Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Saglik Bakanligi, ‘corona’ tedavisinde HIV ve sitma ilaçlarini kullanacak

Saglik Bakanligi, ‘corona’ tedavisinde HIV ve sitma ilaçlarini kullanacak

Saglik Bakanligi, ‘corona’ vakalarinda teshis sürecini ve hangi tedavinin uygulanacaginin ayrintili olarak anlatildigi Covid-19 algoritmasini yayinladi. ‘Corona’ vakalarinda AIDS tedavisinde kullanilan ilaçlarin kombinasyonu ile sitma tedavisinde kullanil

Milliyet’ten Aykut Yilmaz’in haberine göre birinci basamak saglik kuruluslarina (aile sagligi merkezleri) ates veya solunum yolu enfeksiyonu bulgulari ile basvuran kisi, tibbi maske takilarak diger hastalardan ayri muayene alanina alinacak.

Bu kisinin son 14 gün içerisinde hizli vaka artisinin yasandigi ülkelerde bulunma veya Covid-19 tanisi almis bir kisiyle temas öyküsü olmasi halinde, hastanin durumu saglik müdürlügüne bildirilecek. Hasta ikinci ve üçüncü basamak saglik kurulusuna (devlet hastaneleri ve üniversite egitim hastaneleri) sevk edilecek.

Ikinci ve üçüncü basamak saglik kuruluslarinda ise Covid-19 tanisina uyan bir vaka ile karsilasilmasi durumunda bu kisi izole edilecek. Hastadan alinan örnek negatif çikarsa, hastaya alternatif taniya yönelik tedavi verilecek.

48 saat tedaviye ragmen semptomlarda düzelme yoksa hastadan ikinci defa örnek alinacak. Pozitif çikarsa Covid-19 tanisi ile güncel literatürdeki ve Covid-19 rehberindeki bilgiler isiginda uygun sekilde tedavi uygulanacak.

yilesen hasta iki negatif test sonrasi taburcu edilecek

Eriskinler için hazirlanan algoritmada, halihazirda Covid-19 için güvenilirligi ve etkinligi kanitlanmis spesifik bir antiviral tedavi bulunmadigi kaydedilen algoritmada Çin olmak üzere farkli ülkelerden, hastalik tablosuna ve hastaligin siddetine göre çesitli antiviral tedavilerin kullanildigi çalismalar yayimlandigi belirtildi.

Bu tedavilerden lopinavir/ritonavir (HIV ve AIDS’de kullanilan ilaçlar) kombinasyonu ve hidroksiklorokinin (sitma tedavisinde kullanilan ilaç) Türkiye’de ruhsatli oldugu belirtildi. Vakalarda bu ilaçlarin kullanilmasinin kararlastirildigi belirtildi.

Iyilesen hastalarin taburcu edilmesi için en az 24 saat arayla alinan iki solunum yolu örneginin negatif sonuçlanmasi beklenecek.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı