Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Sokakta polis sandikta baraj

Sokakta polis sandikta baraj

Halkin demokrasi talebini sokakta polis siddetiyle bastiran AKP`nin, sürekli adres gösterdigi sandikta da demokratik adimlara tahammülü yok. AKP yüzde 10 seçim barajini koruyacak. Her 5 seçmenden birinin oyunun çöpe gittigini belirten siyasiler tepkili: H

Halkin demokrasi talebini sokakta polis siddetiyle bastiran AKP`nin, sürekli adres gösterdigi sandikta da demokratik adimlara tahammülü yok. AKP yüzde 10 seçim barajini koruyacak. Her 5 seçmenden birinin oyunun çöpe gittigini belirten siyasiler tepkili: Halk iradesi yok sayiliyor

Bülent Arinç, gazetecilerin Ankara temsilcileriyle bulustugu iftarda, hükümetin demokratiklesme paketine iliskin bilgiler verdi. Demokratiklesme ile ilgili “Yaptigimiz çalismalar sonuçlandi. Persembe günü çalisacagiz, noktayi koyacagiz. Sonrasi Basbakan’a takdimdir“ diyen Arinç, ekim ayindan itibaren yasa degisikliklerinin gündeme gelebilecegine degindi.
Arinç, açiklamasinda seçim barajinin düsmeyecegini vurguladi. Arinç, “Baraji yüzde 10’da tutup ek tedbirlerle temsilde adaleti saglayacak düzenlemeler yapilabilir. Biz yönetimde istikrarin olmasi için barajin muhafazasini düsünüyoruz ” dedi. BirGün olarak seçim barajinin düsürülmesi için çalismalar yapan ve öneriler veren partilere Arinç`in açiklamasini sorduk.

KIM NE DEDI?
ÖDP Es Genel Baskani Alper Tas: Bülent Arinç`in açiklamasi da, AKP`nin seçim barajinin düsmemesi de sürpriz degil. 12 Eylül yasaklarinin arkasina siginiyor AKP. Böylelikle, demokratik alanin önünün açilmasi engelleniyor. Seçim barajinin sürmesi, ayni zamanda Kürt sorununun çözüm süreci için de çok önemliydi. Silahlarin birakilip fikirlerinin yaristirilmasi isteniyorsa, bu seçim barajinin düsmesi gerekir.

CHP Grup Baskanvekili Akif Hamzeçebi: 2011 seçimlerinden sonra bütün siyasi partilerin bir araya gelmesiyle yeni bir anayasa için anayasa uzlasma komisyonu olusturuldu. Anayasa uzlasma komisyonu çalismalarini hala yürütüyor bu komisyonun temel amaci 12 Eylül’ün ürünü olan Anayasa’dan Türkiye’yi kurtarmaktir. Bunun ön kosulu baraji düsürmekten geçiyor. Baraj konusunda makul bir oran ülkelerin toplumlarin ihtiyacina göre makul bir orani belirlemek mümkündür. Biz bu orani yüzde 3 olarak belirledik. Bizim için yüzde 3 baraji Türkiye sartlarinda uygun bir baraj oranidir. %3’lük barajda temsil çok daha güçlü olur. Örnegin 2002 seçim sonucu olusan parlamento 2002 sonrasi dönemlerin temsil açisindan en zayif en güçsüz olan parlamentosudur. Geçerli oylarin ancak %54`ü TBMM`de temsil edilmisti. Anayasa ve yasalara uygun parlamento tesekkül etmisti, ama mesruiyet açisindan sorunlu bir parlamento vardi. Simdi ise temsil açisindan baktigimizda yüzde 83-84 düzeyinde bir temsil orani vardir. %3lük barajda temsil orani %95 -97 seviyelerine çikacaktir.

Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel: AKP`nin yüzde 10 seçim barajini kaldirmaya niyeti yok. Bize göre halkin iradesini yok sayan bu baraj kaldirilmalidir. Biz bunu yillardir dillendiriyoruz. En son Gezi Parki isyaninda halkimiz bu demokratik talebi yine gündemine aldi. Bu barajin kaldirilmasi, demokrasinin saglanmasi Gezi isyani ile birlikte sokaklara çikan halkin iradesi, siddetsiz bir dünya için mücadele eden kadinlarin, toplu is sözlesmeleri, güvenceli is, güvenli gelecek için mücadele eden isçilerin, baris ve özgür yasam için direnen Kürt halkinin çabasiyla mümkündür. Önümüzdeki yillara oranla çok daha umutluyuz. Kimse unutmasin Gezi sayfasi henüz kapanmadi.

BIRGÜN



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı