Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Istanbul`un yüzde 20`si, gelirin yarisini aliyor

Istanbul`un yüzde 20`si, gelirin yarisini aliyor

IÜ Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seker, "Istanbul`daki gelirden kimin ne kadar pay aldigini hesapladik. Kentte yasayanlarin yüzde 20`si gelirin yarisini alirken, geriye kalan yüzde 80`lik kesim gelirin diger yarisini paylasiyor" dedi.

Istanbul`un yüzde 20`si, gelirin yarisini aliyor

IÜ Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seker, "Istanbul`daki gelirden kimin ne kadar pay aldigini hesapladik. Kentte yasayanlarin yüzde 20`si gelirin yarisini alirken, geriye kalan yüzde 80`lik kesim gelirin diger yarisini paylasiyor" dedi.

Istanbul Kalkinma Ajansi’nin destekledigi, IÜ Iktisat Fakültesi’nin yürüttügü Mahallem Istanbul Projesi, Istanbul`da gelir dagilimina iliskin veriler sunuyor.

Proje yürütücüsü IÜ Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seker, Istanbul’da 959 mahalleyi inceleyerek tüm mahalleleri kapsayan bir gelir dagilimi analizi yaptiklarini bildirdi.

ISTANBUL’DA AYLIK ORTALAMA HANEHALKI GELIRI 4 BIN 308 TL

Seker, yapilan analizlere göre, Istanbul’da ortalama hanehalki gelirinin aylik 4 bin 308 TL oldugunu, bu degerin yillik 51 bin 696 TL’ye denk geldigini söyledi.

Hanehalki geliri açisindan yapilan bu analizlerin, ilçe düzeyine indirgendiginde ilçeler arasi farkliliklarin öne çiktigini belirten Seker, ilçelerdeki ortalama hanehalki gelir düzeylerine bakildiginda, Besiktas, Kadiköy, Bakirköy, Sisli, Sariyer ve Üsküdar’in hanehalki gelir düzeyinin yüksek oldugunun gözlendigini kaydetti.

AYLIK ORTALAMA HANEHALKI GELIRI EN YÜKSEK BESIKTAS, EN DÜSÜK SULTANGAZI’DE

Seker, Besiktas’ta aylik ortalama hanehalki gelirinin 10 bin 560 TL, Kadiköy’de 9 bin 25 TL, Bakirköy’de 8 bin 845 TL, Sisli’de 7 bin 822 TL, Sariyer’de 7 bin 308 TL ve Üsküdar’da 6 bin 987 TL olarak belirlendigini söyledi.

 

Arastirmada, aylik ortalama hanehalki gelirinin en düsük oldugu ilçeler ise 2 bin 30 TL ile Arnavutköy, 2 bin 128 TL ile Çatalca, 2 bin 172 TL ile Sultanbeyli ve 2 bin 187 TL ile Sultangazi olarak belirlendi.

‘EN YÜKSEK HANEHALKI GELIRINE SAHIP 20 MAHALLEDEN 9’U BESIKTAS’TA’

IÜ Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Seker, mahalle ölçeginde hesaplanan hanehalki gelirlerine bakildiginda, en yüksek hanehalki gelirine sahip 20 mahalleden 9’unun Besiktas’ta oldugunu belirterek, Besiktas’tan Levazim, Bebek, Ulus ve Levent`in aylik ortalama hanehalki geliri 15 bin TL’nin üstünde olan mahalleler olarak ilk siralarda yer aldigini söyledi.

Gelir dagilimini gösteren bir ölçüt olan Gini katsayisini Istanbul için hesapladiklarini ifade eden Seker, söyle devam etti:

‘EN YÜKSEK YÜZDE 10 ILE EN DÜSÜK YÜZDE 10 ARASINDAKI FARK 10.3 KATINA ÇIKTI’

 

"Burada buldugumuz deger 0,405 oldu. Bu deger 1’e yaklastikça gelir dagiliminin bozulduguna isaret ediyor. Istanbul’da en yüksek gelire sahip nüfusun yüzde 20’lik kesimi ile en düsük gelire sahip yüzde 20’lik kesimi arasinda gelirden pay alma farki 7.7 kata ulasti. Bu oran, en yüksek yüzde 10 ile en düsük yüzde 10’luk kesimin karsilastirilmasinda 10.3 katina çikti.

EN YÜKSEK GELIRE SAHIP NÜFUSUN YÜZDE 5’LIK KESIMI, TOPLAM GELIRIN YÜZDE 21’INI ALIYOR

Arastirmada, Istanbul’daki gelirden kimin ne kadar pay aldigi da hesaplandi. Buna göre en yüksek gelire sahip nüfusun yüzde 5’lik kesimi, toplam gelirin yüzde 21’ini aliyor. En yüksek gelire sahip yüzde 10’luk kesim toplam gelirin 3`te birini alirken, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim ise toplam gelirin yarisini aliyor. Yani, Istanbul’da yasayanlarin yüzde 20`si gelirin yarisini alirken, geriye kalan yüzde 80’lik kesim gelirin diger yarisini paylasiyor."

GELIR DAGILIMI BEYOGLU, BEYKOZ VE ATASEHIR`DE DENGESIZ

Seker, mahallelerin ortalama hanehalki gelirlerinden hareketle ilçelerdeki gelir dagiliminin ne kadar dengeli oldugunu da incelediklerini ifade ederek, 0-100 arasinda gelir dagilimi dengesizligini gösteren bir endeks hazirladiklarini kaydetti.

Seker, Istanbul’da gelir dagiliminin en dengesiz oldugu ilçelerin basinda Beyoglu, Beykoz ve Atasehir`in geldigini, söz konusu ilçelerde yer alan bazi mahallelerin diger mahallere kiyasla çok yüksek ya da çok düsük hanehalki gelirine sahip oldugunu söyledi.

GELIR DAGILIMININ GÖRECELI OLARAK DAHA DENGELI OLDUGU ILÇELER: ÇATALCA, BAYRAMPASA, ESENLER, SULTANGAZI VE BAGCILAR

Sariyer, Büyükçekmece ve Ümraniye`nin de gelir dagiliminda dengesizligin yüksek oldugu ilçeler arasinda yer aldigini vurgulayan Seker, gelir dagiliminin göreceli olarak daha dengeli oldugu ilçelerin ise Çatalca, Bayrampasa, Esenler, Sultangazi ve Bagcilar olarak tespit edildigini kaydetti.

Gelir farkliliklarinin kamusal ihtiyaçlara duyulan talepte farkliliklar olusturacagina dikkati çeken Seker, kamusal ihtiyaçlar açisindan mahalle düzeyinde talep analizlerinin etkin bir sekilde yapilmasi gerektigini vurguladi.



  • Salı 23 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli