Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kartal'da 8 katli bina çöktü: 11 ölü, 13 yarali

Kartal'da 8 katli bina çöktü: 11 ölü, 13 yarali

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kartal'da çöken binada ölenlerin sayisinin 11'e yükseldigini bildirdi. 5 yasindaki Havva Tekgöz adli kiz çocugu enkazdan 19 saat sonra çikarildi. Istanbul Valisi Yerlikaya, "Ada içerisindeki tüm yapilar tekni

Kartal ilçesinde dün çöken binanin enkazinda arama kurtarma çalismalari araliksiz sürüyor.

Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'taki Yesilyurt Apartmani'nin dün saat 15.59 siralarinda çökmesinin ardindan bölgede baslatilan arama kurtarma çalismalari sürüyor.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kartal'da çöken binada ölenlerin sayisinin 11'e yükseldigini bildirdi.

OLAYDA HAYATINI KAYBEDENLERDEN 7'SININ KIMLIGI BELLI OLDU

Kartal'da binanin çökmesi sonucu hayatini kaybedenlerden 7'sinin kimlikleri belli oldu. 

Alinan bilgiye göre, Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'taki Yesilyurt Apartmani'nin çökmesi sonucu hayatini kaybedenlerden 7'sinin kimlikleri tespit edildi.

Bu kisilerin, ayni aileden Erdogan ve kizlari Eslem (18) ile Ecrin Alemdar (11), Mustafa ile esi Safiye, halasi Saime ve annesi Safiye Alemdar oldugu ögrenildi.

Cenazeler, Süreyyapasa Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim ve Arastirma Hastanesi morguna kaldirildi.

VALI DUYURDU: HAVVA KIZIMIZ ANNESINE KAVUSTU

Olay yerinde açiklama yapan Vali Yerlikaya sunlari kaydetti: "Çalismalar büyük bir uyum içerisinde devam ediyor. Havva kizimiz annesine kavustu. Havva kizimizin ameliyatla bacagindan tedavi sürecinin basarili geçtigi söylenildi. Annesinin sevinci görülmeye degerdi. 3 tane cansiz bedene ulastigimizi söylemek için huzurlarinizdayiz. Hayatini kaybeden vatandas sayisi 6'ya yükseldi. Yarali sayimiz 13. Yaralilarimizi ziyaret ettik. 3 tanesi yogun bakimda. Ikisinin durumu daha iyiye dogru gidiyor. Diger hastalarimizin genel durumlari iyi, moralleri iyi.

Her iki yandaki binanin yikilma riskini göz önünde bulundurarak en ufak hareketleri dahi takip ediliyor. Enkaz üzerinde çalisan arkadaslarimizin can güvenligi de çok önemli.

"ADA IÇINDEKI TÜM YAPILAR INCELENECEK"

Anadolu Bassavciligimiz açiklama yapti, adli takibin basladigini bildirdi. Bugün itibariyle çalismaya basladilar. Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz da bir sorusturma baslatti. Bu ada içerisindeki tüm yapilar teknik açidan incelenecek."

AFAD BASKANI: KAÇ KISI OLDUGU BELIRSIZ

AFAD Baskani Mehmet Güllüoglu da yaptigi açiklamada, "Hala kaç kisi oldugunu söylememiz mümkün degil ve bunu söylememiz dogru degil. Belli bir kattayiz demek de dogru degil çünkü binanin öne dogru geldigini biliyoruz. Biz hem tünel usulü hem de farkli usülleri kullanarak uyum içerisinde çalisiyoruz. Çalismalar uzadikça yedekleyerek çalismamiz gerekiyor. Son vatandasimiza ulasincaya kadar çalisma devam edecek" ifadesini kullandi.

HAVVA 19 SAAT SONRA KURTARILDI

Ekiplerin yaptigi çalismayla gün içinde 5 yasindaki Havva Azra Tekgöz adli küçük kiz çocugu enkazdan 19 saat sonra kurtarildi. Istanbul Valisi Ali Yerlikaya saat 10.45 itibariyle olay yerinde yaptigi son açiklamada Havva isimli bir kiz çocuguyla irtibat saglandigini açiklamisti.  

 

Havva binanin çökmesinden 19 saat sonra kurtarildi.

Havva binanin çökmesinden 19 saat sonra kurtarildi.

 

BAKAN KURUM: GÖÇÜK ALTINDAN SESLER ALIYORUZ

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum saat 12.00 itibariyle "Göçük altindan sesler aliyoruz, insallah o vatandaslarimizi da kurtaracagiz" açiklamasi yapti. 

Bakan Kurum, "Alanin geneline baktiginizda maalesef ruhsat projelerinin disinda yapilmis yapilar var. Mevcutta zemin arti 5 olan ancak yerinde zemin arti 7, 9, 10 katli binalar mevcut" diye konustu.

Ardindan Kartal Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde yaralilari ziyaret eden Bakan Kurum, burada yaptigi açiklamada, "13 yarali vatandasimiz var, hamdolsun hepsinin saglik durumu iyi gözüküyor" dedi.

"MISAFIRLIGE GIDENLER DE VAR"

Enkaz altinda kaç kisinin olduguna yönelik soruya yanit veren Kurum, sunlari söyledi:

"Buna iliskin tespitlerimiz var. Mevcut binada iskan edenlerin disinda misafir olanlar var. Çalismalarimizi yogun bir sekilde sürdürüyoruz. Tüm vatandaslarimizi göçük altindan kurtarmak için çalisiyoruz. Yogun bir çalisma var. Iki taraftaki binayi da risk altinda görerek takip ediyoruz. Arkadaslarimiz enkazdan sesler geldigini ifade ediyorlar. Ekiplerimiz o noktada seferber olmus durumda." 

GÖRGÜ TANIKLARI BINANIN NASIL YIKILDIGINI ANLATTI

 

Istanbul Kartal'da 8 katli bina çöktügü anda orada olan görgü taniklari yasariklarini anlatti. Taniklar, "Bitisikteki binalarin da çökme riski var" dedi. Diger taraftan, Istanbul Valiligi, enkazdan çikarilan yaralilarin kimligini kamuoyu ile paylasti.","streamid":"2403acc4-5590-408f-aac5-c8c90e4d6f5d"}" data-player-ishd="False" data-player-forcehtmlplayer="false" data-player-mostvisibleplay="true" data-player-vod-token="dbacca4c63882dd9abd2e97cf40f4ed43403af5a5ca6e642" data-player-mute="false" data-player-videowidget="false" data-player-lazyload="false" data-player-section="turkiye" data-player-category="Video-Galeri" data-player-target="gundem,turkiye,son-dakika,son-dakika-haberleri,istanbul,haber,konut,398fc79d-7d0a-4ce5-a7f3-5340931097c5,istanbulkartalda-8-katli-bina-coktu11-olu-13-yarali,haber-detay" data-player-duration="0">
 
 
 

 

Olayin ardindan dün aksam saatlerinde bölgeye giden Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum da sabah erken saatlere kadar Çakabey Imam Hatip Ortaokulu'nda olusturulan Kriz Merkezinde çalismalari takip etti. Zaman zaman enkaz alanina da giden bakanlara Vali Ali Yerlikaya da eslik etti. 

Saat 11.20 siralarinda Kriz Merkezi'ne yeniden gelen Bakan Kurum, Vali Ali Yerlikaya, Emniyet Müdürü Mustafa Çaliskan, Il Saglik Müdürü Kemal Memisoglu ve ilgililerle toplanti yapti. Toplantinin ardindan Bakan Kurum, enkaz alanina gelerek incelemede bulundu. 

AFAD Baskani Mehmet Güllüoglu baskanligindaki arama kurtarma çalismalarina, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli de destek veriyor.

Alanin çevresinde çok sayida polis görev yaparken vatandaslar bölgeye yaklastirilmiyor. Çalismalara Istanbul Büyüksehir Belediyesi ile Türk Kizilay ekipleri de lojistik destek sagliyor. Ayrica ambulanslar ve saglik ekipleri ile itfaiye personelleri de bölgede hazir bekletiliyor. 

HAYATINI KAYBEDENLERIN VE YARALILARIN KIMLIK BILGILERI

Çöken binada, hayatini kaybedenlerin Ayse Alemdar (45), Yildiz Gündüzoglu (33) ile Fatma Kahraman oldugu bildirildi. 

Yarali olarak kurtarilanlarin isimleri ise söyle: 

"Azra Havva Tekgöz (5), Hilal Tuana Alemdar (13), Halil Ibrahim Alemdar (23), Adem Alemdar (47), Hatice Ali Efendioglu (81), Adile Oral (77), Nazan Tekgöz (37), Güler Yilmaz (56), Bahriye Aktar (75), Tayyip Mahmut Alemdar (9), Ali Alemdar (75), Hüsniye Yaman (59), Leyla Yaman (63)."

 

 

BINA RISKLI KATEGORIDE DEGIL

Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin kaynaklarina göre çöken binanin riskli kategoride olmadigi kaydedildi. Binanin bulundugu alanin da kentsel dönüsüm alani olmadigi bildirildi.

SORUSTURMA VE YAYIN YASAGI KARARI

Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi, olayla ilgili sorusturma baslatirken, Anadolu Sulh Ceza Hakimligi ise yayin yasagi karari vermisti. Kaynak NTV



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli