Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yazarlardan ?Dönüsüm? Önerileri

Yazarlardan ?Dönüsüm? Önerileri

Sehre ve içinde yasayan insana dair yeni ve kalici düsünceler üretmek ve bunlarin hayata geçirilmesi noktasinda fikir alis - verislerinde bulunmak amaciyla kurulan Esenler Sehir Düsünce Merkezi tarafindan düzenlenen sehir yazarlari ve akademisyenleri topl

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Yazar ve Düsünürlerden “Dönüsüm” Önerileri

Sehre ve içinde yasayan insana dair yeni ve kalici düsünceler üretmek ve bunlarin hayata geçirilmesi noktasinda fikir alis - verislerinde bulunmak amaciyla kurulan Esenler Sehir Düsünce Merkezi tarafindan düzenlenen sehir yazarlari ve akademisyenleri toplantisinin ilki, yemekli bir toplantiyla gerçeklestirildi.

Esenler Belediyesi tarafindan Esenler’e dair kalici düsünceler ve çözümler üretmek ve Esenler Kent Kimligi’ni olusturmak amaciyla kurulan Sehir Düsünce Merkezi’nin yine bu amaçlar dogrultusunda belli araliklarla düzenlemeyi planladigi ve ilkini gerçeklestirdigi sehir yazarlari ve akademisyenleri toplantisi Ramazan Bingöl Et Lokantasi’nda  gerçeklestirildi. Toplantiya, Istanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, AK Parti Ilçe Baskani Umut Özkan, çesitli üniversitelerin ögretim üyeleri, köse yazarlari ile belediye baskan yardimcilari ve belediye birim müdürleri katildi.

SEHIR DÜSÜNCE MERKEZIYLE CIDDI BIR EKSIKLIk GIDERILDI

Yogun programina ragmen yapilan daveti geri çevirmeyerek toplantinin bir bölümüne istirak eden Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kisa bir konusma da yapti. Düsün dünyasiyla birlikte olmanin ve bu enerjiyi paylasmanin çok keyifli oldugunu dile getiren Mutlu, düsün dünyasinin degerlerinin bir araya toplanarak sehre dair seyleri istisare etmelerinin son derece önemli oldugunu vurguladi. Sehir Düsünce Merkezi’nin Esenler Belediyesi için önemli bir hizmet merkezi oldugunu söyleyen Mutlu, “Belediyelerimiz hemen her alanda çalismalar yapmak için çesitli alanlara sahip. Ancak düsünceyle ilgili ciddi eksiklikler var. Esenler Belediyesi açtigi bu merkezle bu eksikligin giderilmesi noktasinda ciddi bir atilim yapti.  Istanbulumuzda böylesine bir is yapan, sehir için düsünen, insanimiz, gelecegimiz için düsünen, gerekirse tartisan insanlarimiza çok ihtiyaç var. Bu sehrin iyi bir medeniyet merkezi olabilmesi için sizlere ihtiyacimiz var” diyerek sözlerini tamamladi.

YENI UFUKLAR ÇIZMEK ÜZERE BURADAYIZ

Vali Mutlu’dan sonra konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, “Sizleri dinlemek, Sehir Düsünce Merkezi’ne yeni açilimlar yapmak ve yeni ufuklar çizmek üzere buradayiz” diyerek basladigi sözlerine söyle devam etti: “Sehir Düsünce Merkezi kuruldugu ilk günden itibaren Esenler için çok ciddi projeler üreterek bu projelerin hayata geçmesi için katki saglamis bir merkez. Merkezin daha verimli çalisabilmesi ve herkese açik olmasi münasebetiyle herkesin istifade edebilecegi de bir mekân oldugunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Esenler’in Istanbul’un en genç nüfusuna sahip ilçesi oldugunu vurgulayarak konusmasina devam eden Göksu, Istanbul’da ortalama bir kilometrekarede 13 bin kisi yasarken, Esenler’de bir kilometrekarede 68 bin kisinin yasadigini açikladi. Göksu, Esenler’in, Istanbul’da ortalama nüfusun 5 kati büyüklügünde bir nüfusu bünyesinde bulunduran ve yaklasik yüzde 41’inin 24 yas altinda oldugu, aile baglarinin ve komsuluk sisteminin çok güçlü yasandigi bir ilçe oldugunu hatirlatarak, bunlarla birlikte Istanbul’un en kötü yapilasmis, sosyal imkânlari ve sosyal donatilari itibariyle çok ciddi sorunlari yasayan da bir ilçe oldugunu ifade etti.

ESENLER, SUÇ ORANINDA EN SONUNCU ILÇE

Esenlerle ilgili olarak eskiden negatif bir algi oldugunu, ancak bugün bu durumun ortadan kalktigini açiklayan Göksu, “2009 ve 2010 yillari arasinda Esenler suç ve suç isleme oranlarinda ilk 10’da gidip geliyordu. Bugün gururla söyleyebiliriz ki Esenler, Istanbul’da suç ve suç islemede en sonuncu ilçelerden biri haline geldi” dedi.

“Sehrin insani yönünün ortaya çikartilmasi için bizim akla, akil destegine ihtiyacimiz var” diyen Göksu sözlerine söyle devam etti: “ Bize yön verecek, ufuk açacak, yeni seyler söyleyecek gerçekten düsünceye ihtiyacimiz var. Çünkü sehrin neresinden sehre baktiginiz çok önemli. Koza kulelerinden baktiginizda sehrin tamamini bir tas yigini olarak görürsünüz, ama sehre asagidan, sokak aralarindan bakarsaniz zaman sehrin insani yapisini görürsünüz. Biz sehrin insani yönünü ortaya çikarabilecegimiz, insanin sehirde neye ihtiyaç duyuyorsa o ihtiyacinin karsilandigi bir mekân haline gelmesi için çalismalar yapmak istiyoruz.”

HEDEFIMIZ SEHRE DAIR PROJELER ÜRETMEK

Baskan Göksu’nun ardindan toplantinin moderatörlügünü yapan ve ayni zamanda Sehir Düsünce Merkezi Bilim Kurulu Baskani olan Prof. Dr. Mazhar Bagli da kisa bir konusma yapti. Sehir Düsünce Merkezi’nin Esenler’e yönelik projeler üretmeyi hedeflediginden bahseden Bagli, “ Önceligimiz, Esenler. Ancak tek hedefimiz Esenlerle ilgili düsünceler ya da projeler gelistirmek degil. Biz tüm sehre dair düsünceler üretmeyi hedefliyoruz. Hepimizin ihtiyaci ve amaci sehre dair düsünceler üretmek” dedi.

Daha sonra Istanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Prof. Dr. Ümit Meriç basta olmak üzere toplantiya katilan çesitli üniversitelerden ögretim üyeleri, mimar, mühendis ve bazi köse yazarlari sehre dair ve sehrin yeniden insasina dair fikir ve düsüncelerini açikladilar. Toplantiya katilanlar, özellikle gündemde olan kentsel dönüsüm konusunda görüslerini açikladilar. Kentsel dönüsüm yapilirken sadece insanlara güvenli ve konforlu konutlar üretmenin yetmedigi, yapilacak konutlarda yapi –kainat iliskisinin kurulmasi, sehir haklarinin korunmasi, kültürel boyutunun unutulmamasi gerektiginde hemfikir olan davetliler, bu konuda üzerlerine düseni de yerine getirmeye hazir olduklarini dile getirdiler.

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı