Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

9 NOLU BASIN BÜLTENI

9 NOLU BASIN BÜLTENI

Esenler Kaymakamligi tarafindan Ilçemiz Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünün "Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay Islemlerinde "Isyeri Açma ve Çalistirma Ruhsati" Aranmayacak" konulu 9 sayili basin bülteni kamuoyuna duyurulmak için gazetemize basin bült

Haber Merkezi/Gazete Esenler

 

9 NOLU BASIN BÜLTENI

Esenler Kaymakamligi tarafindan  Ilçemiz Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünün "Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay Islemlerinde "Isyeri Açma ve Çalistirma Ruhsati" Aranmayacak" konulu 9 sayili basin bülteni kamuoyuna duyurulmak için gazetemize basin bülteni gönderilmistir.

       BASIN BÜLTENI                

Sayi :9

 

 

GIDA ISLETMELERININ KAYIT VE ONAY ISLEMLERINDE

“ISYERI AÇMA VE ÇALISTIRMA RUHSATI” ARANMAYACAK…

 

 10.01.2013 tarih ve 28524 sayili Resmi Gazetede, “ Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay Islemlerine Dair Yönetmelikte” Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Yayimlanan Yönetmelik geregi;

 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay Islemlerine Dair Yönetmeligin 5 inci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan; ’’ Gida isletmecileri, kayit kapsamindaki isletmelerini ilgili kurumdan Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsati aldiktan sonra isletme kayit islemlerini yaptirmak üzere, en geç otuz gün içerisinde yetkili mercie basvurmak ve basvuru tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde kayit islemlerini tamamlamak zorundadirlar. ’’ hükmü yürürlükten kaldirilmistir. Yani Isletme Kayit Islemleri için Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsati ibrazi gerekmemektedir.

Ayni Yönetmeligin 6 nci maddesinin birinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

‘’(1) Depo, perakende, toplu tüketim isletmecileri Ek-2’ deki (1- Dilekçe, 2- Beyanname ); gida üreten isletmeciler Ek-3’ teki (1- Dilekçe, 2- Beyanname, 3- Seker üretimi veya seker paketleme konusunda faaliyet gösterecek gida isletmelerinin Seker Kurumu’ndan alacagi uygunluk yazisi) bilgi ve belgeler ile birlikte yetkili mercie basvururlar” ifadesine yer verilmistir.

            Ayni Yönetmeligin 8 inci maddesinin üçüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

Onay Usul ve Esaslari: ‘’(3) Yerinde yapilan resmi kontrol sonucunda;

a)      Isletmenin uygun bulunmamasi halinde isletmenin eksiklikleri belirtilerek basvuru dosyasi gida isletmecisine iade edilir.

b)      Isletmenin uygun bulunmasi halinde gida isletmesine Ek-8’ deki isletme sartli onay belgesi ve isletme onay numarasi verilir.’’

Ayni Yönetmeligin 13 üncü maddesinin birinci fikrasi ‘’(1) Bu Yönetmelik kapsaminda verilen isletme kayit ve onay belgeleri tek basina sinai faaliyet yapilmasina izin vermez. Isletme kayit ve onay belgelerinin geçerli olabilmesi için isyeri açma ve çalisma ruhsatinin bulunmasi zorunludur. Bu ruhsatin herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde isletme kayit ve onay belgelerinin geçerliligi kendiliginden sona erer.’’ hükmü yürürlükten kaldirilmistir.

Ayrica Ayni Yönetmeligin 13 üncü maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

‘’(2) Gida isletmelerine Kanun kapsaminda verilen isletme kayit ve onay belgeleri 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayili resmi Gazete’de yayimlanan Gida Hijyeni Yönetmeligi, 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Hayvansal Gidalar Için Özel Hijyen Kurallari Yönetmeligi, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Hayvansal Gidalarin Resmi Kontrollerine Iliskin Özel Kurallari Belirleyen Yönetmelik ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Gida ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik kapsaminda verilen belgelerdir.

Bu belgelerin alinmasi diger kamu kurum ve kuruluslari tarafindan ilgili mevzuata göre verilen izin veya ruhsatlarin alinmasi mükellefiyetini ortadan kaldirmaz.

 

Dolayisiyla bu son degisikliklerle ilçemizdeki gida isletmecilerinin kayit altina alinmasi ve isletme kayit belgesi verilmesinde isyeri açma ve çalisma ruhsati ibrazi istenilmemekte olup, ilgili isletmenin dilekçe ve beyannamesine istinaden isletme kayit altina alinarak isletme adina, isletme kayit belgesi düzenlenecektir. Ilçemiz gida isletmecilerinin en kisa zamanda Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügümüze basvurarak isletme kayit belgelerini almalari önem arz etmektedir.

Esenler Ilçe Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü

 

Irtibat Tel: 430 92 37-35

 

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı