Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hopa’da sol yerel seçimlerde birlikte hareket edecek

Hopa’da sol yerel seçimlerde birlikte hareket edecek

Hopa Yerel Yönetim Inisiyatifi’nin “Yerele soldan bakmak” bulusmasinda bir araya gelen CHP, HDP, Halkevleri ve ÖDP yerel seçimlerde birlikte hareket edecek. 2014 yerel seçimlerinde sol oylar çogunlukta olmasina ragmen CHP’nin sosyalistleri dikkate almayan

Artvin Hopa’da CHP, HDP, Halkevleri ve ÖDP’nin katilimiyla kurulan Hopa Yerel Yönetim Inisiyatifi dün (17 Kasim) “Yerele soldan bakmak / Halk için halkla beraber” baslikli bir toplanti düzenledi. Hopa Ticaret Odasi Toplanti Salonu’nda bir araya gelen Hopalilar yerel seçimlere giderken birlikte neler yapilabilecegini konustu.

Hopa’nin sol güçleri 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde birlikte hareket etmeyi ve üç sol adayin yaristigi bir önceki seçimde aradan siyrilarak seçimi kazanan AKP’yi alt etmeyi düsünüyor.

AKP nasil kazandi?

2014 yerel seçimlerinde sol oylar çogunlukta olmasina ragmen CHP’nin sosyalistleri dikkate almayan tutumu nedeniyle sol oylar bölünmüs ve seçimi AKP kazanmisti. CHP kendi basina hareket edip Turan Kasimoglu’nu aday göstermis ve oylarin yüzde 40,15’ini almis, ÖDP ve Halkevleri’nin ortak adayi Enver Korzay yüzde 7,42, HDP’den aday olan eski belediye baskanlarindan Yilmaz Topaloglu ise yüzde 5,54’te kalmisti. Sol adaylar 2., 3., 4. siralara yerlesirken oylarin yüzde 40,35’ini alan AKP ise 23 oy farkla baskanligi kazanmisti.

“Bu kentin kahrini devrimciler çekiyor”

Toplantiya Hopa CHP Ilçe Baskani Adnan Iskender, ÖDP Artvin Il Yöneticisi Mimar Mahmut Zeytinci, Hopa Halkevi yöneticisi Kamil Ustabas ve HDP adina Hopa eski Belediye Baskani Yilmaz Topaloglu katildi.

Mahmut Zeytinci

Ustabas’in açilis konusmasinin ardindan Mahmut Zeytinci yerel yönetimlerin ortaya çikisi ve planlanisi hakkinda bir sunus yapti.

Hopa’nin eski Belediye Baskani Topaloglu, “Hopa’da sol emin adimlar atarsa, bu çalismamizi sokaga tasiyip daha da güçlenerek AKP’yi yenebiliriz” diye konustu.

Halkevleri adina konusan Taylan Kaya ise “Bu kentin kahrini 7/24 devrimciler çekiyor. O yüzden aday olmak gibi bir hakkimiz var” diyerek Hopa’da hala toplumsal bir gerçeklik olarak kendini hissettiren güçlü devrimci damara ve sosyalistlerin önceki seçimde neden ayri aday çikardigina degindi.

Taylan Kaya

“31 Mayis Hopa olaylarinda bir aradaydik”

Kaya, iktidar olanaklarini arkasina alan AKP’nin bütün çabalarina ragmen sol potansiyelin daha güçlü oldugunu, sokakta bir araya gelenlerin sandikta da ortak hareket edebilecegini vurgulayip “31 Mayis Hopa olaylarinda bir aradaydik simdi yeniden bir arada basarabiliriz” dedi.

31 Mayis 2011’de Hopa’ya helikopter destekli bir polis ordusuyla gelen Tayyip Erdogan, HES’lere ve çay politikalarini protesto eden Hopalilarin büyük tepkisi ile karsilasmis, protestoculara yönelik polis saldirisinda emekli ögretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek yasamini yitirmisti. Bunun üzerine ülke genelinde protestolar düzenlenmis, Ankara’daki protestolarin ardindan Halkevleri, Ögrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti üyelerini hedef alan polis operasyonlari ve sonrasinda gelen Hopa Davasi toplumsal muhalefetin ortak mücadele gündemlerinden biri haline gelmisti.

Kamil Ustabas

“Bu bir ittifak”

Sendika.Org’a konusan Kamil Ustabas, “Bu herhangi bir adayi destekleme çalismasi degil. Bu bir ittifak. Hopa’daki sol güçler adaylarin belirlenmesinden programin olusturulmasina kadar bütün süreci birlikte örgütleyecek” dedi. Ustabas, Yerel Yönetim Inisiyatifi’nin önümüzdeki günlerde bir meclis kuracagini ve sürecin nasil ilerleyecegine dair kararlarin bu mecliste halk tarafindan alinacagini vurguladi.

kaynak: Sendika.Org



  • Perşembe 20.7 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false