Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tren, vapur ve otobüse herkes binemeyecek!

Tren, vapur ve otobüse herkes binemeyecek!

Maliye Bakanligi dügmeye basti. Yeni uygulama basliyor... Milliyet

Sadece geçen yil 138 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi düzenlenince Maliye dügmeye basti.Hem tasarruf saglayacak hem de kayitdisiligi önleyecek e-bilet uygulamasiyla alinan biletler yolcunun e-postasina gönderilecek.e-postasi olmayanlar trene vapura binemeyecek.
Vatan`in haberine göre: Maliye Bakani Mehmet Simsek’in talimatiyla karada ve denizde e-bilet dönemi basliyor. Mehmet Simsek, sadece 2011 yilinda yaklasik 183 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi düzenlendiginin belirlenmesi üzerine dügmeye basti. Yarattigi yüksek maliyetler nedeniyle kayitdisiyla mücadele kapsaminda e-bilet düzenlemesi ile artik sehirlerarasi ve uluslararasi kara ve deniz seyahatlerinde kagit bilet dönemi sona erecek. Yerine getirilen e-biletle beraber yolcu listeleri de elektronik ortama tasinarak yolcu listelerinde de kagit sistemi kaldirilacak. Trene, otobüse ve vapura binmek isteyen herkesin e-postasi olmak zorunda, çünkü biletler mail yoluyla alinacak.
Maliye Bakanligi’nin elektronik fatura uygulamasindan sonra simdi de elektronik bilet uygulamasi basliyor. Mevcut uygulamada yolcu biletleri, yolcu tasimaciligi yapan firmalar tarafindan elektronik ortamda olusturuluyor ve internet ortaminda satiliyor olmasina ragmen yasal mevzuat geregince yolculara kagida basilarak veriliyor. Kagida basilan biletin ikinci kopyasinin, yasal saklama sürelerince mükellef tarafindan saklanmasi gerekiyor.

Yarin Basbakanlik’ta...
Ayrica karayolu tasimaciliginda, yolcu listelerinin kagida basilarak düzenlenmesi ve diger kopyalarinin da acente ve mükellef tarafindan yasal süreleri boyunca korunmasi zorunlu. Seyahat firmalari mevzuatin getirdigi bu yükümlülükler nedeniyle, yüksek bilet basim ve arsivleme maliyetlerine katlanmak zorunda kaliyorlar. Bu kapsamda is akislarinda acentelerden ikinci nüshalarin toplanmasi ve konsolide edilmesi gibi süreçler de önemli bir maliyet olusturuyor.
Yeni uygulamaya iliskin yönetmelik degisikliginin hazirlandigi ve yarin Basbakanliga sevkedilecegi belirtilirken, Maliye Bakanligi kaynaklarindan alinan bilgilere göre yeni düzenlemenin getirecegi sistemin özellikleri söyle: “Artik, seyahat firmalarina bugüne kadar bastiklari kagit biletleri, elektronik olarak düzenlemelerine izin verilecek. E-bilet izni alan mükellefler, olusturduklari biletleri merkez, sube, acente ve çagri merkezi gibi birimlerinin yaninda internet araciligi ile de yolcularina satabilecek. Biletlerini elektronik ortamda düzenlemek isteyen firmalar eger sirketlerse, ‘mali mühür’ edinmek zorunda olacak. Mali mühür, kamuoyunda, elektronik imza olarak biliniyor. Sirketi olmayan gerçek kisi seyahat acentelerinin ise ‘e-imza’ya sahip olmalari gerekiyor. Bunlarla beraber bütün seyahat firmalarinin e-fatura uygulamasina basvurarak e-fatura izni almis olmalari gerekiyor.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı