Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kredi kullananlara önemli uyari!

Kredi kullananlara önemli uyari!

Tüketiciler Birligi Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Dinç, 10 yil geriye dönük olarak bankadan kredi çekerken kesilen sigorta, dosya ve diger masraflarin geri alinabildigini söyledi

Dinç, bankalarin yaptiklari islemlerden 30 kalemden fazla tahsilat gerçeklestirdigini belirtti.

Bunlarin büyük kisminin hizmet karsiligi alinan paralar olmadigini savunan Dinç, “Örnegin krediyi çeken vatandasin talebi olmadan sigorta adi altinda meblaglar kesiliyor. Zatenkredi alirken güvence olarak birçok sey isteniyor. Bunlara ragmen bankalar sigorta parasi keserek, vatandasi magdur ediyor. Vatandas ise bu parayi ancak kendisinden kesildigi zaman farkina variyor” diye konustu.

KESILEN BEDELLER GERI ISTENEBILIR

Bankadan kredi çekenlerin durumu fark ettikleri andan itibaren Tüketici Hakem Heyetleri`ne basvuruda bulunabileceklerini vurgulayan Dinç, sunlari kaydetti:

“Kesilen bedeller geri istenebilir. Kanunen buna hakkimiz var. Konuyla ilgili Yargitay`in verdigi kararlar var. Sadece yakin zamandakiler degil 10 yil geriye dönük olarak bankadan kredi çekerken kesilen sigorta, dosya ve diger masraflar geri alinabiliyor. Ancak çogu vatandasimiz bu hakkini bilmiyor ve bu paralar bankalarin kasasina kaliyor. Sadece sigorta degil dosya masrafi adi altinda kesilen bedeller de geri istenebilir. Bu nedenle vatandaslarimiz, kredi ödemelerini tamamladiktan sonra ya da daha önce kredi çekip borcunu kapatmissa, kendilerinden kesilen bu paralari mutlaka geri istesinler.”

IMZALAMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN

Dinç, kredi çekeceklere haklarini bilerek sözlesme yapmalari uyarisinda bulunarak, söyle devam etti:

“Bankalar, önümüze karinca yazisi gibi onlarca sayfa sözlesme uzatiyor. Birçok vatandasimiz da bu maddeleri okumadan imza atiyor. Sözlesmeyi imzalamadan önce mutlaka okuyun ve akliniza yatmayan maddeleri degistirmelerini isteyin. Yoksa, sözlesmeyi imzaladiktan sonra degistirme sansiniz olmaz.”

AA



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı