Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Imar Barisinin Esenlerdeki konut fiyatlarina fazla etkisi olmadi.

Imar Barisinin Esenlerdeki konut fiyatlarina fazla etkisi olmadi.

Imar barisi basladigindan beri aradan geçen bir yillik sürede konut fiyatlari Esenler'de yüzde 3 puan artisina neden oldu.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, vatandasin devletle ihtilafli durumunun ortadan kaldirilmasi, imara aykiri, ruhsatsiz veya ruhsat eklerine aykiri yapilarin kayit altina alinmasi yoluyla bu yapilara yasallik kazandirilmasi hedeflenen "imar barisi" düzenlemesi sona erdi.

Vatandaslarin e-devlet üzerinden 8 Haziran ila 15 Haziran tarihleri arasinda basvurularini yaptigi düzenleme kapsaminda, basvuru süresi bir yil bir hafta sürdü. Imar barisina 10 milyon 250 bin vatandas basvurdu. Esenlerden de çok sayida basvuru gerçeklesti. Basvurularin çogu sonuçlanmadi. Parsel bazinda birçok sorunun yasandigi ada ve parsel bazli kayma ve geçmelerin oldugundan sonuç alinamadigi görüldü.

Imar barisi Esenlerde kismen etkisi oldu

Imar barisinin basladigi günden bu yana geçen bir yili askin sürede Esenlerde konut fiyatlarina etkisi ortalama yüzde 3 olarak gerçeklesti.

Imar barisi Esenlerde kismen etkisi yapi kayit belgesi ile iskâni olmayan gayrimenkul alamiyor, yatirim yapilamiyordu. Yatirim yapilabilir, kredi alinabilir pozisyon olustu. Dolayisiyla imar affi piyasada kismen etkisi oldu denilebilir.

Imar barisinin faydasi sadece konutun degil ticari gayrimenkullerin iskani olmadigindan dolayi ruhsat alinamadigi için kiraya verilemeyen degerinde kiraya verilemedigi isyerleri vardi. Bu isyerleri Yapi Kayit belgesi ile ruhsat alabilir duruma geldi. Satisa çikacak sirf kredi alinamadigi için satilamayan bekleyen gayrimenkuller bu sayede satisa sunulmus oldu.



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu