Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Kiliç “Bunun Adi Ögrencilerimiz Üzerinden Rant Devsirmektir”

Kiliç “Bunun Adi Ögrencilerimiz Üzerinden Rant Devsirmektir”

Kiliç “Ögrencilerimizin ve Ögrenci Velilerinin Sesini Duyun”

Son günlerde kamuoyunda yer alan okullardaki kaynak kitap vurgununa yönelik CHP Meclis Üyesi Yüksel Kiliç basina yazili açiklamalarda bulundu.

CHP Esenler Belediye Meclis Üyesi Yüksel Kiliç, yerel basina. Kiliç “MEB ögrencilere dagitilan ücretsiz ders kitaplari yeterli oldugunu açiklamisti. MEB yardimci ders kitaplarinin ögrencilere zorunlu olarak önerilmeyecegini belirtmesine ragmen; Ilçe milligim müdürlügü okul idarelerinin yardimci ders kitabi önerisine sesiz kalmasi ile okullarda fahis fiyatla kitap satisi yapildigini ifade eden Kiliç, konuyla ilgili taraflardan Esenlerde ders kitabi satan kitabevleri, ögretmenler, Ögrenci velilerinin sikâyeti üzerine kamuoyunu bilgilendirme amaçli yerel basina yazili açiklamalarda bulundu.

KILIÇ, “Esenler’deki okullarimizda MEB’in genelgesine ragmen velilerin ve ögrencilerin kaynak kitaplara yönlendirilmesinin oldugunu gördüm. Üzülerek söylüyorum ders kitaplarinin yaninda bazi okullarda ögretmenlerin dayattigi yardimci kitaplarin bir ticari sektör haline getirilmis. Esenler’de yaklasik 60 okulda kitap satildigini ögrendik. Ögrencilerimizi ve ögrenci Velilerini dinledim. Bu isler bazi okul müdürlerinin bilgisi dâhilinde yapiliyor. Ögretmenlerin ögrencilere zorunlu olarak, hatta egitim seti seklinde almasi yönünde baski yapilmaktadir. Piyasadan 40 veya 50 liraya alabilecegi bir egitim setini daha yukari rakamlarda zorunlu olarak aliyorlar.

OKULLARDA FAHIS FIYATLARLA SOYGUN YAPILIYORKILIÇ,”Kitapçilari dolastik ve kendilerine sorular sorduk. Onlarda dertli ve eleman çalistirdiklarini, vergi, kira gibi birçok giderleri oldugunu anlattilar. Okul idareleri kitap satisina soyunmalari velilerin yüksek rakamlarla kitap almalarina neden oluyor. Bakiniz konustugum kitap satisi yapan kisiler bize “Okullarin vergi, kira ve eleman çalistirmak gibi sorunlari olmadigi halde bizden daha yüksek rakamlara kitap satiyorlar, bunun adi ögrencilerimiz üzerinden rant devsirmektir, yani okullarda yüksek fiyatlarla kitap satiliyor. Okullarda satilan kitaplari biz vermiyoruz ve bu kitaplardan bizim bir kazancimiz yok. Okullarda satilan kitaplar ayni kisilerden, ayni basimevinden, ayni firmalarin anlastigi kisiler eli ile ögrencilerimize satiliyor. Biz diyoruz okullarda kitap satilmasin. Sayet bizlerden bu kitaplar alinirsa, inaninki ögrencilerimiz ve velilerimiz çok daha ucuza ve daha kaliteli kitaplara kavusacaklar. Bu soygunu durdurmanin, olusan bu rantin ve fahis fiyatlarin önlenmesinin tek yolu, okullarda kitap satisina son vermekle saglanir. ifadelerinde bulundular.

MEB’IN DEDIGI GIBI ÖGRENCILERE ZORLA KITAP SATAMAZSINIZ

KILIÇ,”Milli egitim bakan’ina il ve ilçe milli egitim müdürlerine ve okul yöneticilerine Ben buradan sesleniyorum, siz Cumhurbaskaninin ve MEB’in dedigi gibi ögrencilere zorla kitap satamazsiniz. Ögrencilerimiz istedikleri yerden ve bütçelerine göre kitap satin alma özgürlügüne sahiptirler. Bakin ilçe milli egitim müdürleri ve okul müdürleri Egitim birsen üzerinden ögretmenlere baski yaparak, okul idaresinin anlastigi kitaplari veya kitap setlerini belirledikleri yerden veya kisilerden almak zorunda birakilmaktadir. Bu soyguna acilen birileri dur demek zorundadir. Bu konuda CHP olarak gereken çalismalari yapacagiz.

ORTADA KATMERLI BIR SOYGUN VAR

KILIÇ,”Ortada büyük bir tanisikli dövüs oldugunu gördük. Bir kamuflaj var ve egitimin gölgesi altinda hayat buluyor. Samimi olsalar ve halki düsünseler, egitim için nitelikli yayinlarin basilmasi engellenmez ve bu yayin evleri desteklenirdi. Bugün yapilanlar dogru degil ve yanlistir. Ayni yayin evleri ve ayni zihniyette olan okul idarecileri MEB’in bastirdigi ve parasiz dagittigi ders kitaplarinin yetersiz oldugunu bahane ederek yardimci ders kitaplari kendi anlasmali basim evlerinde basarak ticari bir rant kapisi yaratmislar, ortada katmerli bir soygun var.”



  • Salı 22 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 22 ° / 17 ° Güneşli
  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu