Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Kira sözlesmesi imzalarken dikkat edilecek 14 madde!

Kira sözlesmesi imzalarken dikkat edilecek 14 madde!

Kira sözlesmelerinde son dönemdeki iki büyük yenilik, dövizle yapilan anlasmalarin TL'ye dönmesi ve kira artis oranindaki üst sinirin üretici fiyatlari yerine tüketici fiyatlarina endekslenerek yüksek kira zamlarinin önüne geçilmesi olacak. Peki, kon

Kira sözlesmesi imzalarken dikkat edilecek 14 madde!

Kira sözlesmelerinde son dönemde gündeme gelen iki yeni karar, sektörde yeni bir dönem baslatti. Ilk olarak 'Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar'a göre, gayrimenkul alim-satim ve kiralamalarinda döviz degil TL kullanilacak. Ikinci olarak ise döviz kuru ve emtia fiyatlarindaki gelismelere duyarliligi yüksek olan 'üretici fiyatlari' yerine artik 'tüketici fiyatlari' çerçevesinde belirlenecek olmasi. Böylece kiralara ÜFE'deki yüksek artislar kadar zam gelmeyecek. Konut kira sözlesmelerinde iki tarafin da ciddi bir yük altina girmesi ve alinan yeni kararlarla sözlesmelerin yeniden konusulmaya baslanmasi, bu sözlesmelerde nelere dikkat edilmesi gerektigi konusunu da gündeme getirdi. Istanbul Gayrimenkul Hukuk Merkezi'nin yayinladigi verilere göre, kira sözlesmesinde iste bu maddelere dikkat edilmeli:

1- Tapu bilgileri ve konutun özellikleri net belirtilmeli

Kiralanan konutun net metrekaresi ölçülüp, sözlesmeye islenmesinde fayda vardir. Ayrica tapu bilgileriyle kiralanan yerin bilgilerinin eslesmesi, sözlesmeyi imzalayan kisinin tapuda gözüken kisiyle ayni oldugunun/yetkili oldugunun tespit edilmesi kiracilar için önem arz etmektedir.

2- Kira bedeli ve ödeme zamani saibe yaratmamali

Kira bedelinin net olarak belirlenmesinde fayda olup, eger ödenecekse KDV’nin de hesaba katilmasi yerinde olacaktir. Kira ödeme zamani net sekilde belli olmali ve paranin yatacagi banka hesap bilgileri sözlesmeye eklenmelidir. Zaten konut kiralarinda aylik 500 TL’yi asan miktarlardaki kiranin banka veya PTT üzerinden ödenmesi zorunludur.

3- Depotizo belirlenmeli ve vadeli mevduat hesabinda tutulmali

Kiracidan 3 aylik kira bedelini asmamak kaydiyla ne kadar depozito alinacagi belirlenmeli ve bu meblag vadeli mevduat hesabinda tutulmalidir.

4- Konutta demirbas tespiti yapilmali

Konuttaki demirbas tespiti yapilmali, esyalar (mümkünse fotograflarla) tutanak altina alinmalidir.

5- Aidat ve diger giderleri kim ödeyecek kararlastirilmali

Aidat ve sair giderleri kimin hangi miktarda ödeyecegi hususu kararlastirilmalidir. Ayrica özellikle aidat borcunun neleri kapsadigi, mevzuat kapsaminda kimin hangi borçlardan sorumlu olduguna dair önceden bilgi sahibi olunmasinda fayda vardir.

6- Kiraci ödemelerini aksatmazsa sözlesme kendiliginden uzuyor

Eger kiraci ödemelerini aksatmazsa kira sözlesmesi kendiliginden uzayacak olup kiraci, sözlesme üzerindeki süre ile bagli degildir. Bu sebeple 10 yillik uzama süresi boyunca kiraya verenlerin kiraciyi serbest sekilde çikaramayacagi göz önünde bulundurulmalidir.

7- Kefalet alinacaksa ne gerekir?

Kefalet alinacaksa kefilin el yazisiyla alinmasi gerektigi, süre ve miktar ile kararlastirilmasinin zorunlu oldugu gibi unsurlara dikkat edilmelidir.

8- Kullanim hakkinin devri konusunda anlasilmali

Kiracinin kiralanan gayrimenkulü alt kiraya (kullanim hakkini) verip veremeyecegi, kiraya verenin bunu engelleme hakkinin olup olamayacagi gibi hususlar üzerinde uzlasilmalidir. Eger arzu ediliyorsa kira sözlesmesinin devrine iliskin taraflarin isteklerine göre özel hükümler eklenebilecektir.

9- Kiraci tadilat yapilacaksa kapsamini belirtmeli

Kiracinin tadilat yapip yapamayacagi üzerinde anlasilmali, tadilatin kapsami belirtilmeli, kira iliskisi (gerek dogal yollardan gerekse de erken fesih ile) sona erdiginde tadilatla elde edilen degerin kime kalacagi belirlenmelidir.

10- Sözlesme tapuya serh edilmek isteniyorsa eklenmeli

Eger kira sözlesmesi tapuya serh edilmek isteniyorsa bu hususun da sözlesmeye eklenmesinde fayda olacaktir.

11- Konuttaki mevcut kiraci durumu ve evin nasil teslim alindigi islenmeli

Tasinmazin nasil teslim alindigi (mümkünse fotograflarla) ve nasil teslim edilecegi sözlesmeye eklenmelidir. Ayrica taraflarin özel durumlari varsa (örnegin konutta hala bir kiraci varsa ve o kiraci konutu tahliye edecekse) bunlarin da sözlesmeye islenmesi yararli olacaktir.

12- Kiracinin erken feshetmesi durumunda neler olur?

Kiracinin erken feshetmek istemesi durumunda ne kadar süre önce bunu hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiginin kararlastirilmasi da özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Kira sözlesmesinin hukuka aykiri sekilde erken feshedilmesi halinde kiracinin bir cezai sart ödeyecegi kararlastirilabilecektir. Ancak bu cezai sart, tüm kiralarin muaccel hale gelecegi seklinde olamayacaktir.

13- Sözlesmeyi noter vasitasiyla yapmak yerinde olur

Kira sözlesmesini noterlik vasitasiyla yapmak da ileride ortaya çikabilecek “sahte sözlesme” iddialarini def etmek ve özellikle tahliye asamasinda ev sahibine zaman kazandirmak için kullanilabilecek yollardandir.

14- Sözlesmeleri saklayin

Kira sözlesmesinin imzalandigi gün tahliye taahhüdü alinamayacaktir. Imzalari yetkili kisilerin imzalayip imzalamadigina ve hatta imzalarin gerçekligine dikkat edilmeli, gerekirse imza sirküleri / imza beyannamesi ile kontrol edilmelidir. Kira sözlesmesinin süresi sona ermis olmasina ragmen saklanmasinda fayda olacaktir.

 

 



  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu