Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

SIYASET DILI

SIYASET DILI

Atalar bosu bosuna insanlar konusa konusa hayvanlar koklasa koklasa anlasir dememis!

Atalar yine kap içinde ne varsa disari o tasar demis.

Insanlar sosyal bir varlik olarak birileri ile konusma ihtiyaci duyar. Hatta beden dili diye bir dil vardir ki çogu insan onunla konusmaya baslar, onunla kapilari açar.

Beden dili güzel elbise, güzel kravat demek olmayip, samimiyet kokan bir durus, güzel bir bakis ve mesafeyi koruyabilme erdemidir.

Siyaset denen yönetme sanatinin araçlarindan biri de sözdür.  O yüzden iyi konusan siyasetçilerin iyi siyasetçi sanilmasi da kaçinilmaz bir yanilgi türüdür.

Siyasilerin toplumun önünde olan kisiler olarak gerekli donanima haiz bir sekilde, dogru, dürüst ve doyurucu konusmasi beklenir. Bu beklenti de dogru ve dürüst olup bunlari arayan insanlarin hakkidir. Fanatigin saksakçinin böyle bir beklenti içerisine girmesini beklemek abes olur.

Donanim azaldikça hakaret üslubu gelisir. Bunu son yillarda üzülerek de olsa görmekteyiz.

Zamanimiz medya çagi oldugu için konusmak her zamankinden daha çok anlam ifade etmekte, konusmalara her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü kayit imkânlari ve konusmalarin yayilma hizi her zamankinden daha fazladir.

Çikan sözler artik ok degil kursun gibi olmakta, makamin büyüklügüne göre bu kursun tüfek degil taramalidan çikmis gibi zayiat vermektedir.

Ülkemizde kendinin bu konuda bilgisi ve becerisi olmadigini beyan eden sözde siyaset erbabi bir makama gelince otomatik olarak donanimsiz oldugunu beyan etmis olur ve bu donanimsizlik onu her geçen gün daha asabi, daha çekilmez, daha komik kilar.

Donanimsizlik zamanla da ortaya çikar. Ihtiyaçlar degisir yöneticilerin bu degisiklige hazir olmasi gerekir. Lakin laf olsun torba dolsun diye konusma anlayisi prim yapanlar çok bahsettikleri degisimde de sinifta kalir o yüzden asabilesir.

Donanimsizlik ve donanimini yitirme durumunun farkinda olmayan siyasetçi amiyane tabiri ile herkese salça olmaya baslar. Kamu gücünü kendi gücü zannedip daha da azgin ve saldirgan olabilir. Aslinda çakaldir kendini kurt zanneder. Karsisina kurt çikinca da kuyrugunu sikistirir ve kaçar.

Donanimsiz kendini gelistiremeyen güzel konusma dedigimiz seyin sadece namesini tasiyan bu tür siyasetçilerin varligi genel kültür ve egitim sorunudur aslinda.

Yaptiklarina degil konustuklarina bakmak maganda kültürünün sonucudur. Maganda kültürü yayilip yüz buldukça mafya ve terör kültürüne dogru evrimlesir. O yüzden maganda kültürüne müsamaha etmemek gerekir.

Anadolu hikmet ve irfaninin kök saldigi bu topraklarda Anadolu kültürünü maganda kültürüne teslim eden her siyasetçinin ortak dili sert, kutuplastirici, ayristirici ve itibarsizlastiricilik üzerinedir. Buna prim verenlerin tarih ve itibar özlemleri sahtekarlik kokmaktadir.

Siyaseti hizmet etmek amaci ile yapanlarin dili naif ve hos oldugu kadar siyaseti menfaat ve çikar için yapanlarin dili esek arisi gibi olmakta bir dedikleri bir dedigini tutmamaktadir.

Anlasinlar diye maganda kültürüne, yine o kültürden birinin sözü ile cevap verelim “Insan da iki delikten ses çikar biz agizdan çikanlara bakiyoruz!!!”



  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.8 ° / 11.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu