Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

KAZANMAK VE KAYBETMEK

KAZANMAK VE KAYBETMEK

Kazanmak kadar kaybetmek te müsabakalarin, yarismalarin ve seçimlerin kaderidir.

Asil olanlar, kaybetmenin de kazanmak kadar degerli oldugunu bilir! Sonradan görmeler; kazanmak için her türlü yola basvurur, kazaninca kaybedenleri küçük görür, kaybedince öküz altinda buzagi arar, çamura yatar, hiçbir sey olmasa bile kesinlikle bir sey olmus havasina bürünür ne olmus desen fark edemedik der bu gülünç savunmayi bile hak ve adalet görür.

Seçimlerde bir tek rakamsal olarak kaybettigi halde ideoloji ve irade mücadelesi verenler kaybetmez. Bir de hesap kitap bilmeyen, oradan buraya rakam aktarip, komik iliskiler kuran aymazlar ve tabii ki de sonradan görmeler kaybetmez!

Bazi durumlar vardir ki sayisal olarak kazanç görünse de deger olarak kayiptir. Son seçimler de böyle olmustur. Cumhur ittifaki sayisal olarak kazançli gözükse de deger olarak hüsrana ugramistir.

Özellikle elinde bulunan Istanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi büyüksehirleri kaybetmistir. Buna ragmen sorulsa kazandik derler. Sayisal olarak hakli da sayilirlar!

Kazanmak ve kaybetmek bu nedenle sayisal degil, degerler manzumesi ve duygusal kavramlardir. Sayilar üzerinden kendini kandiranlar, deger kaybi yasadiklarinin farkina varmayanlar, kazandik dedikleri zamanlarda bile kaybediyor olduklarini anlayamazlar.

Bazen de; borçlu, kendi teskilatinin bile istemedigi, istememenin ayyuka çikmasi sonucu karsisina bagimsiz aday çikan bir yerde bile, algi oyunlari, ittifak gibi varyasyonlar ile rekor sayi ile seçim kazanilabilir.

Böyle durumlarda kazanmak basari midir sorusu akillara gelir!   Seçimi sayisal kazanmak bir basaridir elbette ama degerler manzumesi açisindan bakildiginda bu basari sahte bir basaridir veya Pirus zaferidir.

Kazanani mutsuz eden her kazanim aslinda kayiptir. Güç, hile, desise, algi operasyonu, beklentinin farkli yönlendirilmesi gibi beceriler ile bir seyler kazanilir. Her kazanç kazanim degildir!

Siyasette seçim kazanmak sadece size bagli bir sey de degildir isin aslinda. Muhaliflerin organize olamamasi, muhaliflerin gerçekleri net bir sekilde ortaya koyamamasi da aslinda basarisiz birine basari kazandirabilir.

Isin aslinda ve gerçek rakamlar ortaya konuldugunda, Sayistay müfettislerinin uygunsuz ve yetersiz buldugu durumlarda bile birileri seçim kazanabilir. Çünkü seçim yapilirken ana akim medya ve ana akim düsünce kaliplari ile oy verildigi de çoktur. O yüzden oy sonuçlari basari ve basarisizlik anlami tasimamaktadir.

Halka hizmet yarisinin kazanani ve kaybedeni yoktur! Muhalefete düsünce siyaseti birakmak ta, halka hizmetten kopma ve sadece çikar için siyaset yapma anlami tasir. Vatana ve millete hizmet ediyorum deyip sadece kazaninca ortaya çikanlar, maddi kazanç pesindeki arsizlardir.



  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu