Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Soma`da maden faciasi 201 ölü

Soma`da maden faciasi 201 ölü

Enerji Bakani Taner Yildiz, Soma`da maden ocagindaki yanginda su ana kadar 201 isçinin hayatini kaybettigini, 80`inin yaralandigini söyledi. Madende çalisan sayisi ise 787...

Soma’da maden faciasi 201 ölü

Enerji Bakani Taner Yildiz, Soma`da maden ocagindaki yanginda su ana kadar 201 isçinin hayatini kaybettigini, 80`inin yaralandigini söyledi. Madende çalisan sayisi ise 787...

 

“Rakamlarin yükselmesinden endise duyuyoruz” diyen Yildiz, isçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatlarini kaybettigini belirtti.

ISTE YILDIZ’IN AÇIKLAMALARI – VIDEO

BELEDIYE BASKANI: 157 KISIYI KAYBETTIK

Manisa Belediye Baskani Cengiz Ürgen ISE Soma’daki maden faciasinda 157 isçinin hayatini kaybettigini 75 kisinin yaralandigini açiklamisti.

Ergün AFAD ve kurtarma ekiplerinden aldigi bilgiye göre saat 24.00 itibariyla maden faciasinda ölen isçi sayisinin 157’ye ulastigi bilgisini vermisti.

IÇERIDEKILERIN SAYISI BILINEMIYOR

Manisa Itfaiye Daire Baskani Ali Gül, galerilerin dörtte üçüne girdiklerini, içeride su anda yanginin tamamen söndügünü, dumanin da büyük ölçüde tahliye edildigini bildirdi. Kendisinin de gaz maskesiyle galerilerde dolastigini anlatan Gül, ölü sayisinin artmasindan endise ettiklerini, arama ve kurtarma çalismalarinin sürdügünü bildirdi.

Isçi ölümlerinin büyük bir kisminin karbonmonoksit gazindan gerçeklesmis olabilecegi öne sürüldü. Ölen isçilerin cansiz bedenleri soguk hava deposu ve hastane morglarina tasinmaya baslandi. Bu arada Enerji Bakani Taner Yildiz, facianin bilançosunu açiklamaktan kaçindi. Yildiz, gezetecilerin israrli sorularina ragmen can kaybi ve yarali sayisini su an açiklamayacaklarini söyledi. Iddialara göre 157 ölünün yanisira halen mahsur kalan 200'e yakin madenci oldugu iddia ediliyor.

TRAFO PATLADI!
Manisa’nin Soma Ilçesi’ndeki özel bir sirkete ait kömür ocagindan, sali günü saat 15.15
'de trafo patlamasi nedeniyle yangin çikti. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalismadigi için yukari çikamayan 20 isçi trafo bölgesinde, 200-300 kadar isçiyse yerin 2 kilometre kadar altinda mahsur kaldi. Manisa ve çevre illerden gelen arama kurtarma ekipleri ile komsu maden ocaklarina ait tahliye ekipleri kurtarma çalismalarina basladi. Ilk etapta patlamanin yasandigi bölgedeki 20 isçi kurtarildi. Bölgeye çok sayida ambulans sevk edildi.

JANDARMA GÜVENLIK ÖNLEMI ALDI

Soma’da maden kazasinin ardindan göçük haberini alan madenci yakinlari da maden alanina akin etti. Genis güvenlik önlemleri alinan bölgeye girmek isteyen madencilerin aileleri jandarma ekipleri tarafindan içeri alinmadi.

CHP, SOMA’YA HEYET GÖNDERDI

Çalisma Bakanligi’nin üç müfettis görevlendirdigi olayla ilgili CHP de Manisa’ya heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, Istanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Izmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroglu ve Alaatin Yüksel’den olusan heyet, patlamanin meydana geldigi ocakta incelemeler yapacak.

BAZI ISÇILERE ULASILDI
Soma’da maden ocagindaki yangin sonrasi madenin içinde mahsur kalan isçilerden bazilari sag olarak çikarilmaya baslandi.

Eynez mevkisindeki bir maden ocaginda trafoda çikan yangin sonrasi yerin 2 kilometre altinda mahsur kalan isçileri kurtarmak için uzman ekiplerin çalismasi devam ederken, mahsur kalanlardan bazilari arama kurtarma ekiplerince çikartilmaya baslandi.

Madenden çikan her isçi, yakinlari tarafindan alkislarla karsilandi. Isçilerin bir bölümünün yürüyerek çiktigi, sedyeyle çikarilan bazi isçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadigi gözlendi. Çikarilan isçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.

Bu sirada çok sayida isçi ailesinin madenin önüne yigilmasi nedeniyle güvenlik görevlileri kalabaligi dagitmaya çalisiyor. Çok sayida isçi yakininin madene ulasmak üzere yola çikmasi nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasindaki 30 kilometrelik yolda konvoy olustu.

Maden önünde bekleyen bazi isçi yakinlarinin dua ettigi bazilarinin da fenalastigi gözlendi.

AFAD YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Basbakanlik Afet ve Acil Durum Yönetim Baskanligi AFAD, yasanan kazanin ardindan yazili açiklama yapti. Iste o açiklamadan bazi satir baslari:

Maden kazasi sonrasi mahsur kalan isçilerin kurtarilmasi çalismalari kapsaminda Basbakanlik AFAD koordinasyonunda Izmir’den 1 ambulans helikopter, Izmir Il AFAD Afet ve Acil Durum Birlik Müdürlügü, Manisa Il AFAD ile Balikesir Il AFAD Müdürlüklerine bagli ekiplerimiz toplamda 6 araç ve 38 personel ile olay yerine sevk edilmistir. Ayrica Izmir Il AFAD Müdürlügü’nce bölgeye 1 adet lojistik çadir ve kurulum için ekip gönderilecektir.

Sevket YILMAZ/SOMA, (Manisa) (DHA)

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı