Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Metin Göktepe mezari basinda anildi

Metin Göktepe mezari basinda anildi

Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, katledilisinin 23. yilinda Esenlerde bulunan Kemer Mezarligi’ndaki mezari basinda anildi.

Metin Göktepe için düzenlenen anma törenine Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, ablasi Meryem Göktepe,  CHP Istanbul Milletvekili  Sezgin Tanrikulu, 

Cumartesi Anneleri, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan, Emek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Levent Tüzel, DISK Basin Is Baskani Faruk Eren, Evrensel Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Fatih Polat, Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) Genel Baskani Gökhan Durmus , Makina Mühendisleri Odasi Baskani Battal Kiliç ile gazeteciler katildi

‘METIN’IN KALEMINI YERE DÜSÜRMEYECEGIZ’

Anmada söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Fatih Polat, Metin Göktepe’nin kaleminin yerde kalmayacagini vurguladi.

Polat, Metin Göktepe davasinin herkes tarafindan sahiplenen bir dava oldugunu hatirlatarak sözlerine basladi. Bu davanin ayni zamanda gözaltinda dövülerek öldürülmüs bir gazetecinin sorumlularinin yargilanip ceza aldigi ilk davada da oldugunu belirten Polat, “Basin özgürlügü, halkin haber alma özgürlügü bakimindan da kazanilmis bir davadir” dedi. Tipki dün oldugu gibi bugün de gazetecilerin öldürülmek istendigine dikkat çeken Polat, gazetecilerin maruz kaldigi tehdit ve baskilari dile getirdi. Polat, Metin’in ve katledilerek hayatini kaybeden meslektaslarinin kaleminin yerde kalmayacagi sözünü verdi.

‘BUGÜN GERÇEKLER ÖLDÜRÜLMEK ISTENIYOR’

Metin Göktepe’nin ablasi Meryem Göktepe, “Bizim için 23 yildir burada olmak Metinle bulusmaktir. Ülkenin ve o günden bugüne gazeteciligin geldigi nokta demokrasinin nerede olduguna isik tutmaktir” diyerek sözlerine basladi. Metin Göktepe’den bu yana özgür basin için degisen bir sey olmadigini kaydeden abla Göktepe, Sunlari kaydetti:

“O günlerde gazeteciler öldürülüyor bugünlerde de gerçekler öldürülmek isteniyor. Gazetecilerin gazeteciligi öldürülüyor. Ya hapse atiliyorlar ya da para cezalari veriliyor. O günden bugüne degisen bir sey yok ama su var; Metin Göktepe gazeteciligi anlayisi var. O gün de Metin Göktepe’ye sahip çikan genç gazeteciler bugün 50’li yaslarindalar. Israrlarini hala sürdürerek Metin’e sahip çikiyorlar. Onlarin halkin haber alma hakkina sahip çikma noktasindaki israrlarini ve dirençlerini kutluyorum.”

‘DEMOKRASIYI SAVUNMAYA DEVAM EDECEGIZ’

Emek Partisi Genel Baskani Selma Gürkan, Metin Göktepe’nin katledildigi siyasal kosullarinin ve karanliginin yeniden hortlatildigi bir süreçten geçildigine dikkat çekti. Bugün tek adama ve tek parti yönetimine dayanan siyasal rejimin; baski, yasaklar, savas, siddet ve kutuplasmanin üzerinden yeniden sekillenmeye çalistigini belirten Gürkan, siyasi iktidarlarin baski rejimi, otoriterligine karsi mücadele azmi de ortaya çiktigini vurguladi. Gürkan, “Biz Metin Göktepe’yi, Hrant Dink’i, Ugur Mumcu’nun nezdinde iktidarlarin baski rejimine otoriterligine karsi mücadele ederken hayatini kaybedenleri aniyoruz. Baskilara karsi demokrasiyi, özgürlükleri savunmaya devam edecegiz” dedi.

‘HER GÜN BIR ÖLÜMÜ, KATLIAMI ANIYORUZ’

CHP Milletvekili Sezgin Tanrikulu, Türkiye’de katliamlarin sayfalara sigmadigi bir tarih yasandigini; bugün de gazetecilerin yargisiz infaza tabi tutuldugunu vurgulayarak sözlerine basladi. “Her gün bir ölümü, katliami aniyoruz” diyen Tanrikulu, söyle konustu:

“Bugün gazeteciligin Türkiye’de hangi bedellerle yapildigini görüyoruz. Onlarca yüzlerce basin sehidimiz var. Bugün de Metin Göktepe’yi aniyoruz. Katilleri yakalandi ve yargilandi ama faili meçhul onlarca gazeteci var. Gazeteciler bugün yargi eliyle yargisiz infaz ediliyorlar. Böyle bir dönemden geçiyoruz. Bugünler elbette bitecek basinin özgür oldugu günleri görecegiz. Metinin anisi önünde saygi ile egiliyorum.”

‘ONLARIN KORKULARI BIZIM UMUDUMUZ !’

DISK Basin Is Baskani Faruk Eren de, Metin’in yanina bugün iyi haberlerle gelmediklerini ifade ederek, hakikati anlatanlara agir bir baski altinda oldugunu animsatti. Mezari basindan Metin Göktepe’ye seslenen Eren, “Senin yaninda oldugum su an bile meslektaslarimiz ifade veriyor, yargilaniyorlar. Çok sayida meslektasimiz hapishanede. Bu yil daha çok umutluyuz Metin. Çünkü hakikati anlatanlardan, gazetecilerden, akademisyenlerden, avukatlardan , ögrencilerden, isçilerden, halktan korkuyorlar. Onlarin korkusu bizim umudumuzdur. Ve sana bir kez daha söz veriyoruz bedeli ne olursa olsun hakikatleri anlatmaya devam edecegiz” diye konustu.

‘METINLER EKSILMEDI’

Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) Genel Baskani Gökhan Durmus ise, Metin Göktepe’nin gözaltina alinip öldürülmesinden bu yana aramizdan çok sey degismedigini vurguladi. Durmus, “23 yil öncede gazeteciler öldürülüyordu. Bugün de gazeteciler öldürülüyor, tutsak ediliyor. 23 yilda gazeteciler açisindan da bir sey degismedi israrla gerçekleri halka ulastirmak isteyen Metinler eksilmedi” dedi.

Anma Metin Göktepe’nin mezari basina karanfillerin konulmasiyla sona erdi. 



  • Çarşamba 21.7 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli