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kiliçdaroglu: Hangi kanunu getirirseniz getirin, sizi gönderecegiz!

Kiliçdaroglu: Hangi kanunu getirirseniz getirin, sizi gönderecegiz!

CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu, AKP ve MHP'nin Meclis'e tasidigi Seçim Kanunu düzenlenmesine iliskin, "Birlikteligimiz bu gibi siyasi mühendislik çalismalarindan etkilenmeyecektir. Isbirligimizi uyum içinde sürdürmeye kararliyiz. Hangi kanun

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu partisinin TBMM’deki grup toplantisinda gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Kiliçdaroglu sunlari söyledi:

6 LIDERIN IKINCI BULUSMASI

“6 lider ikinci kez bir araya geldik. Aslinda toplumun bütün kesimleri orada temsil ediliyor. Devletin karar alma mekanizmalarinin bir kisiye emanet edilmesinin getirdigi felaketi, getirdigi olumsuzlugu hepimiz görüyoruz. Bunu sadece ben görmüyorum diger liderler de görüyorlar ve Türkiye’nin bu bataktan çikmasi lazim.

Türkiye’nin huzur içinde buradan çikmasi lazim. Sadece benim degil, Millet Ittifaki’ni olusturan liderlerin de ana hedefi bu. Parlamentoyu islevsiz hale getirdiler ama biz parlamentoyu yeniden halkin meclisi haline getirmek istiyoruz. Bir kisinin emir ve talimatiyla hareket eden bir Türkiye Büyük Millet Meclisi degil, milletin iradesiyle hareket eden ve milletin sorunlarina çözüm üreten bir palamentoyu yeniden insa etmek istiyoruz.”

“SEÇIM GÜVENLIGINI SAGLAYACAGIZ”

“Bir bildiri yayimladik o bildiride bes temel mesaj var. Bu bes temel mesaji sevgili yurttaslarimla paylasmak isterim;

1: Güçlendirilmis parlamenter sisteme geçis sürecinin yol haritasini belirlemek üzere bir çalisma grubu olusturduk. Güçlendirilmis parlamenter sistemden neyi anladigimizi anlattik, bununla ilgili metni kamuoyu ile paylastik.

2: Birlikteligimizi bozmayi amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde de görüstük. O konuda görüsümüzü metinden okumak isterim. ‘Milletimizin bilmesini isteriz ki demokratik ilkelere dayanan birlikteligimiz bu gibi siyasi mühendislik çalismalarindan etkilenmeyecektir. Isbirligimizi uyum içinde sürdürmeye kararliyiz.’ Hangi kanunu getirirlerse getirsinler… Koltugu korumak için efendim söyle degisiklik yapalim böyle degisiklik yapalim.

Anlamadiklari bir sey var, bu millet kararini verdi zaten kardesim. Bu millet 21. yüzyilda açligi yeniden yasiyor. Bu ortami bizim önümüze koyanlari gayet iyi biliyor, sizi gönderecek kardesim. Iradesiyle, sandikta gönderecek. Istediginiz gibi degistirin gönderecegiz arkadas gönderecegiz. Türkiye’nin huzura ihtiyaci var. Allah’in izniyle yolcu edecegiz onlari.

3: Öte yandan hangi sartlarda olursa olsun milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansitmak üzere seçim güvenligini saglamak amaciyla bir çalisma grubu daha olusturduk. Bunlarin ne yapacagini biliyoruz. Her türlü dalavere, üç kagit bunlarin isi bunu da gayet iyi biliyoruz. Bizim görevimiz önlem almak. 6 lider bu konuda anlastik. Sandik, seçim güvenligini saglayacagiz.

4: Su çagriyi yaptik; ‘Buradan tüm vatandaslarimiza seslenmek istiyoruz. Bizler Türkiye’yi karanlik günlerden çikartma kararliligi içerisindeyiz. Umutlarimiz ve gelecege olan inançlarimiz Türkiye’nin sorunlarindan çok da büyüktür’ diyoruz. Umutlarimiz ve inancimiz sorunlari asacaktir ve sorunlari çözecektir.

5: ‘Hedefimiz istisare ile derin sorunlarimiza son vermek ve her bir vatandasimizi insan onuruna yakisir bir yasam ve refah standardina ulastirmaktir’ Bizim bireysel hiçbir beklentimiz yok. Hiçbirimiz devletin hazinesine el uzatma gibi bir niyet asla ve asla tasimadik ve tasimiyoruz. Devletin hazinesine el uzatanlardan da hep birlikte hesap soracagiz.

Hiçbirimiz adaletsizligi savunmadik. Tüyü bitmemis yetimin hakkini yemedik, yedirmemeye de kararliyiz. Bizler 6 lider Londra’daki bir avuç tefeciye hizmet etmeyecegiz. 84 milyona hizmet edecegiz.

“HIÇ MERAKLANMAYIN AZ KALDI”

“Toplumun her kesimi sorunlarini dillendirmemizi istiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndan bir grup arkadasimiz ulastilar. Ek ders karsiligi çalisanlar bunlar. Aslinda öyle ders falan yok ama bunlar bu isim adi altinda görev yapiyorlar. Bunlarin içinde sosyologlar, ögretmenler, psikologlar, hemsireler var. Diger memurlar gibi görev yapiyorlar. Is güvenlikleri yok. Bakan onaylamazsa islerine son veriliyor. Kadrolu çalisanlarla ayni görevi yapiyorsunuz ama güvenceniz yok bunun düzelmesi lazim.

Tam zamanli çalisiyorlar. Yillik izinleri, analik, süt, evlilik izinleri yok. Izin haklari öyle bir noktadaki dogum yapiyorsa bir kadin isine son veriliyor. Ayni sürede çalisiyorlar, ayni isleri yapiyorlar aldiklari aylik son derece düsük. Kadrolu personelle birlikte bunlar da sahaya çikiyorlar. Onlar yolluk aliyorlar, bunlara yolluk verilmiyor. Bunlari 21. yüzyilin çagdas kölesi gibi çalistiriyorlar. Dramatik olan, bunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi içerisinde olmasi. Aile Bakanligi aileyi korumuyor. Hiç meraklanmayiz az kaldi sandik gelecek. Ayni isi yapiyorsaniz ayni ayligi alacaksiniz.”

IKTIDARA BES TAVSIYE

“Devleti yönetemiyorlar. Sorunlarin altinda ezilmis vaziyetteler. Ekonomiyi yönetemiyorlar. Her soruna çözüm üretelim derken baska sorun patliyor. Devlet akilla, bilgiyle, birikimle, liyakatle yönetilir. Siz bunlari yapmazsaniz devleti saglikli yönetemezsiniz. Biz hem sorunlari çözmek hem de huzur içinde yasanacak bir Türkiye insa etmek istiyoruz. Bunlarin sosyal devletten de haberi yok.

‘CHP hep elestiriyor hiç öneri getirmiyor’ diyorlar ya. Bu sefer bes tavsiyem olacak. Türkiye Cumhuriyeti’ni tek bir kisi yönetiyor. Mahkemeler dahil hiçbir kurumun esamesi okunmuyor. Bütün yetkiler bir kiside toplanmis.

Çok iyi niyetlerle bu tavsiyelerimi yapiyorum. 84 milyon insan huzursuz. Bu sorunlari isleyip iktidar olmak degil tavsiyelerde bulunup iktidar olmak çok daha iyidir benim için. Çünkü biz hem sorunlari bilen, çözen anlayisla iktidar olmak istiyoruz.

1: Maceraci para ve kur politikalarindan vazgeçin. Devlet maceraci politikalarla yönetilmez. Siz devletin Merkez Bankasi’na arkeolog atarsaniz devlette liyakat yok demektir. 128 milyar dolar gitti nereye gitti bilen yok.

Laf aramizda damat yeni bir kitap çikarmis. Baktim kitaba, 128 milyar dolar var mi diye. Tik yok… Eylül ayinda dolar 8 liraydi simdi 15 liraya dayandi. Öngörüsüz, macerali politika sizi buraya getirir. Milli Kurtulus Savasi’ni veren bir ülkenin yönetimi borç para için gidip boyun eger mi? Benim agrima gidiyor, laf aramizda Bahçeli’nin hiç agrina gitmiyor.

Benim bu tavsiyemde bir yanlislik, kusur, eksiklik varsa rahatlikla çikip söyleyebilirler. Yanlisin var bizim yaptigimiz dogrudur desinler. Tabi cesaret ederlerse televizyona da çikmaya hazirim. Eger cesareti varsa söyledigi her sözünde hakliysa ve ben haksizsam dünya kadar televizyonlari var onlarin beni davet ederler çikariz beyefendiyle o da anlatir ben de anlatirim millet de bizi dinler kim dogru söylüyor kim yanlis söylüyor. Cesaret eder mi? Edemez.

2: Kur korumali mevduata derhal son verin. Türkiye’yi felakete sürüklüyorsunuz. Fakirden alip zengine veriyorsunuz. Nas dediler, kuran, iman dediler peki yüzde 92 faizi neresinde din, iman, kuran var kardesim? Yüzde 92 faiz veriyorsunuz. ‘Nas’ diyordunuz ne oldu da Nas birden pas oldu? Fakirden alip tefeciye hizmet eden bir uygulama yanlistir.

3: Hazineyi ölçüsüz yük altina sokan Kamu Özel Isbirligi. Tam bir soygun düzeni. Bunu derhal Türk Lirasi’na çevir kardesim. Zorlaniyorsan, ‘Ben bunu yapiyorum CHP benim arkamda kapi gibi duracak’ dersin. Vallahi de billahi de kapi gibi dururuz. Çünkü biz besli çeteye degil 84 milyona hizmet etmek istiyoruz. Sen kararini 84 milyondan yana al sana her türlü destegi veririz. Bu milleti açlikla, yoksullukla sinama kardesim.

Öyle bir tabloyla karsi karsiyayiz ki. Sanki enflasyon, dolar yetmiyor bir de ABD’deki, Almanya’daki enflasyonu da bu milletin sirtina yikiyorsun. Siz de vicdan, ahlak var mi? Hadi bizim enflasyonu anladik. Almanya’daki enflasyonu niye bu milletin sirtina yikiyorsun? Bunun dinde, imanda, ahlakta yeri var mi yok mu? Yeri yok arkadaslar. Haramzadelerin, devleti soyanlarin kitabinda vardir bu.

Erdogan’in cesur olmasini istiyorum. ‘Ben soyguna izin vermem’ de. Sen tavrini besli çeteden yana koymussun, olmaz. Degistireceksin bunu. Degistirirsen en büyük destegi CHP’den alacaksin.

Soygunun boyutunu geçmis dönemde AK Parti’ye oy veren ve simdi de oy verme egiliminde olan kardeslerim için aktarayim;

-Sehir hastanelerinin maliyeti 12 milyar dolar, 97 milyar dolar ödeyecegiz.

-Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün maliyeti 3 milyar dolar, 9 milyar dolar veriyoruz.

-Osmangazi Köprüsü 1 milyar 200 milyon dolar, 15 milyar dolar veriyoruz.

Emin olun akli basinda olan hiç kimse böyle bir rezalete katlanamaz. Benim tavsiyelerim senin oyunu arttirir. Halka güven verir. ‘Kiliçdaroglu’nun dedikleri dogrudur. Tavsiyelerini yapacagim’ de. Dedigin andan itibaren seni alkislayacagiz.

4: Katar askindan derhal vazgeçin. Tank-Palet’i istedi onu verdin. Adamlarin tank üretmeleri mümkün degil ama ordudan alip verdiniz. 2018’de tankimiz olacakti 2022 ortada tank yok… Orduya yapilmis en büyük ihanettir. Arsalar, araziler verdiler. Bir devlet bu kadar pazarlanir mi? Burasi ticarethane mi? Bahçeli’nin agrina gitmiyor bunlar. Bu ülkenin çikarlari üzerine benim milliyetçiligim var.

Borsa Istanbul’u da Katar’a verdiler. Son iki ay içinde 2.5 milyon küçükbas hayvani uçaklarla Katar’a gönderdiler ucuz et yesinler diye bize gelince yüzde 48 zam yaptilar. Adana’da bin 500 kasap kepenk indirdi ve eylem yapti. Seslerini kestiler, televizyonlar bile dogru dürüst vermedi.

Öyle bir tabloyla karsi karsiyayiz ki kirmizi etle ilgili TÜIK kamuoyuna açiklama yapar. Son 25 aydir TÜIK hiçbir bilgi vermiyor. Bizim vatandasimiz çocuguna et yediremezken yüzde 48 zam yapiyorsun, buradaki kirmizi eti Katar’a götürüyorsun. Bizim insanimizi da ete muhtaç hale getiriyorsun.

5: Tarimda ve enerjide Türkiye’yi disa bagimli hale getirdiler. Böyle bir tablo Türkiye’de yasandi mi? Türkiye bu noktaya nasil geldi. Dua ediyoruz gemiler gelsin diye. Seker karaborsaya düstü. Benim bildigim sekerin kara borsaya düsmesi ikinci dünya harbinde olmussa olmustur. Nasil oluyor seker kara borsasi oluyor? Çiftçiye 211 milyar lira alacagini ödeyeceksin kardesim. Bir devlete yüzde 60 oraninda enerjide bagimli hale gelinir mi? MGK bunu gündeme getirdi mi getirmedi mi bilmiyorum. Getirmemisse o da görevini yapmamistir.”



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı